Donderdag 24 september

Maak m’n ochtendwandeling. Simone heeft redelijk geslapen, maar is nog nauwelijks mobiel. Bestuursadviseur Marja haalt mij met de fiets thuis op. De hemel is grijs, maar het regent gelukkig niet. In het kader van mijn kennismaking met de acht stadsdelen staat vandaag Haagse Hout op het programma. Ben al een keer eerder, onaangekondigd, door dit stadsdeel gefietst en wijlen mijn schoonouders woonden in deze omgeving. Maak vandaag met plezier uitgebreid kennis met dit stadsdeel en de bewoners. Stadsdeeldirecteur Debora Lootsma en Jos Spijkers van wijkvereniging Bezuidenhout wachten ons op aan de zijkant van het Centraal Station, bij de fontein op het Anna van Buerenplein. Gemeenteraadslid Marieke van Doorn, fotograaf Martijn en Theresa (communicatie) vergezellen ons. Drink in het wijkcentrum koffie met een aantal bewoners.

Spreek onder andere met expat Christina, community builder Saskia en met Cynthia van Digidames. Cynthia laat mij trots de website van Bezuidenhout West zien. Goed werk. Fietsen verder langs opvallende street-art kunstwerken, via de Schenktunnel naar SoZa. Soza is het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waar nu starters, studenten en statushouders samen leven en werken. Initiatiefnemers Petra en Esther heten mij welkom in het atelier van Mijn Buuf. In het atelier werken vooral migranten. Zij geven bedrijfsbanners een tweede leven. Neem een handgemaakte tas in ontvangst. Attent. Filippo van Hellenberg Huber vertelt mij over de zogenaamde heupairbag.

Maak kennis met Mahmud die werkt voor het bedrijf Wolk dat de airbags produceert. Hij vertelt me dat hij zich wil inschrijven voor de studie bestuurskunde. Zijn grote droom is om minister te worden. Mag buiten bij de uitgang met de hele groep op de foto.

Fietsen over de Schenkkade naar wijkpark De Horst. Onderweg vertelt Debora over Mariahoeve en de thema’s die hier spelen. Maak kennis met de leden van het Buurtpreventieteam Horsten en Kampen en Buurtpreventieteam Mariahoeve.

Maak kennis met de dames van ‘Lichtpuntjes van Mariahoeve’. Indrukwekkend om over al hun activiteiten te horen die zij tijdens de periode van de intelligente lockdown hebben opgezet. Ontvang een leuk cadeau: drie versierde kaarsen en een tegel met het opschrift ‘Op de weg van de meeste weerstand kom je de mooiste beren tegen’.

De fietsroute gaat verder door het Haagse bos, langs de Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika, over de Wassenaarseweg, door Marlot naar de Bernardusschool. Een school voor kinderen die een ontwikkelingsachterstand hebben. Meester Richard Wildenberg geeft praktijkles in een parkje tegenover de school. De leerlingen zijn bezig met het groenonderhoud. Hiervoor werkt de school nauw samen met wegbeheerder Leon van het stadsdeel. Begroet schooldirecteur Elly Mulder en een aantal wijkbewoonsters die het naastgelegen terreintje jeu de boules spelen.

Bedank Debora dat ze mij ‘haar’ stadsdeel heeft laten zien en fiets richting stadhuis. Maak onderweg een korte stop bij fietsenmaker M. van Rijn in de Hooistraat. Spreek met de ict-professionals over mijn mobiele telefoon en hoe nu verder. De grootste ellende lijkt verholpen. Wandel naar de Lange Houtstraat. Gebruik er bij Schlemmer de lunch met voormalig wethouder Peter Smit. Reik ‘s middags twee keer de versierselen uit die behoren bij een Koninklijke onderscheiding. Doe dat eerst bij de Hoge Raad aan het Korte Voorhout. Ernst Numann (vice president van de Hoge Raad) is de gelukkige. Numann was ruim 37 jaar werkzaam in de rechterlijke macht. Naast zijn reguliere werkzaamheden maakte hij zich sterk voor tal van organisaties die de belangen van de Joodse gemeenschap en het Joods erfgoed behartigen.

Daarna volgt een uitreiking in een zaaltje op de tiende verdieping bij ZZIN in station Den Haag Centraal. Daar krijgt Ton van de Langkruis  vanwege zijn belangrijke bijdrage aan het culturele en literaire leven in Den Haag een Koninklijk lint. De door Van de Langkruis opgerichte Stichting Writers Unlimited en het Winternachtenfestival spelen een grote rol voor het vrije woord en voor auteurs uit de gehele wereld. In beide gevallen spelden de aanwezige echtgenoten de versierselen op.

Foto: Serge Ligtenberg 

Ga aan het eind van de middag langs bij ambtsvoorganger Wim Deetman. Leuk en leerzaam gesprek volgt thuis bij hem in de woonkamer. Heb het voorziene avondprogramma vanwege het fysieke ongemak van Simone moeten afzeggen. Duik daarom ‘s avonds, eerder dan voorzien, in de inhoud van de tassen van de stadhuis. Ambtgenoot Femke Halsema en minister Ferd Grapperhaus bellen. Bel zelf met wethouder Saskia Bruines en met m’n dochter. Wens haar een heerlijke vakantie met haar partner.