Donderdag 2 juni

Ga zwemmen. Fiets daartoe heen en weer naar de Seinpoststraat. Gebruik het eerste deel van de ochtend om me thuis voor te bereiden op de vergaderingen van de raadscommissies Samenleving (vanmiddag) en Bestuur (vanavond) later vandaag. Bel met m’n vader. ‘Vanavond lukt het niet te bellen in verband met een lange vergadering van de raadscommissie, dus daarom bel ik nu maar even Pa’. Ga in de loop van de ochtend naar het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Ontvang er de (nieuwe) ambassadeurs uit Spanje, Estland, Maleisië, Griekenland, Zweden, Denemarken, Nieuw-Zeeland en Algerije. Verwelkom hen tijdens een informele lunch in Den Haag én in Nederland. Door de coronamaatregelen was het al even geleden dat een dergelijke lunch kon worden georganiseerd. Spraken naast de onderwerpen waar de ambassades zich de komende jaren op willen richten ook over de (internationale en nationale) politieke actualiteit.

Na afloop door naar het Stadhuis. Loop meteen naar de raadzaal. Woon er de vergadering van de raadscommissie Samenleving bij. Bespreek samen met de gemeenteraad en wethouder Kavita Parbhudayal het Preventie- en Handhavingsplan Alcoholwet.

Zit vanaf half drie, in de collegekamer, de vergadering van de stuurgroep van het RIEC voor. Om half vier volgt een vergadering van het dagelijks bestuur van het RBO (Regionaal Burgemeesters Overleg) van de politie-eenheid Den Haag. Zit ook deze vergadering als regioburgemeester voor. Spreek aan het begin van de avond in de Grote Kerk aan het begin van een bedankbijeenkomst zo’n 1.000 medewerkers van de GGD Haaglanden toe.

Dank ze voor hun enorme inzet tijdens de coronapandemie en wens ze veel plezier met het avondprogramma. Zwaai naar presentator Dennis Weening en cabaretier Sjaak Bral. Avondeet iets eenvoudigs op mijn werkkamer samen met een paar naaste medewerkers. Loop daarna opnieuw naar de raadzaal voor ditmaal een vergadering van de gemeenteraadscommissie Bestuur. Een volle agenda vanavond. We spreken onder andere over de inzet van accounthouders Veiligheid in de stad, de ongeregeldheden na afloop van de voetbalwedstrijd ADO Den Haag – Excelsior, de aanpak van polarisatie, radicalisering en extremisme, de aanpak van straatintimidatie en het actieplan Scheveningen. Gedurende de avond schuiven verschillende wethouders aan. Ben pas na twaalven terug thuis. Moet dan nog met de stukken uit de loodgieterstas aan de slag. Een latertje.