Donderdag 22 december

Zeer korte nacht. Stap toch op de fiets voor mijn zwembeurt.

Gaf onlangs een interview aan Paul van den Bosch van het Algemeen Dagblad. Vanochtend vroeg komt fotograaf Frank Jansen bij mij thuis langs voor het maken van een bijpassende foto. Heb er wel eens voordeliger uit gezien. Tja. Meteen door naar het stadhuis. Neem in mijn werkkamer het tweede deel op van de videoboodschap voor ‘Verloot je Boompje‘. Loop vanuit mijn werkkamer naar de raadzaal.

Ook vandaag is de programmabegroting het onderwerp van de raadsagenda. Verzorg meteen aan het begin van de vergadering mijn beantwoording in de eerste termijn. Een tweede termijn van raad en college volgt. Rond half twee is de vergadering afgelopen. Ben na de lunch (tijdens welke ik een ingelaste extra collegevergadering voorzit) aanwezig bij het begin van de stemmingen over de ingediende amendementen en moties. Raadslid Dennis Groenewold zit plaatsvervangend voor. Verlaat de raadzaal.

Woon in de kazerne (De Soos) en het hoofdkantoor van onze Veiligheidsregio aan de Dedemsvaartweg in Morgenstond de herdenkingsbijeenkomst bij van de brandweermannen Fred La Haye en René de Ruiter. Zij kwamen 35 jaar geleden op eerste kerstdag, 25 december 1987, om bij een cellenbrand in het hoofdbureau van politie. Chef kabinet Eline vergezelt me.

Maak bij binnenkomst kennis met Herman ‘Manus’ Dooienburg. Manus was die bewuste nacht aanwezig en vertelt mij hoe dat ging. Ontroerend. Ontmoet in de filmzaal de nabestaanden van Fred en René, waaronder de weduwen Ditta en Joke en de nu 35-jarige dochter Marlous met haar tien maanden oude zoontje Zeeger René. Inderdaad vernoemd naar zijn opa. Maak ook kennis met de heer en mevrouw Van Brero. De heer Van Brero was twaalf toen zijn vader in 1952 bij een brand aan de Laan van Meerdervoort om het leven kwam.

Wandelen met het gehele gezelschap naar de gang waar de herdenking plaatsvindt. Namens personeelsvereniging ‘De Rode Haan’ spreekt Michel Mebius als eerste de aanwezigen – waaronder veel oud-collega’s van Fred en René – toe. Vervolgens spreken brandweercommandant Esther Lieben en ikzelf. Martin Evers treedt op als spreekstalmeester.

Leg namens het gemeentebestuur een groot bloemstuk bij de plaquette ter nagedachtenis van beide omgekomen brandweermannen. Maak na afloop kennis met Willem Mali, de bevelvoerder van toen. Indrukwekkende bijeenkomst.

Meteen terug naar het stadhuis. Daar is op de entresol bij de foyer van de raadzaal de informele nazit van de raadsvergadering nog in volle gang. Wens de gemeenteraadsleden en griffiemedewerkers fijne feestdagen. Gebruik het avondeten met woordvoerder Jan bij het nabijgelegen eetcafé de Paraplu in de Bagijnestraat. Loop er Tanja Verkaik van de Telegraaf tegen het lijf die aldaar haar vakantie inluidt. Ben op tijd thuis en ga vroeg naar bed.