Donderdag 4 mei

Ben even voor zessen in het zwembad aan de Klatteweg. Kelvin doet open. Een indrukwekkende dag ligt voor me. Het begint met de ontvangst van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in het World Forum in Den Haag. Door heel veel mensen vanuit alle diensten is voor en achter de schermen enorm veel werk verricht om het bezoek mogelijk te maken. Michiel Middendorf (general manager World Forum) en Dominique Kuhling (ministerie van Buitenlandse Zaken) ontvangen mij bij de ingang. Ook hier is de afgelopen uren veel werk verzet om de ‘No Peace without Justice for Ukraine’ bijeenkomst mogelijk te maken.

Verwelkom de president in het World Forum namens de stad Den Haag en als voorzitter van VNG. Onze ontmoeting is allerhartelijkst. Beluister de toespraak van de president. Groet een aantal bekenden, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, en sta buiten een aantal media te woord. Neem afscheid en rijd richting Duindorp.

Woon aan het eind van de ochtend op het Tesselseplein de jaarlijkse 4 mei-herdenking bij. Spreek, net als wijkberaadvoorzitter Bob Schut, de aanwezigen toe en leg namens het gemeentebestuur een krans. Het is een mooie en drukbezochte plechtigheid met onder andere bijdragen van leerlingen van de basisscholen De Meerpaal en De Tweemaster en het Scheveningse Vissersvrouwenkoor. Maak kennis met een aantal bewoners, groet Evert de Niet en dank de scouting voor hun hulp. Loop vlak voor vertrek binnen bij Vera’s Dierenshop om te horen hoe het zoal gaat.

Bel met hoofdofficier van justitie Margreet Froberg en met mijn woordvoeder bij de VNG, Angela de Jong.

Breng ’s middags een werkbezoek aan de Waalsdorpervlakte. Maak samen met ambtgenoot Leendert de Lange (Wassenaar) kennis met een aantal vrijwilligers waaronder Pauline Mos. Zij vertellen de indrukwekkende historie van deze locatie en leiden me rond in het duingebied. De herdenking op de Waalsdorpervlakte brengt voor mij veel herinneringen naar boven, als symbool van de 4 mei-herdenkingen zoals die vroeger op de nationale televisie werden uitgezonden. Tegenwoordig verzorgt RTL de live-uitzending. Daar kijken ieder jaar gemiddeld een miljoen kijkers naar. Heb tussen de bedrijven door telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx naar aanleiding van de actualiteit.

Aan het eind van de middag ben ik op uitnodiging van theaterdirecteur Cees Debets in het Theater aan het Spui. Helaas lukt het mij niet de voorstelling ‘Laten we bij het bankje beginnen’ van het Theater na de Dam bij te wonen. M’n agenda zit helemaal vol. Ben erg blij dat het wel is gelukt om nu met zeven jongeren kennis te maken; de jongeren die het verhaal van Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier hebben nagereisd en hier op 4 en 5 mei over vertellen. Cees is er ook, net als het hoofd educatie Leo Sterrenburg. Zie in de zaal de proloog van de voorstelling. Word er zeer door geraakt. Ga na afloop met de jongeren in gesprek over de reis die zij het afgelopen jaar hebben gemaakt en wat dat voor ieder van hen heeft betekend. Hulde aan Cleo van Bergeijk, Daan Tönis, Elise Smoorenburg, Petra Cselenyi, Sophie van Duuren, Vizhdan Andreeva en Yara van der Voort en alle andere betrokken bij dit project.

Meteen door naar de Nationale Kinderherdenking in Madurodam.

Het is fantastisch om te zien hoe kinderen op een eigentijdse manier worden betrokken bij het herdenken van het oorlogsverleden, waarbij ook wordt stilgestaan bij de opvang van hedendaagse vluchtelingen uit de Oekraïne. Begroet in het Panoramacafé organisator Dorien Korsten en stichtingsvoorzitter Han ten Broeke. Draag in het voorprogramma bij aan de opening van de herdenking en geef dan snel het woord aan Samir, die op een innemende manier, samen met veel andere kinderen, het programma aan elkaar praat. Razende reporter Romée de Vries maakt een videoverslag van de Nationale Kinderherdenking. Haar vraag aan mij (2:06): “Waarom vindt u 4 mei belangrijk?” Wandel na afloop van de twee minuten stilte samen met ambtgenoot Mees (Madurodam) en een stoet kinderen naar de gedenkplaat van de verzetsstrijder George Maduro, de naamgever van Madurodam. Leg er namens het gemeentebestuur een krans. Sluit hiermee een veelbewogen dag af.