Maandag 3 april

De eerste week van april begint anders dan anders. Ben door de eindredacteur van het social media-kanaal @gemeenteraad070, Lies Roest, gevraagd mee te doen aan de rubriek waarin de leden van de gemeenteraad zich de afgelopen periode hebben voorgesteld. Dat doen ze met een foto en verhaal vanuit allerlei favoriete plekken in onze stad. Fijne en mooie Haagse plekjes zijn er natuurlijk volop. Kies er zelf een dichtbij huis en van vaste waarde in mijn werkweek: het zwembad aan de Seinpoststraat. Ben een vroege vogel die graag al rond een uur of zes gaat wandelen of fietsen. Kom dan in de buurt vaak dezelfde mensen tegen, waaronder mevrouw Anita die ruim dertig jaar bij het zwembad werkt. Altijd vol met Scheveningse gezelligheid maar ook kalm en gedegen in haar werk. “Blijf hier de negen jaar tot mijn pensioen nog heel graag werken”, zegt ze vanochtend.Drink na een korte fotoshoot in het verder nog lege zwembad – wilde de andere zwemmers niet lastigvallen en ging dus voor de openingstijd het zwembad in – in de kantine een kopje koffie met fotograaf Martijn Beekman en badmeester Mitchell die sinds kort in het zwembad werkt. Fiets even voor half zeven naar huis.

Heb rond acht uur een uitvoerig telefonisch overleg met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG). Op het Stadhuis is vanochtend mijn eerste gast Annette de Boer, directeur Publieke Gezondheid (DPG). De DPG is verantwoordelijk voor twee organisaties: de GGD en GHOR en is in die laatste hoedanigheid lid van de directie van onze veiligheidsregio. Annette informeert mij over een aantal actuele ontwikkelingen binnen de zorg in de regio Den Haag (onder andere over traumazorg en de regionale ambulancevoorziening).

Zit achtereenvolgens de vergaderingen voor van het secaba (naaste medewerkers), de driehoek en de staf Veiligheid. Bespreek met het secretariaat en de bestuursadviseurs de vele mails en brieven die ik ontvang over de meest uiteenlopende onderwerpen; hoe daarop te reageren en hoe deze op te volgen. Maak samen met directeur Veiligheid Hans van der Vet kennis met een hooggeplaatste politiefunctionaris.

Heb rond het middaguur een kort gesprek met Petra van Vloten en Nicole de Mooy van Personeelszaken. Spreek in de loop van de middag met goede bekende Jos van der Vegt. Jos – die ik ken uit zijn Ahoy-periode – is voorzitter van de Raad van Commissarissen van de United Fish Auctions. De Visafslag Scheveningen is daarvan een onderdeel.

Persvrijheid is een groot goed. Praat daarom met fotojournalist Daphne Horn over het verloop van een paar recente demonstraties in Den Haag. Daphne vraagt onder meer aandacht voor de omgang met journalisten tijdens demonstraties. Neem haar aandachtspunten mee naar het volgende overleg met de driehoek. Krijg na afloop het net verschenen boek ‘Functie elders‘ van Bart Maat en Leonard Ornstein cadeau.

Ga aan het eind van de middag richting Utrecht. Heb onderweg via MS Teams een overleg met de ambtgenoten van de veertien gemeenten die net als Den Haag Zuidwest onderdeel zijn van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Bespreken de voortgang van de aanpak van kwetsbare wijken en bereiden een overleg met het Rijk voor. Doen dit onder voorzitterschap van Jan Hamming (Zaanstad). Aangekomen in het Grand Hotel Karel V treed ik samen met de drie bewindspersonen van het ministerie van Justitie en Veiligheid (Dilan Yeşilgöz, Franc Weerwind en Eric van der Burg) op als gastheer bij het jaarlijkse Bestuursdiner van de VNG en het ministerie. Ongeveer tachtig ambtgenoten uit het gehele land zijn aanwezig. Dagvoorzitter is Pieter Jeroense, het thema is ‘de invloed van digitalisering op veiligheid en rechtsstaat’. De bijeenkomst verloopt in goede sfeer. Spreek, net als lector Remco Spithoven de aanwezigen toe.

Terug thuis bereikt mij in de loop van de avond het verdrietige bericht over het overlijden van mijn voormalige schoonzus Sheila Karwal. Bel hierover met m’n dochter en moeder.