Wandel in de wijk. Vervolgens staat vanaf acht uur de gehele ochtend in het teken van een bezoek aan tandarts Wim. Werk ’s middags thuis en ‘kom’ een beetje ‘bij’. Bel met secretaresse Melenie. Woon in de loop van de middag op uitnodiging van Ron Fresen in het Filmhuis aan het Spui de première bij van de film ‘Intuition, zoektocht naar Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit’. Deze documentaire van Marit Geluk gaat over de zoektocht van voormalig wethouder en ereburger van Den Haag Adri Duivesteijn naar kwaliteit voor de stadsvernieuwing in de Schilderswijk. Het door John Lennon geschreven nummer Intuition wordt in de film vertolkt door Tosca van der Waals en Adri’s dochter Safiye Janson. Spreek Adri en zijn gasten voorafgaand aan de film kort toe. Krijg van Marit Geluk een ‘kopie‘ van de film kado voor het Haags Archief. Na afloop gaan Ron Fresen, Winfred en Annelies Haase (biografen van Adri) en Francien van Westrenen (programmamaker bij Stroom Den Haag) onder leiding van Ivar Lingen in gesprek over stadsvernieuwing in onze dagen (in het bijzonder in Den Haag Zuidwest). Ben dan inmiddels tot mijn spijt al vertrokken.

Heb om zes uur exact, langs digitale weg, een afstemmingsoverleg over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en alles wat daarmee samenhangt, met mijn acht ambtgenoten uit de veiligheidsregio Haaglanden. Na afloop belt ambtgenoot Marja van Bijsterveldt (Delft) met enige extra informatie. Gebruik het avondeten in het nabijgelegen Spize aan het Spui. Een aanrader. Ga meteen daarna naar de stichting Schets aan de Schimmelweg. Loop, op uitnodiging van de stadsdeeldirecteur van Laak, Lawrence Eghosa, mee met de vrouwen en mannen van het Buurtinterventieteam (BIT) Spoorwijk. Meld mij rond half acht bij het gebouw van de stichting. Maak kennis met de vrijwilligers van het BIT Spoorwijk. Dit team van zo’n dertig vrijwilligers bestaat sinds 2014. Wekelijks lopen zo’n 5 tot 10 vrijwilligers ten minste één ronde door Spoorwijk. Bijgezet afval en AH-karretjes worden gemeld, er wordt een praatje gemaakt met de jongeren in de buurt en als er sprake lijkt te zijn van een burenruzie, een inbraak of dat soort dingen wordt contact gelegd met de politie. Joke, Jan (“Ik ben de burgemeester van Spoorwijk”), Mehmet, Adem, Ramazan, Yasin, Nesut, Fatih, Kuns, Mustapha en medewerker van stadsdeel Laak, Jorine stellen zich voor. Ze zijn allemaal trots op hun wijk, op de saamhorigheid en de contacten met elkaar. Ook het belang van hun werk omschrijven zij duidelijk: “Ik wil dat de wijk het verlengstuk van mijn woonkamer is”.  Loop de ronde met hen mee. Draag op hun verzoek het hesje dat zij altijd aan hebben. Eervol. Ondervind op straat de sociale verbondenheid in de wijk en van de vrijwilligers onderling waarover zij net spraken. Nuttig bezoek.

Tegen negenen brengt de agenda mij in de Kempstraat in Transvaal. Woon op uitnodiging van voormalig gemeenteraadslid Tahsin Cetinkaya (in zijn rol van voorzitter van de Turks Islamitische Culturele stichting) een iftar-bijeenkomst bij in het onderkomen van de stichting. Begroet – net als maandagochtend vroeg – de ambassadeur van Turkije, Z.E. Şaban Dişli. Spreek de aanwezigen kort toe. De begintijd wordt goed in de gaten gehouden, zodat iedereen direct na zonsondergang aan de maaltijd kan beginnen. Wens alle aanwezigen een goede maaltijd toe en een goed vervolg van de ramadan. Na het gebed van de Iman genieten we – na het gebruiken van een dadel – van de gezamenlijke maaltijd. Bedank de kok – een stukje baklava heb ik niet kunnen weerstaan – neem afscheid en ga huiswaarts.

Zie, terug thuis, flarden van de voetbalwedstrijd in de halve finale van de Europa Conference League tussen Feijenoord en Olympic Marseille (3-2). Bel in de rust met m’n vader. Krijg deskundig commentaar.