Donderdag 9 februari

Fiets naar de Seinpoststraat. Ga er zwemmen. Begin vanochtend het werk bij de stichting Talentontwikkeling. Gebruik rond half negen een ontbijtje samen met heel veel anderen in brasserie ROEM, het lesrestaurant van het Roemer Visscher College. De stichting Talentontwikkeling verzorgt er elke maandag en donderdag een ‘ontbijt voor de wijk’. Een initiatief waarbij een ontbijt wordt aangeboden aan leerlingen en volwassenen uit de wijk. Clint van der Heyden (directeur stichting Talentontwikkeling), projectmanager Oscar Bergamin en Karin Blesting (organisatoren van het ontbijt) informeren me over het initiatief en leiden me rond.
Pak een bruine boterham met kaas, een kommetje yoghurt en verwen mezelf met een plakje ontbijtkoek. Ga aan tafel en spreek met drie ambitieuze leerlingen: Laura, Miglena en Kaoutar.
Een van de dames zou in de toekomst graag doktersassistente willen worden. De ander medisch laborante (sprak de meiden gisteravond ook in de raadzaal, ze zijn vanochtend veel spraakzamer…). Schuif vervolgens aan bij een aantal moeders uit de wijk die zeer betrokken zijn. Geef aan dat de rol van moeders niet onderschat mag worden. Waardeer hun betrokkenheid in de wijk.
Sta na afloop ook Harry Oosterveen van De Posthoorn te woord.

Woon in de loop van de ochtend samen met Freek Jonkman (kabinetszaken) de kick-off bij van het Nederlands voorzitterschap van de Benelux Unie in het fraaie Spaansche Hof – een bijzondere locatie aan het Westeinde. Nederland bekleedt dit jaar het voorzitterschap van de Benelux Unie.
Groet dagvoorzitter Mauritz Verheijden, Herman Wilmer van het Forum Benelux en Dick Engelhardt die als chief development werkzaam is bij de North Sea Port. Luister naar de toespraak van Wopke Hoekstra (minister van Buitenlandse Zaken) en de presentatie van het jaarplan 2023 door secretaris-generaal Frans Weekers.
Frans geeft aan dat het belangrijk is om ook op lokaal niveau activiteiten te ondernemen, hoop hier in de komende periode mee aan de slag te gaan samen met mijn ambtgenoten uit Brussel en Luxemburg.

Mijn moeder belt. Heeft geen goed nieuws in de privésfeer van de familie. Ga (toch) over tot de orde van de dag. Bezoek aan het eind van de ochtend museum Voorlinden aan de Buurtweg in Wassenaar. Doe dat op uitnodiging van Joop van Caldenborgh. Praten bij voordat Joop me rondleidt.
Suzanne Swarts, de directeur van Voorlinden, loopt met ons mee vanuit het huis naar het museum zelf. Krijgen tijdens de rondleiding een sneak preview van een nieuwe expositie die bijna af is.
En ik ga natuurlijk (voor de tweede keer vanochtend) het zwembad in. Prachtig.

Krijg na afloop de museumcatalogus ‘Tot hier en verder’ cadeau.

Eet rond het middaguur een broodje bij Palmette aan de Plaats met hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels. Zijn afscheid is helaas nabij. Werk de rest van de middag vanuit huis. Bereid de raadsvergadering van vanavond voor. Bel met de gemeentesecretaris en de raadsgriffier. Ontvang loodgieter Chiel in verband met een toekomstige klus.

Zit aan het eind van de middag via MS Teams een ingelaste vergadering voor van de Driehoek. Ontvang aansluitend in de collegekamer Hanneke Gelderblom-Lankhout en Mushin Köktaş van het OJCM (Overlegorgaan Joden Christenen en Moslims). Spreken over de actualiteit rond het thema demonstreren. Gebruik het avondeten in mijn werkkamer, samen met bestuursadviseur Bernadette en kamerbewaarder Tuti.

Loop tegen half acht richting de raadzaal voor de vergadering van de gemeenteraad.
Sta bij de opening van de vergadering van de gemeenteraad stil bij de gebeurtenissen in Turkije en Syrië. Opnieuw is de mensheid geconfronteerd met de vernietigende oerkracht van de natuur. Er zijn veel slachtoffers in Turkije en Syrië. Via media en van mensen nabij horen we er schrijnende verhalen over. Ook over naar wie er nog wordt gezocht. Het feit dat het in Syrië getroffen gebied al meer dan tien jaar gebukt gaat onder oorlogsgeweld stemt extra bitter. In Den Haag, de stad waar de wereld thuis is, zijn de berichten over de aardbevingen hard aangekomen. Daarbij denk ik in de eerste plaats aan de inwoners van Den Haag met nauwe banden in de getroffen gebieden. De solidariteit van Hagenaars en Hagenezen is groot. Wens alle betrokkenen veel sterkte toe. Even door twaalven wordt de vergadering gesloten. Praat kort na tijdens de informele nazit en ga richting huis.