Maandag 1 mei

Ga in alle vroegte naar het zwembad aan de Klatteweg. Badmeester Kelvin verwelkomt me. Trek om zes uur m’n baantjes. Drink na afloop een kopje koffie en praat kort bij met uitbater Jacco Helmink. Begin de werkdag te voet, loop namelijk vanuit huis richting de ambassade van Ierland aan de Scheveningseweg. Dit is de eerste keer dat ik op deze manier een ambassade bezoek. Freek Jonkman (kabinetszaken) vergezeld me. Word vriendelijk begroet door Eliza Walsh. Ambassadeur H.E. Brendan Rogers en Alison Hurley (Public Affairs officer) ontvangen mij allerhartelijkst. Bespreken een paar lopende zaken en kijken terug op het zeer succesvol verlopen St. Patricks Day festival – droeg op 17 maart aan de opening van het festival bij. Groet bij het verlaten van de ambassade Deputy Head of Mission Frank Groome.

Ga aan de Willem III straat samen met Anita van Zee (kabinetszaken) op bezoek bij Helena van Wijk-Vockmann.

Wens haar van harte geluk met haar 100e verjaardag. Zoon Jeroen en dochter Annemieke spreken liefdevol over en met hun moeder. De eeuwelinge is zeer tevreden en erg te spreken over de verzorging en medewerkers van Woonzorgpark Loosduinen. Aan de wand hangen fraaie door haar zelfgemaakte Batik-kunstwerken. Ga aan het eind van het bezoek op de foto met de (achter)kleinkinderen.

Ieder jaar start op 1 mei in heel Nederland het buitenzwem- en strandseizoen. Dit betekent onder andere dat de strandwachten van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade en de Veiligheidsregio Haaglanden weer dagelijks de strandbewaking verzorgen op het elf kilometer lange strand van Den Haag. Draag, om dit moment te markeren, bij aan het hijsen van de allereerste roodgele vlag van het seizoen bij de Reddingsbrigade op het Zuiderstrand bij Kijkduin.

De vlag staat internationaal symbool voor de aanwezigheid van een lifeguard. Het is een natte start van het strandseizoen, maar de regen stopt gelukkig net voor het moment van het hijsen van de vlag. Spreek met de vrijwilligers en professionals die het veilig zwemmen dit seizoen mogelijk maken en besteed aandacht aan de zwem veilig-campagne ‘Wie checkt jou?’ die vandaag ook van start is gegaan. Aniek van Doezum (directie Veiligheid) begeleidt me.

Eet een broodje bij Dudok aan de Hofweg op uitnodiging van gemeenteraadslid Constant Martini. Nuttige ontmoeting. Wandel naar het Stadhuis. Praat bij met Pauline van het bestuurssecretariaat en begroet de inkomend directeur Veiligheid, Herke Elbers. Heb in de loop van de middag telefonisch overleg met de algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk, en met gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard. Ambtgenoot René Verhulst (Ede) belt in verband met een actualiteit.

Op 11 mei 2023 opent in Leidschenveen-Ypenburg aan de Guldenlaan een nieuw filmtheater: Pathé Ypenburg. Neem een openingsvideo op voor de Ypenburgers en alle filmliefhebbers in de regio.


Bekijk samen met Doron Kurz (commercieel directeur), Jacques Hoendervangers (algemeen directeur) en theatermanager Bart van den Boom de bioscoopzalen en geniet van de relax seats. Wat een aanwinst voor Ypenburg. Hier kun je een heerlijk avondje uit. Kan vanwege een extra raadsvergadering helaas niet aanwezig zijn bij de opening op 11 mei, maar ben er met deze videoboodschap toch een beetje bij.


Ga meteen door naar Amsterdam. Neem op uitnodiging van Jeroen Hoencamp (CEO VodafoneZiggo) deel aan het ‘Captain’s dinner’ dat als thema heeft ‘Food for thought on Progress’. Begroet vele bekenden; Leonique van Houwelingen (CEO AON) en jeugdvriendin Janine Holscher (CEO Blokker) bijvoorbeeld en natuurlijk mijn Rotterdamse ambtgenoot Ahmed Aboutaleb. Zit aan tafel 1 naast Jeannine Peek (Cap Gemini) en Barbera Wolfensberger (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Roxanne Hehakaya (bekend van straatvoetbal) praat de bijeenkomst aan elkaar. Gastheer Jeroen spreekt (“Be sure to be part of a positive change”), net als Ahmed en ‘Amerika connaisseur’ Raymond Mens. Hoogtepunt is natuurlijk de ontmoeting met president Obama zelve. Echt top.

Prima georganiseerd door gastvrouw Sermin Batman. Kijken en luisteren ten slotte in de grote zaal naar het interview van Janine Abbring met de voormalige president. De antwoorden op de vragen zijn welgekozen. Het uur is snel voorbij.  Krijg na afloop ‘A promised land’ kado; Obama’s biografie. Lees onderweg terug de stukken uit de stadhuistas en zet handtekeningen. Bel (opnieuw) met Leonard Geluk.