Maandag 4 december

Ontvang na m’n dagelijkse zwembeurt in alle vroegte ‘klusjesman’ Julius. Julius verricht enkele onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Werk daarom het eerste deel van de ochtend vanuit huis. Handel achtereenvolgens via MS Teams de wekelijkse vergaderingen van het ‘secaba’ (met een aantal naaste medewerkers), de staf Veiligheid en de driehoek af.

Ga aan het eind van de ochtend richting Moerwijk. Woon op uitnodiging van president van de Rechtbank Den Haag, Robine de Lange, de inloopbijeenkomst bij ter gelegenheid van de opening van de Wijkrechtspraak in het wijkcentrum Moerwijk aan de Aagje Dekenlaan. De Wijkrechtspraak is één van de interventies uit het programma Preventie met Gezag. Doel is om niet alleen te straffen, maar vooral bij te dragen aan het oplossen van (meervoudige) problemen van inwoners van Zuidwest. De gemeente werkt hierin samen met onder andere de rechtbank, politie, het Openbaar Ministerie, advocatuur, reclassering, Raad voor de Kinderbescherming en de woningbouwverenigingen. Deze partners, maar ook buurtgenoten en leerlingen van het naastgelegen Roemer Visscher College, zijn vanochtend aanwezig bij de inloopbijeenkomst. Na een gezamenlijke proost met koffie, sap en lekkernijen die zijn gemaakt door een aantal leerlingen, ontvangen de wijkrechter, griffier en de officier van justitie – in toga – ons in hun zittingszaal op de eerste verdieping van het wijkcentrum.

Neem na de vragenronde afscheid en race door naar het Stadhuis.

Onderweg informeert Peter van der Meer (voorzitter van de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis) mij over nieuws dat later deze week over het ziekenhuis naar buiten gaat. Spreek daarna op mijn werkkamer een aantal teksten in. Videograaf Rohit verricht de opnames. Richt me onder andere tot de leden van het bewonersplatform Ypenburg.

Ontvang om twee uur ’s middags commissaris van de Koning Jaap Smit voor een officieel ambtsbezoek aan de gemeente Den Haag. Een formeel moment waarin de commissaris informeert naar hoe het gaat in de gemeente. Het bezoek start in de collegekamer met een gesprek met het college. De aankleding is in Sinterklaassfeer. Bespreken het besturen van de gemeente en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Gaan daarnaast in op enkele inhoudelijke onderwerpen. Begeleid vervolgens de commissaris naar de The Hague Humanity Hub aan de Fluwelen Burgwal. Daar spreekt de commissaris met enkele vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld. Jill Willkinson, directeur van de Humanity Hub, ontvangt ons. Aan het gesprek nemen deel Shantinelly Martes van Mercy Corps, Jacqueline van den Bos van de stichting Kompassie, Pandit Djawlapersad (voorganger in tempel Dew Mandir), Wessel Tiessens (Haagse stadmaker), Larisa Melinceanu van stichting Barka en Luc Hogervorst, de oprichter van Weco (Wave Energy Collective). Wandelen na afloop gezamenlijk in de regen terug naar het Stadhuis voor een gesprek met de leden van het Fractievoorzittersoverleg (FVO) uit de gemeenteraad.

Ronden het ambtsbezoek af met een informele ontvangst met de fractievoorzitters, de voorzitter van het Presidium en enkele collegeleden.

Begeef me aan het begin van de avond naar de Sophiahof aan de Sophialaan. Op mijn initiatief vindt aldaar een bijzondere editie plaats van het Haags Verhaal. Aanleiding is het conflict in het Midden-Oosten en de spanningen en emoties die dat oproept in onze stad. Het Haags Verhaal is een maatschappelijk initiatief om via de persoonlijke levensverhalen van mensen uit de stad meer onderling begrip te kweken. In dit geval om elkaars leed te zien en te horen en op die manier om te gaan met de emoties. Draag hen als beschermheer van het Haags Verhaal een warm hart toe en ben verheugd dat deze avond kon worden georganiseerd. Het is gelukt om diverse groepen uit de stad bij elkaar te brengen – van verschillende religieuze en levensbeschouwelijke achtergronden, jong en oud, ondernemers en jongerenwerkers. Aan de hand van vier persoonlijke verhalen – van Bram, Kawkab, Esther en Hafida – ervaren we de heftige emoties die ook in onze stad leven. Vandaag geen statements of debat, maar luisteren en in de pauze en de nazit met elkaar napraten. Open de bijeenkomst, waarna Astrid Feiter, initiatiefnemer van Haags Verhaal, ons samen met Renate van der Zee door de avond en de gesprekken leidt.

Bedank, mede namens de aanwezige wethouder Nur Icar, de deelnemers voor hun bereidheid om hun persoonlijke verhalen te delen. Dit ondanks alle verdriet, woede en kwetsbaarheid die het soms bij hen oproept. Ben erkentelijk voor de betrokkenheid en gemeenschapszin. Voor Den Haag en elkaar. Deel een sfeerimpressie via instagram.

Neem, later op de avond terug thuis, via MS Teams met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda door van de collegevergadering van morgenochtend. Kijk met Jaap Smit telefonisch terug op het ambtsbezoek. Tussen de bedrijven door had ik de hele dag (telefonisch) contact met mijn broer, dochter en moeder. Laatstgenoemde is vandaag in het ziekenhuis opgenomen. Het is nodig in verband met hartritmestoornis en enorme pijn in haar onderrug. Ze is in goede handen.