Het was warm vannacht. Heb met open slaapkamerdeuren geslapen. Begin de nieuwe week zwemmend. Ontdek vlak voor vertrek naar het Stadhuis dat de schilders er weer zijn. Dat is goed nieuws. Begin op kantoor met het voorzitten van de vergaderingen van het ‘secaba’, de staf Veiligheid en vervolgens de driehoek.
Maak aan het eind van de ochtend (nader) kennis met D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller. Joost is een van de Haagse Kamerleden. Praten bij over het profiel van de stad en de verschillen en overeenkomsten tussen de gemeentepolitiek en het ‘andere’ Den Haag. Neem met medewerker Linda Gonsior een aantal dossiers door. Doe datzelfde met Ronald Nomes, de directeur Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente.
Maak ’s middags kennis met Annerie Ploumen, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Doe dat in aanwezigheid van Ilona Kalksma van het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) en KNB-medewerker Alex Dijk. Spreken over het thema ondermijning en hoe gemeenten en notarissen kunnen samenwerken.
Begeef me – net als vorige week – naar Vadercentrum Adam aan het Jonckbloetplein in Laak. Ben er vandaag op uitnodiging van Astrid Feiter van het Haags Verhaal. Draag bij aan de start van het ‘community art project’ met het thema ‘thuisgevoel’. Doel van het project is mensen uit heel Den Haag aan de hand van dit thema met elkaar in verbinding te brengen. Haags Verhaal organiseert het project samen met het Vadercentrum. Ze zijn daarbij geïnspireerd door het kunstproject ‘Heimat’ van de Zwitserse kunstenares Kathrin Stalder (eregast van vandaag). Kathrin wilde weten wat maakt dat mensen uit verschillende culturen en in verschillende levenssituaties zich thuis, veilig en geaccepteerd voelen. Een project waarmee ze internationaal succes heeft. Het Haags Verhaal – dat mensen en gemeenschappen verbindt op basis van verhalen en foto’s – vroeg de kunstenares of zij een Haagse variant van haar kunstwerk mochten maken. In een jaar tijd moet dat 1.500 geborduurde lapjes over thuisgevoel opleveren. De borduursels, allemaal in rood garen op een wit lapje, komen op een huisje. Dat doet in een jaar alle stadsdelen aan. Spreek, na het optreden van twee violisten van het Residentie Orkest en een korte introductie van de kunstenares Kathrin, de aanwezigen toe. Ook stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa en goede bekende Bram Poons delen wat bij hen een thuisgevoel aanwakkert. Leg na afloop de laatste hand aan het lapje met mijn geborduurde tekst (‘In de zon op Scheveningen’) erop. Borduur de punt aan het einde van de zin. Krijg daarbij instructies van opperborduurster Mieke Klaver. Mooi initiatief.
Ontvang, terug op het Stadhuis, Leo van Rheenen van de stichting Harlin. De stichting doet veel goed werk in Laak. Leo vraagt mijn aandacht voor twee ingewikkelde casussen van mensen die door het ‘systeem’ in de knel zijn gekomen. Geen idee of wij kunnen helpen. Maar proberen kan altijd. Woon in de collegekamer een overleg bij van raadsgriffier Lilianne Blankwaard en de raadscommissievoorzitters Andrew van Esch, Robin Smit, Maarten de Vuyst, Dennis Groenewold, Rutger de Ridder en Joren Noorlander. Spreken over het verloop van de commissievergaderingen en de vergaderinstrumenten van de gemeenteraad. Nuttig en plezierig overleg. Neem aan het eind van de middag met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda van de collegevergadering van morgen door.
Aan het begin van de avond ben ik in het Vredespaleis. Woon er de welkomstceremonie bij van een UNESCO-conferentie. De conferentie staat in het teken van het 70-jarig jubileum van het ‘Verdrag inzake de bescherming van culturele goederen in geval van een gewapend conflict’. Dit verdrag is op 14 mei 1954 getekend in het Vredespaleis en wordt vanwege de ondertekening in Den Haag ook wel het ‘Haagse Verdrag’ genoemd. Het verdrag is gesloten na de vele verwoestingen van cultuurgoederen tijdens de Tweede Wereldoorlog met als doel (cultureel) erfgoed te beschermen tijdens conflicten. In 1999 is het verdrag aangevuld. Spreek, net als de minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en de assistant director-general voor Cultuur van UNESCO Ernesto Ottone, de ruim 300 conferentiedeelnemers toe. Begroet minister Vidura Wickramanayaka uit Sri Lanka. Zit tijdens de ceremonie naast de vicepresident van het International Committee of the Red Cross Gilles Carbonnier en de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Iryna Borovets.
Pak de eerste noten van een swingend optreden van Shirma Rouse met het orkest van de Koninklijke Luchtmacht mee. Tref, onderweg naar de uitgang, Peter Kalkman. Hij kan morgen helaas niet bij mijn werkontbijt met de kaasboeren zijn. Krijg alvast een stukje kaas van hem. Heerlijk.