Donderdag 15 december

Woon vanochtend vanaf even voor achten de ontbijtbijeenkomst bij van de Business Breakfast Club van en in het Haagse Ronald McDonald huis. Dat huis bevindt zich op de derde verdieping van het Juliana Kinderziekenhuis. Spreek net als voorzitter Marleen Zuijderhoudt de aanwezigen kort toe.

Dank alle sponsoren en de vele vrijwilligers voor hun bijdragen en inzet in het afgelopen jaar. Mooi nieuws is dat een deel van de opbrengst van het komende Haagse Ondernemersgala ten goede zal komen aan de realisatie van een tweede huiskamer. Complimenteer de voorzitter van de breakfastclub, Corné Baldwin, voor zijn enorme toewijding. Datzelfde doet Norbert Hoefsmit, directeur van het Haga Ziekenhuis. Na afloop verzorgen vrijwilliger Anneke, huismanager Puck Bontje, woordvoerder Maj-Britt van Raalte en kinderarts Willemijn van Heel een rondleiding door het huis en het ziekenhuis.

Terug op het Stadhuis wandel ik vanuit mijn werkkamer via de openbare bibliotheek naar de Haagse lobby. Onderga aldaar een besloten verhoor door de raadsenquêtecommissie Amare. Nadere mededelingen kan ik er niet over doen. Aan het begin van de middag terug op mijn werkkamer, praat ik bij met gemeentesecretaris Ilma Merx.


Lois en Sabine nemen een korte videoboodschap op. Doen dat op verzoek van Frits van Gaans (‘Bij ons in Loosduinen’). Spreek de wens uit dat de bewoners van deze en de andere zeven Haagse stadsdelen naar elkaar blijven omkijken. We kennen allemaal wel een buurtgenoot van wie je denkt: die kan wel een beetje aandacht gebruiken. Een bezoekje, een telefoontje en een kleinigheidje doet dan veel goeds. Spreek ook een audiotekst in. Ik begrijp dat die wordt verwerkt in de nieuwjaarskaart van de gemeente Den Haag. Doe het in het Engels en in het Nederlands

Race inmiddels naar de Nassaulaan. Daar vindt in de Willemshof de bestuursvergadering plaats van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Bemerk bij binnenkomst dat ook de Willemshof in kerstsfeer is. Kan het niet laten in de fotobooth – naast de kribbe – een foto te laten maken.

Zit de vergadering digitaal voor in de werkkamer van algemeen directeur Leonard Geluk. Onderteken na afloop van de vergadering een aantal eindejaarskaarten. Maak op weg naar buiten kennis met de VNG medewerkers Joao en Zelia Esteves. Joao werkt al 49 jaar bij de VNG. Chapeau.


Meteen door naar Amsterdam. De VU Amsterdam International Office en de Nederlands-Japanse Handelsfederatie (DUJAT) organiseerden een essaywedstrijd voor studenten van verschillende Nederlandse universiteiten. Het thema: ‘Energietransitie in Nederland en Japan: hoe van elkaar te profiteren door samenwerking’. Maakte deel uit van de jury en draag vanavond bij aan de prijsuitreiking in het Atrium van de Medische Faculteit van de VU aan de Van der Boechorststraat. Spreek net als de Japanse ambassadeur H.E. Hidehisa Horinouchi en de hooggeleerde rector magnificus Jeroen Geurts de aanwezigen toe en reik de prijs uit aan de Australische student Annabel Melhuish. Zeer verdiend. Maak na afloop kennis met een aantal studenten uit Den Haag. Krijg van de Japanse ambassadeur een exemplaar van het door hem geschreven boek ‘Japan’s practice of international law‘. Hij schreef er een aardige opdracht in.

Gebruik het avondeten tussen de bedrijven door bij brasserie Palladium aan het Kleine Gartmanplantsoen. Loop dan samen met woordvoerder Jan naar het DeLaMar aan de Marnixstraat.


Bezoek op uitnodiging van Matthijs Bongertman (Senf theaterproducties) en Andreas Fleischmann (DeLaMar) de jubileumvoorstelling ‘Dubbel’ van Tineke Schouten. Wat Tineke niet weet is dat zij na afloop uit handen van André van Duin de VSCD-oeuvreprijs krijgt. Zeer verdiend. Bewonder al vele jaren het vakvrouw- en ondernemerschap van Tineke. Complimenteer haar na afloop tijdens een korte informele nazit in de John Kraaijkampfoyer.