Maandag 19 december

Zie van mijn dagelijkse zwembeurt af in verband met de gladheid. Het is niet anders. Begin vanochtend met een (digitaal) overleg met een paar naaste medewerkers (het ‘secaba’). Bespreken de vorige week en kijken vooruit naar deze week. Gevolgd door digitale vergaderingen van en met de driehoek en de staf veiligheid. Na afloop informeert de hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels mij over een bericht dat morgen naar buiten gaat.

Ben inmiddels in het stadhuis. Wandel aan het begin van de middag vanuit mijn werkkamer naar de raadzaal. Woon daar de vergaderingen bij van het LOVP (Landelijk Overleg Veiligheid en Politie). Eerst een vooroverleg met de tien regioburgemeesters onder voorzitterschap van Femke Halsema, daarna de vergadering van het LOVP onder voorzitterschap van de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz.

Aan het eind van de middag terug in mijn werkkamer, praat ik bij met bestuursadviseur Bernadette en directeur veiligheid Hans. Spreek vervolgens het eerste deel van een videoboodschap in.

Elk jaar wordt tijdens de kerstvakantie het Haagse initiatief ‘Verloot je Boompje’ georganiseerd. Hiermee helpen vele jonge inwoners kerstbomen in te zamelen. Voor iedere ingeleverde boom ontvangen ze een lootje waarmee ze kans maken op mooie prijzen. Fantastisch dat zoveel jongeren meehelpen om de straten vrij van zwerfbomen te houden. Dit jaar zijn er maar liefst 45 inleverlocaties verspreid over zeven stadsdelen. Marie-Anne van der Toorn en communicatieadviseur Sabine zien er op toe dat het goed verloopt.

Maak (nader) kennis met Chenzo. Ontmoette Chenzo en zijn broertje eerder dit jaar bij de Ooievaarsrun.

Hij is negen jaar en wil later de politiek in. Samen met zijn moeder Silvana en oma Adriana komt hij langs. Chenzo heeft veel vragen. Over wat het burgemeesterschap inhoudt en wat het leuk en lastig maakt. Mijn antwoorden kan hij gebruiken bij een voordacht op school, OBS de Kyckert in Wateringen.

Maak aan het begin van de avond alvast een beginnetje met de stukken uit de stadhuistas. Dat scheelt straks thuis weer. Heb telefonisch overleg met Ronald Nomes, directeur DSO (Dienst Stedelijke Ontwikkeling) en aansluitend met wethouder Martijn Balster.

Fotograaf: Jos van Leeuwen

Museum Bredius bestaat 100 jaar. Ga er daarom vanavond op bezoek. Doe dat samen met wethouder Saskia Bruines. Gastheer Willem Jan Hoogsteder begroet de in grote getale aanwezige vrienden van het museum, kunsthistorici en medewerkers. Spreek ook zelf de aanwezigen toe. Het is een prachtige mijlpaal voor het museum. Geniet na afloop van de rondleiding door het monumentale pand aan de Lange Vijverberg. Krijg bij het afscheid van Jeroen Giltaij ‘Het Grote Rembrandt Boek – alle 684 schilderijen’ ten geschenke. Het boek krijgt een ereplaats in mijn werkkamer in het stadhuis.

Heb later op de avond samen met Stan Abma (VNG international) via MS Teams een overleg met mijn Latijns-Amerikaanse ambtgenoot Fernando Gray (Esteban Echeverría, Argentinië). Lautaro Lorenzo vergezelt Fernando. Hij is net als ik actief binnen de wereldvereniging van gemeenten UCLG. Goed om hem te spreken op weg naar onze vergaderingen begin 2023. ’s Avonds vergt de actualiteit telefonisch overleg met zowel de gemeenteraadsgriffier als met de gemeentesecretaris.