Donderdag 20 april

Ga zwemmen. Fiets naar huis. Kleed me om en ga meteen richting de Eksterhof in Leidschenveen-Ypenburg. Bezoek er basisschool De Notenkraker. Kinderen van de twee groepen acht (zowel van de Notenkraker als OBS Ypenburg) hebben de opdracht gekregen om onder andere via film en een podcast verhalen te maken over het bijzondere oorlogsverleden van de wijk waarin de scholen liggen.

Spreek met de leerlingen over oorlog in het heden en het verleden en sta met de leerlingen stil bij de bijzondere rol destijds van George Maduro. Velen in Nederland kennen zijn (achter)naam door Madurodam, maar lang niet iedereen kent zijn verleden als verzetsstrijder. Een held was het. Directeur Barbara Mindé leidt me rond door de school en draag ten slotte bij aan de opening van de Koningsspelen met een mooie swingende openingsdans door de leerlingen. Leuk bezoek.  

Meteen door naar de Binckhorst. Dit gebied is in rap tempo in ontwikkeling en (dus) aan het veranderen. Innovatieve en duurzame ondernemers vinden elkaar in bedrijfsverzamelgebouwen, waarvan zo’n 20 in ‘innovatiehub’ de Titaan aan de Saturnusstraat. Met name scale-ups krijgen hier de ruimte om door te groeien.

Tref bij binnenkomst naast Luuk (citybranding Den Haag), de filmcrew van Blitz Projects, directeur Hendrik Halmen, CFO Madelon, Jurgen en Imke. Een enthousiaste club mensen.

Ga na een snelle kop koffie met hen en met de filmcrew het pand in voor opnames voor een Den Haag-filmpje. Neem afscheid.

Bel met Michiel Middendorf, general manager van het World Forum. Heb ook telefonisch overleg met ambtgenoot Leontien Kompier (Venray) en met Dominique Kühling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ben aan het eind van de ochtend inmiddels aangekomen bij Babylon Hotel Den Haag aan de Bezuidenhoutseweg. Woon er op uitnodiging van voorzitter Maarten Hinloopen (Koninklijke Horeca Nederland) een deel van de bestuursvergadering van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland bij. Bespreek met Maarten (Grote Markt), Stuart (Vitesse, Vereniging Boulevard Scheveningen), John (O’Casey’s), Preshaan (Big Bell), gastheer Jacques (Babylon Hotel Den Haag), Henk (Vereniging Boulevard Scheveningen), horecamakelaar Aad, Jacqueline (ROC Mondriaan), Mariëlle (regiomanager KHN) en Arjan (KHN) de kansen en uitdagingen voor de horeca in Den Haag. Plezierige ontmoeting.

Haast me aan het begin van de middag naar het Stadhuis. Het is daar, zoals elke dag, fijn om Pauline en Melenie van het bestuurssecretariaat te zien. Sta vandaag – het is nationale Secretaressedag – net als vele anderen stil bij wat hun werk wel niet allemaal inhoudt en hoe waardevol het is hoe zij dat werk doen. Zet de dames in het zonnetje.

Neem ’s middags om één uur op de entresol bij de foyer van de raadzaal het initiatiefvoorstel ‘Voor een veilig Moerwijk’ in ontvangst van Rick Hoefsloot (fractievertegenwoordiger SP) en een aantal zeer betrokken bewoners uit Moerwijk. De gemeenteraad en het college gaan ermee aan de slag. Hoop voor het zomerreces namens het college met een preadvies (reactie) te kunnen komen.

Dan volgt om half twee de gemeenteraadsvergadering. Aan het begin van de vergadering spreek ik een in memoriam uit bij het overlijden van Adri Duijvestein. Memoreer zijn tijd als gemeenteraadslid; zijn betrokkenheid bij de Schilderswijk en Transvaal en zijn onverstoorbare missie voor stadsvernieuwing.

Een lange vergadering van de gemeenteraad volgt. Bel in een van de schorsingen met Tweede Kamerlid Sophie Hermans. Rond middernacht is de agenda afgehandeld. Praat tijdens de informele nazit bij met een aantal raadsleden. Een latertje.

Blik op Instagram terug op de afgelopen weken van de ramadan in Den Haag en wens een ieder die eraan deelnam een fijn Suikerfeest. Lig rond half twee op bed.