Donderdag 21 april

Geniet van m’n zwembeurt. Fiets via huis door naar het Spui. Vandaag staat de eerste reguliere raadsvergadering van de nieuwe raad op de agenda. Zit deze tot het middaguur en vanaf het einde van de middag voor. Ondervoorzitters Chris van der Helm, Ralf Sluis en Dennis Groenewold nemen waar op de momenten dat ik er niet kan zijn. Gaan voorafgaand aan de raad met z’n allen op de foto. Neem aan het begin van de vergadering afscheid van voormalig VVD-raadslid Det Regts en beëdig de fractievertegenwoordigers Karabekir (HSP), Ghay en Muradin (beiden van DENK).

Ontmoet tussen de bedrijven door bij de VNG in de Willemshof ambtgenoot Ivan Fedorov (Melitopol) en de parlementsleden Rustem Umerov en Mariia Mezentseva. Ook de Oekraïense ambassadeur in Nederland H.E. Maksym Kononenko is aanwezig. Doe dit samen met de ambtgenoten Sharon Dijksma (Utrecht), Lucas Bolsius (Amersfoort), wethouder Isabelle Diks (Groningen) en senator Ton Rombouts. Hebben een indringend gesprek. Ben onder de indruk van het verhaal van de 33-jarige Oekraïense collega die als burgemeester gekidnapt werd …

Haast me aansluitend naar het Zuiderpark. Draag bij aan een filmpje over het gele bankje (‘Yellow bench’) van de Invictus Games ten behoeve van de sluitingsceremonie. Klaartje, Fried-Jan en Marcella van Crossmarkpictures verzorgen de opname. Maak dan een wandeling over het terrein. Maak onder meer kennis met de vrijwilligers bij de stands van het KNGF, de Dutch Marine Rowing Challenge en van Waterloo Uncovered. Zwaai naar politiefunctionarissen Rick en Ben die op 7 april  meeliepen toen ik over het terrein een rondleiding kreeg. De weersomstandigheden waren toen een stuk slechter. Loop door naar het stadion, dat nu in bedrijf is. Zie de Nederlandse rolstoelbasketbalploeg tegen Canada een ruime voorsprong opbouwen. Het publiek is enthousiast. Goed om te hebben gezien.

Wip tenslotte aan bij de afscheidsbijeenkomst van Ron Fresen in het (oude) perscentrum Nieuwspoort aan Lange Poten. Na vele jaren lokale en landelijke journalistiek, zegt hij vandaag ‘gedag’. Spreek onder meer met NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, Bernice Willemsen, Dominique van der Heyde, Eva Jinek en haar politiek redacteur Elodie Verweij en natuurlijk good old Frits Wester. Loop snel terug naar het Stadhuis. Herneem het voorzitten van de gemeenteraadsvergadering. Sluit na de stemmingen en stemverklaringen rond kwart voor acht de vergadering. Fiets – na de korte informele nazit – naar huis en ga aan de slag met de inhoud van de tassen uit het Stadhuis.