Donderdag 24 oktober

Ook vanochtend vroeg is het mistig. Trek mijn zwembanen aan de Klatteweg. Mijn eerste werkbestemming vandaag is het Stadhuis van Alphen aan den Rijn. Zit in de raadzaal de vergadering voor van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) van de politie-eenheid Den Haag. Verwelkomen Peter Heijkoop (nieuwe burgemeester Leiden) en Dianne Zuidema (directeur van de Amstelveense schouwburg). Dianne is de gast van ambtgenoot Martijn Vroom (Leidschendam-Voorburg). Tjeerd Stelpstra, adviseur van de regioburgemeester, staat me tijdens de vergadering bij.

Onderweg terug belt goede bekende Geert van Alkemade. Bel zelf met wethouder Nur Icar, met woordvoerder Sentina van der Meer en met directeur Bestuurszaken Wilma Verschoor.

Bezoek, aan het eind van de ochtend terug in Den Haag, Jenny Boender in woonzorgcentrum Nolenshaghe aan de Mgr. Nolenslaan in de wijk Bohemen (Loosduinen). Wens de eeuwelinge van harte geluk met haar honderdste verjaardag. De in Oud-Beijerland geboren Jenny kwam als kleuter naar Den Haag en doorliep (met tegenzin) de huishoudschool in De Ruyterstraat. Na meerdere werkgevers kwam zij uiteindelijk terecht bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waar zij 36 jaar heeft gewerkt. Jenny is dankbaar voor wat zij in het leven heeft mogen krijgen. Een nichtje en een neef zijn van de partij.

Inmiddels is het zonnetje gaan schijnen. Haast me naar de Grote Kerk. Draag bij aan de opening van een symposium over de toekomst van kerktorens in Nederland. Het symposium is – vanwege het 600-jarig bestaan van de Haagse Toren – georganiseerd door Kerk & Co en verschillende partners zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VBK). Ontmoet bij binnenkomst Chris Schaapman (directeur Nationaal Programma Den Haag Zuidwest, maar dit keer in de hoedanigheid van voorzitter van Kerk & Co) en (oud-)collega’s uit Amstelveen (Willemijn Paijmans), Utrecht en Edam (oud-wethouder Dorus Luyckx). Ook wethouder Saskia Bruines is aanwezig. Nederland kent meer dan 2.000 kerktorens en velen daarvan zijn sinds Napoleon in gemeentelijk bezit. Er heeft onlangs een inventarisatie van alle Nederlandse kerktorens plaatsgevonden. Dit symposium biedt gelegenheid ervaringen met elkaar te delen. Spreek de aanwezigen toe. Blijk in het voorprogramma te staan van Sjaak Bral. Hij spreekt na mij een column uit over de Haagse Toren. De toren is overigens niet opgenomen in het lijstje mooiste kerktorens van Nederland. Merkwaardig.

Spreek in de loop van de middag online (vanuit huis) met kabinetschef Eline en Pauline van het bestuurssecretariaat de agenda van de komende weken door. Het is af en toe passen en meten… geef het ze te doen.

Fiets naar het Lange Voorhout (daar vindt vanavond de jaarlijkse ontvangst plaats van het Corps Diplomatique) en parkeer hem er alvast. Wandel naar boekhandel Van Stockum in de Passage. Draag bij aan de presentatie van de biografie van pater Nicolaas Gerardus Apeldoorn, verzetsnaam Victor (1908-1982). Het boek is geschreven door Hans Kanters, een volle neef van Pater Victor. Bij de presentatie zijn ook Esther Trapman en Raymund Schütz van het Haags Gemeentearchief aanwezig. Het boek is een historische studie naar de belangrijkste figuur in het Haags verzet in de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid is geraakt. Jos Donker-Exler en Sietse Leeflang van Ad. Donker uitgeversmaatschappij Rotterdam ontvangen mij in de boekhandel. Maak kennis met de schrijver. Hans Kanters vertelt in het kort het boeiende verhaal over het verzet in Den Haag en welke rol zijn oom hierin speelde in de laatste anderhalf jaar van de oorlog. Hij gaat ook in op verzetsfamilie Van Wijk die met hun dertien kinderen allemaal actief waren. Tante Loes van Wijk (91 jaar) is bij de boekpresentatie aanwezig. Bijzonder.

