Donderdag 3 december

Begroet tijdens mijn ochtendwandeling een medewerkster van de Spar. Maak ook kennis met de eigenaresse (‘Ja, ik sta elke dag om vijf uur op’). Chapeau. De dames zijn iedere dag al aan het werk als ik langsloop. Leuk ze een keer te hebben gesproken. Fiets – in de regen – naar het Stadhuis. Ontvang Maartje Schulz. Zij is werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij de Teldersstichting. Geef een interview over ‘lokale democratie tijdens de coronacrisis’ voor de kersteditie van het Liberaal Journaal. Praat bij met oud-wethouder Frits Huffnagel. Spreek op verzoek van Robert Buurke via MS Teams een eindejaarswens in voor de kijkers van het programma RTV Discus uit Escamp. Loop aan het eind van de ochtend samen met Marjet de Jager (veiligheid) en woordvoerder Jan naar de Albert Heijn in de Grote Markstraat waar gisteren een steekincident plaatsvond. Spreek met een aantal medewerkers. Steek hen een hart onder de riem. Maak ook kennis met de medewerkers van het tegenover gelegen eetcafé Rootz (‘Het is nu de grootste bierwinkel van Den Haag’) Rootz bood gisteren medewerkers en klanten van de Albert Heijn ‘onderdak’. Vandaar. Bedank ze voor hun hulp. Bel met Maarten Hinloopen (KHN Den Haag), met ambtgenoot Henri Lenferink (Leiden) en met directeur OOV Petra Nijmeijer (Utrecht).

Ga rond het middaguur op werkbezoek bij het RIEC Haaglanden aan de Bezuidenhoutseweg. Het RIEC is het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum dat zich richt op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Twee medewerkers informeren mij uitvoerig over de integrale aanpak van ondermijning in onze regio. Praat, terug op het Stadhuis, bij met Hans Biesheuvel en Jan Zoet. Bestuursadviseur Sjoukje vergezelt me. Neem op verzoek van Rabbijn Shmuel Katzman een videoboodschap op ter gelegenheid van Chanoeka, het Joodse ‘feest van de lichtjes’. In het Atrium staat inmiddels een grote Menora. Wens de Joodse gemeenschap in Den Haag een vrolijke Chanoeka-viering, oftewel ‘Chanoeka sameach’. Cameraman Daniel maakt de opname.

Lees op mijn werkkamer op camera (van communicatiemedewerker Theresa) een drietal ‘haaikoots’ voor. Doe dit op verzoek van Henk Augustijn voor zijn Facebookpagina Muurkoot. Een haaikoot is een ode van Hagenees Kees van Kooten aan de Japanse haiku, een versvorm van zeventien lettergrepen. Van Kooten bracht hierover onlangs een boek uit. Ter ere van Van Kooten wordt in Escamp, vlak bij zijn ouderlijk huis, een muurschildering met een haaikoot aangebracht. Mooi initiatief.

Stap aan het eind van de middag op de fiets. Fiets samen met Marjolein (kabinetszaken) en Sjoukje (bestuursadviseur) richting de Weimarstraat. Zie als we door de Grote Marktstraat rijden dat de bank tegenover de Albert Heijn wordt weggehaald. Bedank de mannen die er aan werken voor hun snelle actie. Heb op het Regentesseplein afgesproken met Stefan en zijn collega Didi van The Hague Marketing. Productieleider Sven, cameraman Vincent en opname-assistent Jeroen staan klaar om te draaien. Voor een filmpje als onderdeel van een social media-campagne steek ik een kaarsje aan. Spreek een eindejaarswens in. De campagne (‘Hou je Haags’) wordt vlak voor kerst gelanceerd. Filmen daarom ook voor de sfeervolle verlichting van café Emma.

Loop naar de nabijgelegen Huna Outdoorshop, ook aan het Regentesseplein. Werd via Instagram er op geattendeerd dat het familiebedrijf dit jaar 75 jaar bestaat. Tref de tweede en derde generatie in de winkel aan: (groot)moeder Ilja en haar twee zoons Jim en Bob. Ze vertellen honderduit over de geschiedenis van hun zaak en het wel en wee anno nu. Mooi om zoveel trots te zien bij deze ondernemers. Loop naar de overkant van het plein waar een fikse kerstbomenstal staat en maak een praatje met de ondernemers (‘Ja, de rest van het jaar runnen mijn vader en ik een taxibedrijf’).

Fiets richting het Italiaans restaurant Da Braccini aan de Regentesselaan. Maak kennis met eigenaresse Monica Braccini, en haar steunen en toeverlaten Tessa en Matty. In 2016 is haar restaurant door het Italië Magazine uitgeroepen tot beste (Italiaans) restaurant. Corona heeft ook op haar onderneming grote invloed gehad. Zij biedt nu afhaalgerechten aan. Waarvan acte, we proeven een lemon taartje.

Fiets door regen en wind terug naar het Stadhuis. Door de verlichting is er een gezellige sfeer in de straten, ondanks het weer. Heerlijk om weer even buiten te zijn. Ben kletsnat en heb koude handen en voeten als ik terug ben. Gebruik het avondeten met Leonard Geluk en Eline Tops (beiden van de VNG) bij Leonard thuis in Rotterdam. Duik, terug thuis, in de stukken uit de tassen van het Stadhuis.

Droeg eerder in oktober samen met commissaris van de Koning Jaap Smit bij aan de uitreiking van de versierselen die behoren bij het predicaat ‘koninklijk’ van de Vereeniging Handelsrecht. Dit nieuws was geheim tot de jaarvergadering van vanmiddag. Gefeliciteerd. De kroon op het werk van velen, gedurende de afgelopen 102 jaar.