Donderdag 6 april

Stap op de fiets. Ga zwemmen. Als vaker is het op donderdag redelijk rustig in de zwembanen.

Begin vanochtend bij Albert Heijn in de Grote Marktstraat. Ga er samen met wethouder Saskia Bruines op bedrijfsbezoek. Spreken in de ‘kantine’ onder andere met Sonja Boelhouwer, Merlin Wetzels en Laura ter Braake van Es over hoe we gezamenlijk de veiligheid in en rond de 39 Haagse vestigingen verder kunnen verbeteren. Prima bezoek. Wordt vervolgd.

Eet op het Stadhuis van Purmerend aan de Purmersteenweg – het staat op de plek en tussen de muren van het voormalige Stadsziekenhuis – aan het begin van de middag een broodje in de fraaie werkkamer van ambtgenoot Ellen van Selm. Altijd inspirerend en plezierig om collega’s in hun nieuwe werkomgeving te zien en te spreken. Stappen in de miezer op de fiets.

Ellen laat me de omgeving zien. Sweet memories (ik kom immers uit het nabijgelegen Edam-Volendam). Bij Effe Anders aan de Koemarkt drinken we een kopje koffie. Neem afscheid en race terug naar Den Haag.

De rest van de middag staat helemaal in het teken van het thema veiligheid. Doe drie werkbezoeken achter elkaar over dit onderwerp. Begin aan de Mr. P. Droogleever Fortuynweg bij het politiebureau Zuiderpark. Praat daar in het gezelschap van onder anderen wethouder Mariëlle Vavier met Conny Helder (minister van Langdurige Zorg en Sport) en Dilan Yeşilgöz (minister van Justitie en Veiligheid) over de aanpak van personen met verward en/of onbegrepen gedrag. Een pilot die hier draait is succesvol en levert tastbare resultaten voor alle partijen (het bieden van juiste zorg en het terugdringen van de overlast).


Stap vervolgens aan de Escamplaan samen met buurtbewoners (August, Marco, Henk en Rob) uit de wijk Rustenburg Oostbroek in een brandweerauto om tijdens een rit door de wijk te praten over de zorgen bij bewoners over de parkeerdruk en de bereikbaarheid voor de hulpdiensten. Veel auto’s die fout staan geparkeerd zouden het werk van de brandweer en andere hulpdiensten kunnen belemmeren. Het valt mee, de brandweerchauffeur blijkt zeer vakkundig en behendig. Het levert hem veel bewondering op.

Het derde werkbezoek staat in het teken van ondermijning in de haven. Via Meld Misdaad Anoniem (MMA) hopen we dat bewoners het melden wanneer ze ongeoorloofde activiteiten zien in of rond de haven van Scheveningen. Spreek in een tent aan de Dr. Lelykade de aanwezigen kort toe. Marc Janssen van MMA doet dat ook.

Bij de campagne wordt gebruik gemaakt van een ondermijningsbus en een escaperoomboot; weet in de boot samen met de wijkagent Evert-Jan en wijkteamchef Lucille snel de puzzels die spelleider Robin ons opgeeft op te lossen.

Wens, ’s avonds terug thuis, mijn dochter en haar gezin een fijne vakantie. Bel ook met m’n moeder in Edam.