Maandag 28 augustus

Ga in alle vroegte zwemmen aan de Klatteweg. Stap, terug thuis, onder de douche. Hijs me in het ‘pak’. Bel met verkennner Arie Slob. Hij informeert me over de stand van zaken. Ben om negen uur in Madurodam. Doe dat op uitnodiging van Manouk Tjassens van Stage Entertainment. Komende oktober is de première van de musical AIDA in het AFAS Circustheater Scheveningen. Groet bij binnenkomst goede bekende en voormalig D66-gemeenteraadslid Jony Ferket (Utrecht). Jony vergadert vandaag in Madurodam. Vandaar. ‘Content creator & producer’ Tom de Wijs begeleidt me richting het atelier. Maak daar kennis met de medewerkers Maria en Mitch. Mitch maakt een ‘scan’ van mij waarmee hij van mij (en een aantal anderen) een miniatuurpoppetje maakt. Dit alles ten behoeve van de minipremière van de musical in Madurodam. Ben benieuwd. Neem afscheid en ga meteen richting het Stadhuis.

Doorsta op het Stadhuis de wekelijkse stafvergaderingen. Eerst van het ‘secaba’ met naaste medewerkers. Dan van de driehoek. Een stevige wederom. En dan een vergadering van de staf Veiligheid. Jorrit is er voor de eerste keer bij, hij is net als Thari een naaste medewerker van directeur Veiligheid Herke Elbers. Bespreek aan het eind van de ochtend met kabinetschef Eline Tops en Camilla van Kooten (kabinetszaken) een aantal dossiers met een internationale dimensie. Heb een telefonische afspraak met ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam). Bel ook met voormalig gemeenteraadslid Nino Davituliani. Zit ’s middags in de collegekamer de vergadering voor van het dagelijks bestuur van de MRDH.

Maak (nader) kennis met Rinus Otte in zijn nieuwe rol als voorzitter van het College van procureurs-generaal bij het Openbaar Ministerie. Heb aansluitend een ontmoeting met bisschop-emeritus Ad van Luyn (Rotterdam) en rector Ad van der Helm. Spreken over het belang van de dialoog, zowel in het dagelijks leven als in de politiek. Spreken ook over taalgebruik en integriteit: hoe praten we over elkaar en hoe praten we met elkaar. Aardig gesprek. Ontvang na afloop uit handen van bisschop Van Luyn de publicatie ‘De weg van de dialoog, bruggen slaan tussen kerk en samenleving’.

Race door naar het museum Sophiahof aan de Sophialaan in Den Haag. Hier vindt een bijeenkomst plaats van het Platform WO2 Den Haag. Het platform is opgericht met het doel verschillende Haagse organisaties die actief zijn rondom het herdenken van de Tweede Wereldoorlog met elkaar te verbinden. Eens per half jaar komen zij samen om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en om van elkaar te leren. Een goed initiatief. Het thema van deze bijeenkomst draait om de vraag hoe jongeren meer kunnen worden betrokken bij het herdenken van de oorlog en het vieren van de vrijheid. Draag, net als Gerben van den Berg (Nationaal Comité 4 en 5 mei) en Emma van Proosdij (directeur Sophiahof) met een toespraak bij aan de opening van de bijeenkomst. Benadruk het belang van het doorvertellen van de verhalen over de oorlog aan toekomstige generaties. Aansluitend delen Emily Kroon en Bo Polman van Jong 1508 (de jongerenwerkgroep van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945) hun ‘best practices’. De moeite waard.

Aan het begin van de avond terug thuis, fris ik me op en kleed me om. Stap op de fiets met chef kabinet Eline richting het Beachhouse Kijkduin aan het Strand Zuid. Het is een fraaie, afwissende route via de haven, Duindorp, de Vogelwijk en een stukje door het Westduinpark.


Een burgemeester kan zijn werk doen dankzij de hulp van velen. Hulp bij agendabeheer, dit weekboek, het kamerbewaarderschap, het reizen tussen de elkaar snel opvolgende afspraken in de stad. Een aantal medewerkers bij de gemeente helpt mij bij de voorbereiding van die afspraken. De agenda. De logistiek. De (inhoudelijke) achtergrond. Van de protocollaire zaken rondom publieke optredens, de stand van zaken rondom veiligheidsissues tot de andere actualiteiten die bijvoorbeeld de aandacht behoeven van de ‘driehoek’. En de dossiers van de vergadering van de gemeenteraad waarvan ik voorzitter ben. Vergt ook energie en tijd. Ben vanavond met deze medewerkers bijeen om veel dank te zeggen voor de goede en prettige samenwerking. Geniet een uurtje van de nazomerzon en hun gezelschap.


Gebruik aldaar het avondeten en praat bij met een aantal van de naaste medewerkers.

Fiets samen met Camilla (kabinetszaken) in een rechte lijn via onder andere de Sportlaan terug naar huis. Zet me aan de stukken voor de collegevergadering van morgenochtend. Beetje saai. Hoort erbij. Praat erg gezellig en uitvoerig telefonisch bij met m’n zoon. Zijn vakantie op Cyprus was heerlijk.