Maandag 16 mei

Fiets naar het zwembad aan de Seinpoststraat. Het is druk zoals gewoonlijk op maandag. Begin vervolgens de werkweek op het Stadhuis met het Secaba overleg, waarin ik met naaste medewerkers de afgelopen en komende week doorloop. Ontvang Ruud, Heino en een aantal betrokken ondernemers. Politiechef Paul van Musscher en mijn directeur veiligheid Hans van der Vet zijn erbij. Onderwerp van gesprek is het vuurwerkfestival. Komen na een constructief overleg tot de conclusie dat we ons richten op 2023 maar dat het dit jaar (ook niet verlaat) helaas niet door kan gaan.

Zit in de collegekamer de vergadering van de staf veiligheid voor. Bel met de notaris van m’n ouders, m’n broer en m’n ouders zelf. Begeef me rond het middaguur naar het Lange Voorhout. De VNG bestaat 110 jaar. Gebruik de lunch in Cottontree City oftewel het voormalige Le Bistroquet (zoals u weet wellicht: van die bekende foto van Dries van Agt en Hans Wiegel tijdens de kabinetsformatie van 1977). Doe dat met oud-voorzitter Wim Deetman en de (voormalig) directeuren Klaas de Vries, Joop van den Berg, Ralph Pans, Jantine Kriens en Leonard Geluk. Het gesprek is geanimeerd. Veel verhalen van toen en uiteraard ook over de VNG van nu. Meteen door richting de Maanweg naar de redactie van het VNG-magazine. Het magazine bestaat 75 jaar. Wens op de zevende verdieping de redacteuren Rutger, Leo, Marten en Monique van harte geluk. Na een rondleiding door het pand, een gesprek met Esther over hoe het magazine tot stand komt en een foto van Arie Raaphorst is het tijd voor het vrolijk aansnijden van een taart. Uitgever en goede bekende Dineke Sonderen kijkt tevreden toe. En terecht.

Het Korte Voorhout is mijn volgende bestemming. Draag op uitnodiging van Sacha Margés op het binnenplein van het ministerie van Financiën bij aan de onthulling van het kunstwerk ZIEN. Het is een kunstwerk dat de verbinding tussen de bewoners van Den Haag en rijksambtenaren verbeeldt. Word ontvangen door plaatsvervangend secretaris-generaal (‘de PSG’) Han van Gelder en de leden van de kunstcommissie. Ontmoet Noor Stenfert Kroese, de artist in residence, die het kunstwerk heeft gecreëerd. Spreek Noor en de aanwezigen toe en neem afscheid.

Ben aan het eind van de middag aanwezig in het project Plesmanduin. Bezocht het voormalig KLM-hoofdkantoor eerder (november vorig jaar). Nodigde naar aanleiding van dat bezoek goede bekende KLM president-directeur Pieter Elbers uit. Wilde hem het voormalige kantoor van de eerste KLM-directeur, Albert Plesman, laten zien. Pieter was onmiddellijk enthousiast. Bart Dura (Impact Vastgoed) en zijn marketing collega Marjolein Janssen begroeten ons allerhartelijkst. Gaan in het oorspronkelijke kantoor van Plesman op de foto. Pieter schrijft er binnenkort zijn laatste column over in het Holland Herald magazine. Toepasselijk.

Heb uitvoerig telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx.

Eindig vanavond de maandag in Theater de Vaillant aan de Hobbemastraat. De fanfare Kunst voor het Volk repeteert voor Blazen aan het Spui, het festival met blazers, blaasmuziek en blaasorkesten dat komend weekend plaatsvindt op verschillende locaties in Den Haag. Ontmoet voorafgaand aan de repetitie Twan Dubbers (organisator van het festival), Bart Sprinkhuizen (voorzitter van de fanfare), Sarif Tribou (dirigent van de fanfare), Harrie van de Louw (directeur Theater de Vaillant), journalist Tanja Verkaik (Telegraaf) en fotograaf René Oudshoorn. Oefen het officieuze volkslied van onze stad (‘Oh, oh, Den Haag’) en geniet van ‘De Verovering van Amare’. Het blijkt een prachtig stuk gecomponeerd en gedirigeerd door Sarif Tribou.

Snel naar huis. De stukken uit de loodgieterstassen wachten. Bel met wethouder Saskia Bruines en met chef kabinet Eline Tops.