Donderdag 30 juli

Maak m’n wandeling in de wijk. Zit, terug thuis, om acht uur sharp, op mijn werkkamertje thuis, via MS Teams de vergadering voor van het Regionaal BeleidsTeam (RBT). Doe dat samen met m’n acht collega-burgemeesters uit de Veiligheidsregio Haaglanden. Spreken samen met de vertegenwoordigers van de hulpdiensten en het OM bij over de stand van zaken rondom corona. De gehele ochtend staat voor het geheel in het teken van een informeel (en veelal spontaan) bezoek aan Duindorp en Kijkduin. Het is weer is prachtig. Het zonnetje straalt volop. Anouk (directie veiligheid) begeleidt me. Zij heeft vorige week ook een deel van Scheveningen laten zien.

Begin mijn bezoek in het Trefpunt in de Tesselsestraat, de huiskamer van Duindorp. Wijkmanager Marjo Hiemstra heet ons welkom. Ga in gesprek met een aantal betrokken wijkbewoners die mij meer vertellen over de historie van Duindorp. Spreek met Jaap Spaans, Bob Schut en Leo Pronk. Twee oud-voorzitters en de huidige voorzitter van het wijkberaad Duindorp. Leerzaam, plezierig en wordt vervolgd. Krijg na afloop van de mannen het boek ‘ 100 jaar Duindorp – Eens een Duindorper, altijd een Duindorper’ geschreven door Klaaske Geerst-den Dulk kado.

Neem afscheid, begroet een aantal andere aanwezigen in het Trefpunt (klaverjassers, biljarters) en loop richting het Tesselseplein. Maak op en rond de bankjes op het plein kennis  met een aantal bewoners.

Aan het Tesselseplein zijn een aantal winkels gevestigd. Maak kennis met Vera, haar man en zus van Vera’s Dierenshop, dat ook bekend staat als het Duindorps praathuis.

Dan via de Nieboerweg door naar Kijkduin. Wandel langs het strand. Bekijk de woonbebouwing (oud en nieuw) en de strandtenten. Wandel terug over de boulevard. Zie het ‘eind’ van de Laan van Meerdervoort. Bekijk de Vlierboomstraat hoek Frambozenstraat (XTC-lab). Wip even aan bij de ANWB aan het Savornin Lohmanplein. Probeer in het Segbroekcollege de Karel Appel tekeningen te vinden. De mannen die met een fikse verbouwing aan het werk zijn vertellen me dat de tekeningen nog achter een paar houten schotten verscholen zitten.

Via de Houtrustweg en omgeving en de tweede binnenhaven naar Rederserf. Gebruik aldaar de lunch thuis bij goede bekende en geboren Haagse Erica Terpstra. Geniet van haar gastvrijheid en bewonder op haar balkon het fraaie uitzicht op zee.

Terug op het stadhuis staan Ole en Boudewijn van BKN Productions klaar op de entresol bij het atrium. Neem een videoboodschap op waarin ik alle inwoners van Den Haag vraag om zich aan de coronamaatregelen te houden. Ook nu veel mensen vakantie hebben en het mooi weer wordt.

Bespreek in de collegekamer de actualiteit met directeur veiligheid Hans, woordvoerder Jan en bestuursadviseur Bernadette. Er is veel te doen. Nu en na het reces opnieuw. Neem (in het bijzonder) afscheid van Bernadette. Zij gaat binnenkort met zwangerschapsverlof. Onderteken, terug op mijn werkkamer, een aantal stukken. Werk net als mijn ambtsvoorgangers Wim Deetman en Jozias van Aartsen op verzoek van Robert-Jan Rueb en Sjaak Bral aan de tekst van een voorwoord voor de allernieuwste editie van de Haagse ‘taalbijbel’, ‘Ut Groen-Geile Boekie vannut Haags’. Wandel aan het eind van de middag richting de Dunne Bierkade. Praat in De Pakschuit bij met gemeentesecretaris Ilma Merx. Onderwerp van gesprek zijn de gebeurtenissen van de afgelopen weken en mijn eerste ervaringen. De eerste maand als burgemeester van Den Haag zit er (bijna) op.