Maandag 27 juli

Begin de maandag, zoals elke week, met een wandeling door de wijk. Fiets even voor achten richting Stadhuis. Het is er stil. Heb om negen uur een overleg met een aantal naaste collega’s. Vandaag korter dan gebruikelijk. Om half 10 volgt in de raadzaal een vergadering van het zogenaamde ‘Regionaal voorbereidend bestuurlijk overleg COVID’. Een vergadering van de driehoek volgt. Youssef Ait Daoud is deze week de ‘districtschef van dienst’ van de politie. Bestuursadviseur Bernadette is terug van een weekje vakantie, aan het eind van de driehoek neemt ze meteen ook weer afscheid. Het is voorlopig de laatste vergadering van de driehoek die ze bijwoont (het heeft een vreugdevolle reden: zwangerschapsverlof).

Heb rond 11 uur ‘hoog’ bezoek. Zijne Excellentie Venu Rajamony, de ambassadeur van India, komt kort langs. Wij kennen elkaar goed, ontmoeten elkaar nu voor het eerst in Den Haag. De ambassadeur gaat in het najaar terug naar India. Wij zien elkaar hopelijk binnenkort weer tijdens mijn officiële kennismakingsbijeenkomst voor het gehele Corps Diplomatique. Wesley Toelen (kabinet) doet de ambassadeur in- en uitgeleide.

Heb tijd voor een aantal telefoongesprekken (m’n moeder in Edam en concernjurist Jos van der Heijdt) en het afdoen van een aantal digitale berichten. Loop aan het begin van de middag naar de fietsenstalling. Doe m’n poncho aan en fiets met Marja (bestuursadviseur) en Theresa (communicatie) richting de Uilebomen. Aan de gracht staan Leonie en Jan Persoon van The Hague Boat – geheel in stijl – klaar voor een vaartochtje door de Haagse binnenstad. Zij nodigden mij hier via Instagram toe uit. Bekijk Den Haag vanaf het water.

Vijf jaar geleden begon Jan met de bouw van zijn rondvaartboot ‘Daisy’. Hij knapte vaker schepen op. Leonie overhandigt mij een plattegrond van Den Haag – met extra aandacht voor de grachten. ‘Den Haag is een moeilijke stad om te bevaren. Vooral vanwege de vele lage bruggen’, vertelt ze.

Varen met de boot richting Bierkade. Was gisteravond ook op bezoek in dit mooi stukje Den Haag. Op deze bewolkte maandagmiddag is het er stil. Bestuursadviseur Marja vertelt over Jazz in de Gracht dat hier de voorgaande jaren plaats vond. Iets verderop aan de rechterkant bewonder ik voor de tweede keer – nu bij daglicht en vanaf het water – museumboot Hendrina Johanna. Zie een aantal meter verder een poortje met het opschrift: ‘Deez’ smalle poort leidt onvermoed naar ruimte tot ons geestelijk goed’. Leonie licht toe: Het Spinozapoortje. De ingang van het Spinozahuis ligt om de hoek aan de Paviljoensgracht. Maar ooit was het voor sommige bezoekers veiliger om via deze achteringang het huis te betreden. Dit vanwege Spinoza’s, in die tijd, controversiële ideeën.

Ter hoogte van de Koningsstraat/Zuidwal draait Jan de boot. Varen verder de gracht af langs de Pletterijkade. Varen recht af op het Strijkijzer, de Haagse Toren. Hoop het binnenkort te bezoeken. Varen langs de Haringkoning en vlak erna, ter hoogte van de woonboten, draait Jan weer terug richting de opstapplaats bij de Uilebomen. Zie onderweg mooi aangeklede bruggen met brugbakken gevuld met kleurrijke bloemen. Ongetwijfeld uit het Groencentrum waar ik vorige week was.

Wat een plezierige manier om Den Haag vanuit een ander perspectief te leren kennen. Het is zeker niet de laatste keer dat ik met een van de Haagse rondvaartbedrijven mee vaar. Neem afscheid en stap met Marja weer op de fiets. Rijd via de Schilderswijk naar het politiebureau Heemstraat. Spreek op het politiebureau met de agenten Fedwa en Bram en politiechef Ab en met onze medewerkers Nazli (veiligheid), Machteld (adviseur mensenhandel), Christine (adviseur ondermijning) en Anjo van de Haagse Pandbrigade. Onderwerp van gesprek is het Kaapseplein en alles wat er mee samenhangt. Zeer de moeite waard. Bewonder de wijze waarop iedereen zich voor de ‘goede’ zaak inzet. Volhouden is het parool. Ondertussen belt ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam). Fiets richting de Haagse Markt. Heb ter hoogte van het tankstation aan het Kaapseplein een spontane ontmoeting met Sylvia en Esther. Zij zijn kartrekkers van de Haagse Beppies, een actieve bewonersgroep uit Transvaal. Ontvang een uitnodiging om een keer de buurteettafel die zij organiseren bij te wonen.

Drink op de Haagse Markt een kopje koffie en spreek met gepensioneerde marktkooplui en bewoners. Fiets over de Goeverneurlaan naar huisarts Emilie Bolsius. Ze schreef in haar column in Den Haag Centraal over haar werk in het Laakkwartier/Spoorwijk en de schrijnende gevallen die zij langs ziet komen.

De fietsroute gaat verder door de Jan van der Heijdenstraat waar vorig jaar een grote gasexplosie plaatsvond. Aan deze vreselijk gebeurtenis herinnert een gapend gat. Over de grens met de gemeente Rijswijk fietsen we naar de Molenwijk. De wijk waar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is opgegroeid.

Fiets door via de Pletterijkade en het Rijswijkseplein naar de Haringkoning. Pauzeren hier kort om een haring happen en met de uitbater kennis te maken. Als ik na afloop richting m’n fiets loop stopt buiten lijn 25 van de HTM. Chauffeur Teun Blokland nodigt me uit om een keer mee te rijden. Ga ik zeker doen.

Fiets via de Hoefkade naar de Delftselaan. Ga aldaar op bezoek bij buurtcentrum Octopus. Maak kennis met Ahmet Gür. Hij organiseert muzieklessen voor kinderen uit de wijk (zie hier het filmpje). Las zijn inspirerende verhaal in AD Haagsche Courant. Meer dan 1.000 kinderen hebben hier al viool-, piano-, of gitaarles gekregen. Jadon speelt een stukje voor ons op zijn viool. Wat een talent.

Heb een korte nazit op het Anna Paulownaplein op het terras van Room. Opnieuw veel van de stad ervaren vandaag. Avondeet thuis met Simone. De inhoud van de stadhuistas wacht daarna.