Maandag 12 oktober

Begin ook deze week met een ochtendwandeling in mijn woonomgeving. Om acht uur belt Femke Halsema. Ben iets eerder op het stadhuis dan gebruikelijk. Er moest van alles in de agenda worden gepropt. Volgende week heeft de gemeenteraad herfstreces. Vandaar. Het wekelijks overleg met mijn naaste medewerkers begint ook eerder. Bespreken de agenda van deze week. Om kwart over negen gaat het mondkapje op en begeef ik me naar het entresol. Cameravrouw Lois van Nieuwenhoven neemt een videoboodschap op voor het landelijk congres van de vereniging Veiligheidsinitiatief over buurtpreventie. Het congres zou in Den Haag plaatsvinden, maar het programma is nu – vanwege de coronamaatregelen – digitaal. Verzorg de opening en spreek mijn waardering uit voor het enthousiasme waarmee burgers concrete problemen in hun wijk aanpakken. Heb in de raadzaal een vergadering van het regionaal voorbereidend bestuurlijk overleg COVID-19 en aansluitend de vergadering van de driehoek. Anil van de politie doet kond van de actualiteiten in de sfeer van openbare orde en veiligheid. Een vergadering van de staf veiligheid volgt in de collegekamer. Paul van Musscher en Paul Entken (eenheidsleiding politie) schuiven aan. Bereid rond het middaguur met gemeentesecretaris Ilma Merx, Peter van Heerwaarden (belastingzaken) en Wilma Verschoor (hoofd bestuursadvies) de werkbespreking van het college van komende vrijdag voor. Heb langs digitale weg samen met ambtgenoot Lies Spruit (Lisse) en Ilona Kalksma (RIEC Haaglanden) een ‘dialooggesprek’ met Peter Noordanus, Els Tieman en Jos Kester van het Strategisch Beraad Ondermijning.

Maak – online – kennis met notaris Tessel Schriemer (Pels Rijcken). Legalisatie van mijn handtekening is nodig. Seline Kan (adviseur expertisepunt verbonden partijen) ziet er op toe dat het goed gaat. Geef een interview aan NOS-verslaggever Wilma Borgman. Zij schrijft een boek over de lijsttrekkersverkiezing van de VVD in 2006. Aardig gesprek. Wordt vervolgd. Heb een teleconferentie met mijn ambtgenoten uit de G4 en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Ahmed Aboutaleb neemt deel vanuit thuisquarantaine. Praat bij met een oud-collega uit Amsterdam. Neem daarna een aantal actualiteiten door met mijn VNG-bestuursadviseur Eline Tops-Visser. Race naar Utrecht. Zit onderweg een vergadering voor van de gemeentelijke klankbordgroep Corona vanuit mijn rol als voorzitter van de VNG. Praat in Loft 88 aan de Biltsestraatweg bij met directeur veiligheid Petra Nijmeijer (Utrecht). Woon aansluitend in het provinciehuis aan de Archimedeslaan een vergadering van het Veiligheidsberaad bij. De ministers Ferd Grapperhaus en Hugo de Jonge vergezellen ons.

Het aantal coronabesmettingen loopt steeds verder op. Morgenavond brengt het kabinet nieuwe maatregelen naar buiten. Tussen de bedrijven door belt Chiu Man van de politie. Werk, terug thuis, aan de inhoud van de tassen van het stadhuis.