Donderdag 15 juni

Ga in alle vroegte zwemmen aan de Klatteweg. Zwaai onderweg terug naar ouderenverzorgster Christiana (“Waar was u de afgelopen dagen?”). Werk een deel van de ochtend vanuit huis. Bel met Melenie van het bestuurssecretariaat en met gemeentesecretaris Ilma. Begeef me aan het eind van de ochtend op uitnodiging van het bestuur van het medewerkersnetwerk Jong Den Haag (JDH) naar de Koninklijke Schouwburg. In de Paul Steenbergen Foyer verwelkomen voorzitter Randy Heuschen en vicevoorzitter Loes Dragt me vriendelijk. De missie van JDH is alle jonge medewerkers van de gemeente Den Haag in staat stellen elkaar te ontmoeten, hun talenten te ontwikkelen en te ontspannen, zodat zij hun stem kunnen laten horen binnen de organisatie en met plezier hun werk kunnen doen. Draag hier met plezier aan bij.

Het bestuur organiseert een heuse College Tour en ben het tweede lid van het college van burgemeester en wethouders dat ze ontvangen. Leuk om met de groep van zo’n 30 jonge medewerkers in gesprek te gaan over hun en mijn werk, zowel de leuke als moeilijke zaken.

Wandel daarna met Camilla van Kooten (kabinetszaken) in het zonnetje over het Lange Voorhout naar Hotel Des Indes voor de afscheidsbijeenkomst van de Zwitserse ambassadeur H.E. Heinz Walker-Nederkoorn en zijn echtgenote Senta. Na bijna vijf jaar verlaat de ambassadeur Nederland en gaat hij met pensioen.

Begroet onder meer voormalig rechter van het Joegoslaviëtribunaal Fons Orie en honorair consul voor Zwitserland in Nederland Ben Maelissa. De general manager van het hotel Yvonne van der Klaauw doet me in- en uitgeleide.

Bezoek in de loop van de middag het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade aan de Van Stolkweg voor een bijeenkomst van het HCCH, de oudste internationale organisatie van Den Haag. De organisatie is in de negentiende eeuw opgericht door Tobias Asser. Word hartelijk ontvangen door Christophe Bernasconi, de bevlogen secretaris-generaal van het HCCH. Het werk van deze organisatie maakt (praktisch) het verschil bij zaken als adoptie, kindontvoering en het erkennen van juridische documenten. De bijeenkomst is een vervolg op het bezoek van de negen Afrikaanse opperrechters tijdens de Hague Justice Week en heeft als doel om meer bewustzijn te krijgen voor de diverse juridische thema’s waar in onze stad aan wordt gewerkt. Dit keer is het een evenement voor ambassadeurs en counselors met vertegenwoordigers uit onder andere Egypte, Burundi, Zimbabwe, Tanzania, Rwanda, Tunesië, Madagaskar, Ivoorkust en Chad.

Er zijn nog veel bruggen te bouwen in onze stad van vrede en recht. Spreek aan het begin van de bijeenkomst enkele welkomstwoorden uit. Jan Vos belt.

Rond half vier ben ik aan de Kornalijnhorst in Mariahoeve. Breng op verzoek van wijkbewoner Patrick Guth – ontmoetten elkaar tijdens de vorige zomervakantie op het Kaapverdische eiland Sal – een bezoek aan de bewoners die verenigd in een vve een groot flatgebouw aan het verduurzamen zijn. Een flinke opgave met her en der een hobbel onderweg. Maak kennis met de leden van het vve-bestuur en aannemer Kees van Luik (Binnenmaas Vastgoed). Krijg een rondleiding door de flat en ga ervanuit dat de stevige klus uiteindelijk zeer de moeite waard zal zijn.

Babylon aan het Anna van Buerenplein is mijn volgende bestemming. Sinds afgelopen maandag vindt daar, en onder meer in het Vredespaleis, de tweede editie van het Yemen International Forum (YIF) plaats. Het is één van de belangrijkste platforms voor intra-Yemeni dialogue over vrede, georganiseerd door het Sana’a Center en daarbij ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontmoet Marc Gerritsen, directeur van de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (DAM), en landen-medewerker DAM Ruud van der Helm. Zij informeren mij over het verloop van het forum. Ontmoet vervolgens de voorzitter van het Sana’a Center Maged Al-Maghedi, directeur Waleed Alhariri en co-directeur Osamah Al Rawhani. Draag met een toespraak bij aan de closing ceremony van het prestigieuze forum.

Ga hierbij in op de positie van Den Haag als stad van vrede en recht. Beschouw het als een eer dat tegen die achtergrond dit forum hier plaatsvindt. Wens alle deelnemers wijsheid toe. Beantwoord na afloop een aantal vragen voor het mediaplatform van het Sana’a Center en neem afscheid.

Bezoek aan het begin van de avond in het kader van ‘75 jaar politievrijwilligers‘ het Van der Valk Hotel Den Haag-Nootdorp aan de Gildeweg in Nootdorp. Daar zijn vanavond zo’n 400 politievrijwilligers van de politie-eenheid Den Haag bijeen om bij het 75-jarig bestaan stil te staan. Directeur Veiligheid Hans en kabinetschef Eline vergezellen mij. Word bij Van der Valk welkom geheten door Bill van der Valk (de vierde generatie van de familie). Loop naar de eerste verdieping waar de bijeenkomst plaatsvindt. Teamchef Politievrijwilligers, Jan Kok, trapt de bijeenkomst af met een warm welkom aan alle aanwezigen. Krijg van hem de jubileumpenning overhandigd.

Spreek mijn grote dank uit aan al die vrouwen en mannen die dit vrijwilligerswerk verrichten ter ondersteuning van onze politie-eenheid. Tot slot spreekt Chiu Man, hoofd Operatiën bij de eenheid Den Haag. Een mooie film ondersteunt de grote betekenis van de politievrijwilligers.

Loop, terug in Den Haag, over het Plein. De terrassen zitten goed vol. Het is er gezellig toeven lijkt me. Gebruik bij Luden op uitnodiging van Manon van de Woestijne van de Vereniging voor OverheidsManagement het avondeten. Oud-voorzitter Mark Frequin en de nieuwe voorzitter Gerard Bakker spreken het gezelschap toe. Zit aan tafel naast Pieter Hilhorst en de commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma. Overigens: nomineren voor de Verkiezing Beste Overheidsinnovatie van het Jaar en Overheidsmanager van het Jaar kan nog tot 27 juni via deze link. Krijg na afloop de publicatie ‘Tegenspraak graag, geen pantser, maar ruggengraat’ van Mark Frequin mee voor thuis. Neem na het voorgerecht afscheid.

Draag tegen achten bij aan een bijeenkomst ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Europese School Den Haag aan de Houtrustweg. De school biedt onderwijs aan kinderen van werknemers in dienst van de instellingen van de Europese Unie. Spreek, net als directeur Frans van de Kerkhof en bestuursvoorzitter van het Rijnlands Lyceum Arjan Kastelein, met veel plezier de aanwezige leerlingen, ouders en docenten toe. Krijg na afloop het eerste exemplaar van het jubileumboek ’10 years European School The Hague’. Eervol.

Heb in de loop van de avond een paar keer telefonisch overleg met wethouder Anne Mulder en directeur Veiligheid Hans van der Vet.