Donderdag 27 mei

Het regent tijdens m’n ochtendwandeling. Neem vanuit mijn werkkamertje thuis als VNG-voorzitter via MS Teams deel aan drie opeenvolgende vergaderingen. Begin met een afstemmingsoverleg met de voorzitters van de G40, de G4, de P10, de M50 en de K80. Een ingelaste vergadering van het bestuur van de VNG volgt. Een overleg met de voorzitters van de twaalf provinciale afdelingen binnen de VNG is de derde en laatste vergadering. Bel tussen de bedrijven door met Melenie van het bestuurssecretariaat en met m’n VNG woordvoerder Angela. Gebruik de lunch bij Paul en Nicoline van den Broek-Laman Trip thuis aan de Pompstationweg. Breng na afloop een bezoek aan de plek in de nabijgelegen Doorniksestraat waar afgelopen zondagnacht een jonge vrouw om het leven kwam. Wat een tragiek.

Breng ‘s middags aan de Hooftskade een werkbezoek aan stichting de Haven. Maak kennis met Eva Wielenga (directeur), Marjolein Louwerse (lid veldwerkteam) en Mariska Koolhaas (teamleider maatschappelijk werk). De dames informeren mij over het werk van de stichting die hulp en ondersteuning biedt aan sekswerkers in Den Haag. Zij doen het voornamelijk met vrijwilligers. Ga na afloop aan de wandel. Krijg een rondleiding door de Doubletstraat. Begroet er onderweg de medewerkers Edith en Steven van het HEIT-team.

Door naar de Hoefkade in de Schilderswijk. Draag in Buurthuis De Mussen bij aan de (digitale) opening van een inspiratiesessie voor het project de Vreedzame Wijk. Spreek de verschillende partners toe. Steun initiatieven als deze van harte. Nicoline Grötzebauch (directeur van het buurthuis) en Michael Ghebreab (coördinator van het project Vreedzame Wijk) begeleiden mij. Praat na afloop bij met de (boomlange) jongerenwerkers Mieke en Karim en ga met ze op de foto. Zodra het weer mag kom ik graag weer eens langs bij één van hun activiteiten.

Bezoek in de loop van de middag de Haagse Stadswijngaard in de buurt van station Moerwijk. Het is een groene oase temidden van de drukte van het auto- en treinverkeer. De coöperanten van de wijngaard Franc van der Meer en Frank Koome verwelkomen mij. Voorzitter en initiatiefnemer Tycho Vermeulen leidt me rond over de wijngaard en vertelt over de geschiedenis en achtergrond. Heb de eer een slokje witte wijn van de Johanniterdruif en een slokje van de rosé van de Souvignon Gris van het wijnjaar 2020 te mogen proeven. De smaak is verrassend. Spreek de aanwezigen toe. Krijg na afloop twee flessen witte wijn en een flesje Haagse port kado. De port is een primeur. Het etiket op het flesje is in de Haagse kleuren met op de achtergrond een tegelmotief, dat verwijst naar de Portugese herkomst van de drank. Origineel.

Race door naar de Rijswijkseweg, hoek Goudriaankade. Breng samen met de leden van de driehoek een bezoek aan het Schipperskwartier. Wandelen onder leiding van Yassine Bensallami in de omgeving. Spreken met bewoners en ondernemers. Zij informeren ons over de steekincidenten en de nasleep daarvan. Lopen naar binnen bij eethuis Marina Smir. Maken kennis met vertegenwoordigers van de organisatie Clickjongeren en bewonderen hun Tuktuk. We zijn ondertussen vergezeld door stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa, Mariska Coté (teamchef politiebureau Laak) en David Waalewijn (directie Veiligheid).

Wip even aan op het stadhuis. Voorzie een aantal stukken van een handtekening en stap dan op de fiets richting de Groenmarkt. Sluit m’n werkdag af met een informeel samenzijn met de collegeleden in het Oude Stadhuis. We blijven op afstand, maar het is goed om elkaar weer eens te treffen buiten de vaste (en digitale) muren van de raadzaal. Fiets op tijd naar huis. Bel met m’n vader (hij was vandaag in het ziekenhuis voor controles), met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG) en met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren.