Maandag 18 december

Begin op het Stadhuis na m’n zwembeurt aan de Klatteweg met een vergadering van het ‘secaba’ met naaste medewerkers. Nemen de agenda, de protocollaire zaken en de (politieke) omgeving door. Vergaderingen van de staf Veiligheid en de driehoek volgen. Bij de laatstgenoemde vergadering sluiten brandweercommandant Esther Lieben en directeur publieke gezondheid (DPG) Annette de Boer aan.

Bezoek aan het eind van de ochtend in woonzorgcentrum Tabitha aan de Mozartlaan (Loosduinen) de 100-jarige Corrie de Lange. Wens Corrie van harte geluk met haar verjaardag.

Ze is in gezelschap van zoon Arie en dochter Bep. Van grote gezelschappen moet ze niet zoveel hebben. “Al dat gekakel”, aldus de eeuwelinge. De van oorsprong Groningse woont sinds 1948 in Den Haag. Ze trouwde met haar verkering die ze sinds de basisschool had. Samen met haar man kreeg zij acht kinderen. Vanwege het grote gezin verplaatsten zij zich in een Ford Transit, waar Arie en Bep fijne herinneringen aan hebben. Corrie spreekt de Grunneger taal nog steeds goed. Dochter Bep vertelt dat haar moeder vele jaren voor de radio voorlas uit de Grunneger Biebel. Waarvan akte. Bel met m’n moeder in Edam en met m’n broer Koos in Amsterdam. Heb telefonisch overleg met Gert Jan Buitendijk (secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken), wethouder Martijn Balster en met Fabrizio Rossi (secretaris-generaal van CEMR).

Ontvang, terug op het Stadhuis, minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en een van haar naaste medewerkers Dominique Kühling. Bespreken in mijn werkkamer een aantal actuele dossiers.

Wandel ’s middags naar het Mauritshuis. Bezoek de tentoonstelling Roofkunst – 10 verhalen. Praat bij met directeur Martine Gosselink en de nieuwe zakelijk directeur Arnoud van Dommele. Zij leiden mij door de tentoonstelling die het begrip roofkunst vanuit verschillende perspectieven beziet. Sta – met VR-bril op – onder andere op de Brandenburger Tor in Berlijn. Interessante expositie.

Loop naar de nabijgelegen Sociëteit De Witte aan het Plein. Doe dat op uitnodiging van Henk Berendsen. Geef hem een interview voor het sociëteitsblad. Terwijl we bij het raam plaatsnemen vertelt Henk dat er eigenlijk een (ongeschreven) regel is dat mensen met grijs haar niet voor het raam behoren te zitten. Dit, legt Henk uit, is om naar de buitenwereld uit te stralen dat de sociëteit vooral bestaat uit jongere leden. Henk was in het dagelijks leven longarts in HMC Bronovo en schrijft als vrijwilliger voor het blad. Spreken over het wel en wee van Den Haag. Van toen, nu en straks. Aardig gesprek. Bij mijn vertrek maakt fotograaf Jeronimus van Pelt een foto in de deuropening.

Haast me aan het eind van de middag naar de Haagsche Broeder aan het Noordeinde. Woon een ontvangst bij voor een aantal naaste medewerkers ter gelegenheid van de eindejaarsperiode. Dank iedereen voor hun bijdrage aan invulling van mijn portefeuille. Verheug me op de samenwerking in 2024.

Begon vandaag in een zwembad, eindig er ook in. Bezoek ’s avonds zwembad de Houtzagerij aan de Hobbemastraat. Reik zwemdiploma’s uit bij zwemvereniging MAR Invest in People. Maryam Reddoub begon de vereniging ooit vanuit een maatschappelijk doel. In 2019 versterkte zweminstructrice Nirmala Ligtenberg, al 40 jaar in het vak, de vereniging. De afgelopen jaren is de vereniging uitgegroeid tot zo’n 500 leden. Naast ‘Ladies Only’ is er ook ‘mannenzwemmen’. Dit jaar ook voor jongeren van het COA. Goed en eervol om vanavond deze jongeren en andere afzwemmers, onder het toeziend oog van trotse familie, vrienden en medewerkers van COA, persoonlijk toe te mogen spreken en hen de zwemdiploma’s uit te reiken.

Helaas kan lang niet iedereen in Den Haag zwemmen. De vereniging is daarom een belangrijk maatschappelijk initiatief. Als je in een land woont met veel water, in een stad aan zee, dat moet je kunnen zwemmen.

Neem, terug thuis, via MS Teams samen met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda door van de collegevergadering van morgenochtend. Een bomvolle agenda met eindeloos veel ‘onder de arm’ stukken. Het is zoals het is. Morgen weer een dag.