Vrijdag 24 juli

Doe m’n ochtendwandeling en fiets in alle vroegte samen met bestuursadviseur Marja richting het Oude Stadhuis. Vorige week lunchte ik met een aantal horecaondernemers uit de binnenstad en maandag met zes van de acht stadsdeeldirecteuren. Geef vanochtend vervolg aan de ‘serie’ kennismakingsgesprekken. Doe dat met een aantal ondernemers die aan de kust – van Kijkduin tot het Zwarte Pad – actief zijn. Ontbijt in het Oude Stadhuis met André Triep, Annejet Philipse-Paalman, Paul Schuitema, Rick van Oosterhout, Theo Das, Guido Venema en John Roos. Nuttige en plezierige kennismaking.

Fiets naar het Stadhuis en ga meteen door naar de Cornelis Jolstraat. Omdat Kees de Groot op vakantie was tijdens de Lintjesregen, ontvangt hij vandaag alsnog de versierselen die horen bij een Koninklijke Onderscheiding. Sinds eind jaren zestig zet hij zich in voor het amateurvoetbal in onze stad bij voetbalvereniging Die Haghe. Maak in de gezellige woonkamer kennis met bijna de gehele familie die overigens net als Kees allemaal actieve vrijwilligers blijken te zijn.

Praat, terug op het Stadhuis, bij met goede bekende Anouchka van Miltenburg. Bel met ambtgenoot Marja van Bijsterveldt (Delft). Fiets in de loop van de middag samen met Marjolein (kabinetszaken) en Theresa (communicatie) vanuit het Stadhuis via Duttendel richting Scheveningen. Fiets over de Koningskade naar het gemeentelijk Groencentrum (de Stadskwekerij) aan de Kwekerijweg. Het Groencentrum is hét distributiecentrum voor alle planten en bomen in de stad. In een stralend zonnetje ontvangen de medewerkers Marco en Mirjam ons allerhartelijkst. Krijg een rondleiding. Zie allerlei bloembakken, geranium piramides, brugbakken en (alvast) voorjaarsbeplantingen. Lopen door de kas van de stadskwekerij. Begroet Ron, een van de 70 medewerkers.

Fietsen over de Van Alkemadelaan naar het Nationaal Monument Oranjehotel. Daar wacht Anouk (veiligheid) ons op. De medewerkers Hans en Matthijs vertellen over de geschiedenis van de voormalige Scheveningse gevangenis. Tussen 1940 en 1945 zaten hier ruim 25.000 mensen opgesloten. Hoor indrukwekkende verhalen. Mooi om te zien dat de herinnering levend wordt gehouden aan de mensen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog vast hebben gezeten.

Stap weer op de fiets en rijden over de Stevinstraat naar het Westbroekpark. Op uitnodiging van Art & Jazz draag ik bij aan de onthulling van een beeld in de tuin van restaurant Greens (was hier vorig weekend toevallig ook). Art & Jazz verzorgt wekelijks een wandeling langs beelden in het Westbroekpark. Het ‘19e’ beeld wisselt jaarlijks.

Na een welkomstwoord door de eigenaar van Greens, Robert-Jan Vermeulen en een vrolijk optreden van woordkunstenaar Alexander Franken, spreek ik de aanwezigen toe en onthul ik samen met de kunstenares Sandra Simonis de torso ‘Paolo’. De kunstenares en secretaris Theo Schouten spreken na afloop enkele dankwoorden uit. Maak onder anderen kennis met Monica Verweij. Terug op de fiets, vertelt Anouk mij tijdens de route over de actualiteiten die in deze buurt spelen. Rijden over de Haringkade, langs stadsboerderij ‘t Waaygat richting de zee. Geniet, aldaar aangekomen, van de frisse zeelucht. Gebruik aan het begin van de avond samen met mijn goede vrienden Cees en Jort het eten bij het nabijgelegen Seinpost aan Zeekant. Fiets samen met Cees terug richting het oude centrum. Het weekend komt er aan.