Donderdag 9 mei

Het is Hemelvaartsdag vandaag. Dat is vanochtend vroeg in het zwembad te merken. Het is opvallend rustig. Maak in de Duinstraat gebruik van het tankstation en de autowasserette. Lap thuis de keukenramen. Binnen en buiten. Fiets in de loop van de ochtend heen en weer naar de Dibbetstraat. Bezoek de pedicure. Fiets rond het middaguur naar de Frederik Hendriklaan voor een paar boodschappen.

Draag in de loop van de middag bij aan de opening van de Europadag. Doe dit op uitnodiging van Sibel Kilinc van het ministerie van Buitenlandse zaken. Bezoek de EU-informatiestand die vandaag in Den Haag staat, aan het einde van de Hoogstraat ter hoogte van ‘t Goude Hooft. Goede bekende Lise Gregoire-van Haaren (plaatsvervangend DG Europese Samenwerking en directeur Directie Integratie Europa) en Michel Reijns (plaatsvervangend directeur communicatie), beiden van het ministerie van Buitenlandse Zaken, ontvangen me gastvrij. Lise stelt me voor aan Marije. Marije presenteert de EU-quiz. Ze leidt mij rond door de stand. Er zijn infographics met feiten over de EU en een grote EU-kaart om de favoriete bestemming te markeren. Geef op de kaart van Europa een van mijn favoriete bestemmingen aan – Vrachos in Griekenland – door het plaatsen van een oranje LEGO-blokje. Krijg een kopje koffie aangeboden terwijl Marije samen met twee mensen die voorbijlopen de EU-quiz doet. Praat bij met Lise en Emile Gregoire.

Binnenkort, op 6 juni, zijn er Europese verkiezingen. Spreek daarom enkele woorden voor de camera uit: benadruk het belang van het gebruiken van eenieders stemrecht. De EU-informatiestand doet na vandaag meerdere steden aan, waaronder Enkhuizen, Groningen en Rotterdam. Het is goed om ook op deze manier inwoners bewust te maken van de komende verkiezingen. Fiets naar huis en begin aan de inhoud van de tas. Waarnemend ambtgenoot Peter van der Velden (Leiden) belt. Morgen opnieuw een stevige agenda. Geniet ’s avonds op mijn balkon voor van de zon. Huisschilder b.d. Ab Schilder belt.