Donderdag 25 april

Zwem aan de Klatteweg. Bel, omdat zij wegens vakantie morgen helaas niet aanwezig kunnen zijn, met twee koninklijk te decoreren personen. Walter van Krieken – op weg naar Oostenrijk – is blij verrast. Sophie Dencher-van der Voort van Zijp – op vakantie in Italië – kan het bijna niet geloven. Geestig, dit soort telefoongesprekken. Als ze terug zijn in Den Haag reik ik hen alsnog de versierselen uit. Fiets in de loop van de ochtend naar het Stadhuis. Ontvang, samen met Ronald Gonsalves, Astrid Oranje en Eric Kempff. Zit de collegevergadering voor waarin de agenda van de raadsvergadering van vanmiddag wordt doorgenomen.

Morgen, tijdens de Lintjesregen in Amstelveen, ontvangt een goede bekende, ondernemer en (oud-)voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Amstelland een Koninklijke onderscheiding. Neem op verzoek van Lia Nelis samen met Sabine (communicatie) een videoboodschap op. Bel met Arno Visser (Bouwend Nederland). Loop tegen half twee richting de raadzaal. Heb een lange raadsvergadering voor de boeg. Neem afscheid van raadsnestor Chris van der Helm en beëdig Carina van Eck tot gemeentelijk ombudsman.


Chris van der Helm heeft na 14 jaar zijn functie als gemeenteraadslid neergelegd. Chris kwam in 2010 in de raad namens de PVV. In 2014 ging hij verder als eenmansfractie. Sinds 2018 maakt hij deel uit van de VVD-fractie. Voor mij is het afscheid ‘extra’ bijzonder. Chris was in 2020 voorzitter van de vertrouwenscommissie. Reik Chris als dank voor zijn inzet de versierselen uit die horen bij de gouden Vroedschapspenning en een Koninklijke onderscheiding. In de toespraak ter gelegenheid van zijn afscheid brengt Chris een ode aan het raadswerk. Mooi.


Eénendertig mensen nemen de moeite om in te spreken op diverse agendapunten. Bel tijdens de schorsing in verband met het avondeten met Michiel Hardon (“Is dit een bandje of ben je het echt, Jan?”). Michiel is in de Verenigde Staten. Bericht hem dat hij een Koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Hij verheugt zich nu al op de uitreiking. Net voor twaalven ’s avonds heeft de gemeenteraad de agenda afgehandeld en heeft plv. voorzitter Ralf Sluijs de stemmingen en stemverklaringen afgerond. Maak tijdens de informele nazit kennis met een aantal lokale bestuurders en ondernemers uit Oekraïne. De dames en heren staan onder (reis)begeleiding van Yuliya Chufistova, chairwoman van de Advisory Board van de Mayor’s Club. Fiets naar huis. Een latertje.

In de weekkrant Den Haag Centraal van deze week staat mijn bijdrage aan de tienjarige rubriek ‘Ter Plekke’ van Caroline Ludwig afgedrukt. En de editie Rotterdam van het Algemeen Dagblad besteedt aandacht aan de opvolging van Ahmed Aboutaleb.