Donderdag 6 juni

Spreek na het zwemmen vanuit huis via MS Teams met senator Robert Croll (BBB). Doe dit samen met medewerker Sjoerd Robertson. Diverse onderwerpen komen aan de orde, bijvoorbeeld de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS). Overleg aansluitend, opnieuw via MS Teams, met Chris Schaapman (directeur van het Nationaal Programma Zuidwest) en wethouder Martijn Balster. Bespreken de actualiteit in Zuidwest.


Vandaag vinden in Nederland de verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. Bezoek zoals altijd op een verkiezingsdag als deze een zo groot mogelijk aantal stembureaus in onze acht stadsdelen om de bijna 3.000 vrijwilligers een hart onder de riem te steken. Begin dichtbij huis. Bezoek het Couvéehuis aan de Frankenslag (stadsdeel Scheveningen). Het is een mooi buurthuis waar allerlei activiteiten plaatsvinden. Bezoek in het stadsdeelkantoor Scheveningen de ruimten waar de inkomende briefstemmen van kiezers buiten Nederland worden opengemaakt en gecontroleerd. Bakken vol met ruim 40.000 stemmen zijn er binnengekomen. Nathalie Pilk en Eli Umans van Team Verkiezingen laten het zien. Groet ook de schoonmaaksters van ‘Den Haag werkt’ die lekker even aan de koffie zitten en een enkele vraag stellen.

Op naar het Huis Nebo in stadsdeel Haagse Hout aan de rand van het Haagse Bos en Clingendael. Het is een prachtige oase en de stemmen komen hier gestaag binnen. In het centrum bij het stembureau in het Huis van Europa aan de Korte Vijverberg is veel belangstelling van de media. Groet voormalig gemeenteraadslid en nu Tweede Kamerlid Mikal Tseggai (PvdA). Loop langs de Hofvijver naar de overkant waar een bijzonder stembureau is gevestigd in het informatiecentrum over de verbouwing van het Binnenhof aan de Plaats. Altijd een bezoekje waard. Vandaag breng ik er mijn stem uit. Drink een kop koffie op de Plaats met mijn voormalig directeur communicatie Annette Cornelisse. De volgende stop in het centrum is het COC Café aan het Scheveningseveer. Krijg bij binnenkomst de mededeling dat de politiek achterin is en het sociale voorin. Dat blijkt, want het is al vroeg gezellig in het café. Achterin ‘vieren’ de leden van het stembureau in vrolijke verlichting het feest van de democratie. Loop binnen bij het recent gerenoveerde El Bar op de hoek van het Scheveningseveer en het Noordeinde. Ziet er zowel binnen als buiten prachtig uit. Een mooie toevoeging aan dit stukje stad.

Bezoek in de Schilderswijk bij Theater de Vaillant aan de Vaillantlaan één van de acht stembureaus die gerund worden door jongeren. Ze zitten er goed bij. De opkomst valt nog een beetje tegen maar de stemming is optimistisch. Beantwoord de vraag uit een stapel kaarten over wat mijn belangrijkste levensles is. Om de hoek zit een stembureau in stadsboerderij de Schildershoeve aan het Teniersplantsoen. Een locatie met de geur van de boerderij. De opkomst valt hier tot nu toe tegen, de stembureauleden houden er goede moed in. Spreek buiten met twee medewerkers van ‘Den Haag werkt’ die op de boerderij klussen doen.

Aan het Sweelinckplein in stadsdeel Scheveningen heeft Bewonersoverleg Duinoord haar vaste stembureau. Er is veel betrokkenheid bij en met de buurt en met de verkiezingen. Rond 12.00 uur hebben hier al meer dan 500 mensen gestemd. Op naar Segbroek en het Health & Sports Club Westduin aan de Laan van Poot. De club is aangesloten bij Den Haag Topsport. Loop de lange gang door naar het stembureau en zie de martelwerktuigen van de sportschool al staan. Niks voor mij. Het stembureau in de gymzaal zit er hier ook goed bij en de organisatie van de verkiezingen krijgt complimenten dat alles zo goed geregeld is.

Buiten snel nog op de foto met schoolkinderen die net uit de gym komen en dan door naar Loosduinen.

In het vernieuwde Kijkduin aan het Deltaplein zit tussen de kaasboer Zuivelhoeve en groentewinkel Daily Fresh het stembureau. Het zijn geen makkelijke tijden geweest voor de ondernemers, maar het einde is in zicht en de loop komt er weer beter in. Het stembureau trekt ook goed kiezers aan en de vrijwilligers zitten prima tussen de winkels. Verderop in hetzelfde Loosduinen is het volgende stembureau in de kleurrijke tuin van buurthuiskamer De Bron. Door de poort aan de Pisuissestraat kom je in een oase terecht met allerlei bloemen. In het stembureau hebben de leden er aan het eind van de ochtend nog steeds veel zin in. Eet rond het middaguur samen met de medewerkers Sabine, Maarten en Martin een hapje bij vishandel Van Eeden aan de Loosduinse Hoofdstraat. De zaak is smaakvol verbouwd. Geniet van een broodje garnalen met een klein likje saus. Ook de kibbeling smaakt goed. Kevin heeft het goed voor elkaar.