Spreek de aanwezigen toe en bedank de auteur voor het onderzoek dat hij heeft gedaan. Het verhaal van Pater Victor is uit de ‘vergetelheid’ gehaald en kan nu worden doorverteld.


Pater Victor was hoofd van de LO/LKP in Den Haag en vicevoorzitter van de LO Zuid-Holland. Tijdens de oorlog, van 1944 tot de bevrijding, was hij ondergedoken. Eerst in de pastorie Willemstraat, daarna aan het Louise de Colignyplein en ten slotte op de zolder van het warenhuis V&D samen met Willem Dreesmann. Na de oorlog werd hij voorzitter van het Voormalig Verzet Zuid-Holland. In de oorlog was hij de meest gezochte inwoner van Den Haag, maar wist steeds aan de bezetter te ontsnappen. Hij bood met zijn staf hulp aan duizenden Nederlanders, startte actie tegen de razzia in Den Haag ‘Aktion Sneeuwvlok’ en hielp een aantal Joden. Zijn hulp was Frits Ruys. Victor is er als enige in geslaagd de orde te herstellen binnen de Haagse illegaliteit. Hij was hoofd van PARI (samenwerkende Haagse verzetsorganisaties), verleende steun aan het VOHA (voedselvoorziening) en verleende steun aan het gewapend verzet (onder andere groep Johannes Post, Familie van Wijk, Nicolaas de Regt e.a.). Victors geheime hoofdkwartier was gevestigd in Achterom 40 in Den Haag. Victor was de belangrijkste maar mogelijk ook de onbekendste van het Haags verzet.


Bezoek op uitnodiging van Christa de Kemp, managing director van de Dutch & Japanese Trade Federation (Dujat), het einde van het seminar ‘Directors’ Liability Under Dutch Law’. Dujat organiseert het seminar in het nieuwe onderkomen van BUREN in het Centraal Innovation District (CID) in de Haagsche Zwaan op de Schenkkade. Christa en Robin van Keeken (BUREN) ontvangen mij in de hal. Houd op de 20ste verdieping een toespraak en breng een toast uit op de samenwerking tussen Nederland en Japan en de (bedrijfs)gemeenschappen van beide landen.

Maak na afloop kennis met onder anderen Kenji Okana (BUREN), Tadashi Otsuki (Marubeni), Eugene Kersjes (Ricoh Nederland), Takeshi Yoshiyama (Shimano) en Alexander Pack (Yakult). Krijg van Kiyo Fujiki een exemplaar van het blad Vuursteen (tijdschrift voor haiku, senryu en tanka) kado. Bewonder op weg naar de uitgang het prachtige uitzicht.

Ben rond half zes in de Haagsche Club – Plaats Royaal aan het Lange Voorhout 40. De Haagsche Club – Plaats royaal is de oudste herensociëteit uit Den Haag, opgericht in 1748. Bezocht de club eerder tijdens hun 275-jarig jubileum, waar het idee ontstond voor het organiseren van een ontvangst op deze locatie. Ben hier vandaag (samen met wethouders Saskia Bruines, Mariëlle Vavier en Nur Icar) gastheer tijdens de jaarlijkse ontvangst van het Corps Diplomatique, de vertegenwoordigers van de internationale organisaties in Den Haag en van de Dienst van het Koninklijk Huis. Groet bij binnenkomst locatiegastheer Edgar, voorzitter Maarten Reuchlin en het enthousiaste team van medewerkers. Ben onder de indruk van de locatie en de setting. Spreek rond half zeven de aanwezigen toe en sta stil bij de recente World Council van de UCLG in Den Haag en de rol die veel instellingen in de stad hebben als het gaat om duurzame vrede. De avond wordt, evenals voorgaande jaren, muzikaal ondersteund door studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Nuttige avond.

Fiets samen met kabinetschef Eline in alle rust naar huis.