Donderdag 8 juli

Bekijk in m’n aanstaande woning de resultaten van de werkzaamheden van gisteren. Vandaag is er niemand. Fiets terug naar m’n huidige woning. Kleed me om en fiets richting Stadhuis. Begin op het werk met een gesprek via MS Teams met Aad van Loenen, die momenteel op Curaçao verblijft. Woon de virtuele vergadering bij van de stuurgroep integriteit met wethouder Saskia Bruines. Heb aansluitend het driewekelijks overleg met wethouder Anne Mulder inzake het eindrapport van het expertiseteam Scheveningen Haven. Maak kennis met Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion. Bespreek met ondernemer Robert Oosthoek zijn ervaringen met het Haagse gemeentebestuur. Neem een petitie in ontvangst van de voorzitter en een aantal bezoekers van de Ram Mandir tempel in Den Haag. Gemeenteraadslid Janice Roopram (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) is ook aanwezig. Hoop de tempel binnenkort te kunnen bezoeken.

De middag begint voor mij in Zuidwest, in de prachtige bibliotheek Bouwlust aan de Bouwlustlaan. Sandra Duivenvoorde doet me in-en uitgeleide. Draag in de bibliotheek bij aan de uitreiking van de eerste Zuidwest-speldjes. Een eer die ten deel valt aan Wiktoria, Saba, Rico, Malika en Denise. Alle vijf maken ze Zuidwest een beetje mooier en zijn ze dus van onschatbare waarde voor dit deel van onze stad. Zo richtte Wiktoria op haar tiende Kidsclub op Dreef op, waar ze er samen met anderen voor zorgt dat er iedere woensdag iets leuks te doen is, zoals schilderen en acrobatiek. Rico kookt wekelijks voor bewoners met een smallere beurs en tovert de ontmoetingsplek aan het Heeswijkplein om in een gezellige buurtkamer. Ze staan alle vijf centraal in het project ‘Ontmoet Zuidwest’, waarmee zij een uniek inkijkje in hun leven geven en vertellen hoe ze bijdragen aan de buurt. Het project, waarbij er letterlijk een kijkje achter de voordeur wordt gegeven is vanaf nu te zien in de bibliotheek. Sta na afloop Lot van Bree (Omroep West) en Tanja Verkaik (Telegraaf) te woord.

Spreek, terug op het Stadhuis vanuit mijn werkkamer, op het jaarcongres van de Britse vereniging van gemeenten. Samen met mijn ambtgenoten Lynnie Craigie (Shire of East Pilbara, Australië),  Berry Vrbranovic (Kitchener, Canada) en Tracy Brabin (West Yorkshire) neem ik onder leiding van Sir Richard Leese (Leader of Manchester City Council) deel aan een sessie om onze Britse collega’s te informeren aan de hand van onze praktijk en lokale ervaringen. Uiteraard spreken we over de uitdagingen waar corona onze steden voor stelt. Maar ook de uitdagingen waar ik zelf als VNG-voorzitter voor sta in de gesprekken met het Rijk, zoals de gemeentelijke financiën. Bert van Vijfeijken (VNG) ziet erop toe dat alles goed verloopt.

Een digitaal overleg met de leden van de onderhandelingsdelegatie van de VNG richting de kabinets(in)formatie volgt. Fiets aan het eind van de middag in het zonnetje naar huis. Fris me even op.

Gebruik het avondeten in de residentie van de Franse ambassadeur aan de Tobias Asserlaan. H.E. Luis Vassy treedt op als gastheer. Gaan met z’n allen op de foto.

De hoofdrol is voor de vertrekkende Duitse ambassadeur H.E. Dirk Brengelmann en zijn echtgenote Brigitte. Het samenzijn is aangenaam en nuttig.