Vervolgen de route naar Escamp en de bijzondere apotheek Pillen en Praten aan de Volendamlaan. Was hier eerder voor een iftar en nu is er ook een stembureau. Een bijzondere, namelijk een VIBES stembureau dat ook geschikt is gemaakt voor kiezers met een visuele beperking. Laat me informeren over hoe het werkt met de stemmal en het geluid. Vandaag zijn er tot nu toe twee kiezers geweest die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden. Praat bij met apotheekeigenaar Esmaa Amer.

De volgende halte in Zuidwest, stadsdeel Escamp, is het wijkcentrum Moerwijk aan de Aagje Dekenlaan. Was hier kortgeleden om de beëdiging van de leden van de jongerenrechtbank bij te wonen. Vandaag staat hier een ander aspect van democratie centraal: de verkiezingen. Steek door naar Laak naar het stembureau bij HVV Laakkwartier aan de Jan van Beersstraat. Het stembureau bevindt zich in de kantine. Bekijk de oude ADO-shirts en krantjes over Laak. Een stembureau met zowel ervaren als nieuwe leden. Ze hebben het gezellig samen.

Vanuit Laak naar basisschool De Vlieger in Ypenburg, vlakbij het winkelcentrum aan de Frits Diepenlaan. Het stembureau is hier in de gymzaal. Lekker hoog maar de verlichting is fel, het licht dat door de ramen komt is op deze zomerdag voldoende. Ga in Leidschenveen langs bij de bibliotheek aan de Emmy Belinfantedreef. Het stembureau zit mooi in de hoek bij de ramen. Een beveiliger houdt een oogje in het zeil maar is tot nu toe niet ‘in actie’ geweest. De twee stembureaus in het Atrium van het Stadhuis zijn de laatste stembureaus tijdens mijn route bij deze verkiezingen, maar de dag zit er nog niet op. Een videoimpressie van de stembureaubezoeken is op Instagram te zien.

Reis aan het eind van de middag richting Amsterdam. Neem onderweg via Zoom deel aan een vergadering van de UCLG Policy Council over ‘Local Multilateralism and City Diplomacy’.

Dit betreft een beleidscommissie van de wereldvereniging van gemeenten UCLG waarin onderwerpen worden behandeld die voor Den Haag als stad van vrede en recht relevant zijn. De sessie wordt geleid door de secretaris-generaal van UCLG, Emilia Saiz. Andere deelnemers zijn onder anderen de burgemeester van Rabat (Marokko), Fatiha el Moudni, Paola Pabon (de Prefect of Pichincha in Ecuador) en Carlos Martinez (burgemeester van Soria in Spanje).

Ben kort aanwezig bij een ontvangst ter gelegenheid van het afscheid van Menzo Willems aan de Amsterdamse Basisweg. Ruim 38 jaar werkte Menzo als journalist bij De Telegraaf. In bijna al die jaren troffen we elkaar regelmatig. Goed om te zien dat zoveel collega’s en oud-collega’s gedag komen zeggen. Menzo gaat nu eindelijk het boek schrijven dat al zo lang in de pen zit. Ik verheug me erop. Moet meteen door naar Leiden.

Praat, onderweg via MS Teams, bij met Pieter Jeroense (directeur van VNG International) en VNG-medewerker Michelle ter Meer. Bespreken een aantal actualiteiten rondom de VNG-commissie Europa en Internationaal en de aanstaande World Council van de UCLG in Den Haag.

Draag in de Leidse Pieterskerk op uitnodiging van algemeen directeur Wim Drossaert met enkele welkomstwoorden bij aan een bijeenkomst ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van ‘ons’ waterbedrijf Dunea. Ten tijde van de oprichting – maar ook vandaag nog – is water letterlijk een vitale factor voor onze gezondheid en ons welzijn. Den Haag en 17 andere Zuid-Hollandse gemeenten (en hun 1,4 miljoen inwoners) vertrouwen op de beschikbaarheid van voldoende water van topkwaliteit. Dunea was en is daarvoor een betrouwbare partner.

Gebruik samen met bestuursadviseur Maarten het avondeten bij Seoul Garden aan de Bagijnestraat. Fris me, in de loop van de avond terug thuis, even op. Moet aan het eind van de avond opnieuw naar het Stadhuis. Ontvang tegen middernacht een delegatie van de commissie voor het onderzoek van de geloofsbrieven van de Tweede Kamer. Voorzitter Ulysse Ellian (VVD), ondervoorzitter Songül Mutluer (PvdA) en Gijs Tuinman (BBB) maken vanavond een ronde langs een paar gemeenten. Ze willen met eigen ogen zien hoe het stemproces verloopt. Na een bezoek aan Alphen aan den Rijn waar een proef gaande is met een ‘verkort’ stembiljet, komen ze langs in Den Haag. Eervol. De commissiegriffiers Youri Kling en Annemiek Holtjer begeleiden de Kamerleden. Arjan Brak en Michelle Mangert van de Unit Verkiezingen leiden de delegatie langs het dubbele stembureau in het Stadhuis. De telwerkzaamheden zijn hier net afgerond, maar in de backoffice wordt nog hard gewerkt. Informeer de Kamerleden over alle ins and outs en steek ondertussen de medewerkers en vrijwilligers een hart onder de riem. Voor iedereen was het vandaag een lange dag. Morgen wacht weer een dag. Moet vroeg op.