Maandag 6 maart

Fiets in de miezer naar het zwembad. Wens m’n broer Koos geluk met z’n 60e verjaardag vandaag. Begin op het Stadhuis met een welkomstwoord aan studenten Bestuurskunde en Overheidsmanagement van De Haagse Hogeschool. Doe dat in de raadzaal, waar studenten de hele dag een gemeenteraadsimulatie komen doen.

De studenten bereiden in kleine groepjes het debat voor. Zij debatteren in verschillende rondes met elkaar en met enkele lokale politici die gevraagd zijn om voor deze dag in de rol van wethouder te kruipen. Spreek de studenten toe en geef aan dat er een behoefte is aan mensen die zich voor het algemeen belang willen inzetten. Zwaai naar gemeenteraadslid Caroline Verduin en wens de studenten een inspirerende debatdag toe.

Drie vergaderingen volgen: van de staf Veiligheid, de driehoek en van het secaba (overleg met naaste medewerkers). Bel met brandweercommandant Esther Lieben, met politiechef Paul van Musscher en met John Williams.

Maak rond het middaguur een wandeling door het centrum met bewoners, de wijkagenten en Rocco Milo van De NotenKoning. Zij informeren mij over overlastsituaties in de omgeving.


Doen een aantal hotspotlocaties aan in de omgeving van de Gedempte Gracht, Spui en Grote Marktstraat. Het advies aan de bewoners blijft: blijf overlast melden zodat er gericht gesurveilleerd kan worden door politie en de handhavingsorganisatie.

Heb terug op het Stadhuis een vergadering met de staf Burgerzaken. Spreken over de verkiezingen voor provinciale staten en de waterschappen. Gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts neemt aan de staf deel. Ontvang samen met wethouder Martijn Balster en medewerkers een tweetal betrokken inwoners.

Geef daarna een interview aan Miek Smilde. Ter ere van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) schrijft zij een boek. ‘Reflecties op de rechtspleging’ luidt de (werk)titel. Spreken onder meer over de verhouding tussen het openbaar bestuur en de magistratuur (Openbaar Ministerie en rechtspraak) en over allerlei veiligheidsvraagstukken.

Praat aan het eind van de middag bij met de gemeentesecretaris en de raadsgriffier en ontvang Derwisj Maddoe en Nazir Mohamed van de Federatie Islamitische Organisaties en Moustapha El Baroudi en Abdel-Jaouad Ouarraki van SIORH. Onderwerp van gesprek zijn demonstraties in onze stad. Ook de medewerkers Liesbeth en Hassan (beiden van de directie Veiligheid) sluiten aan.

Heb aansluitend een digitaal overleg met Leonard Geluk (algemeen directeur van de VNG) en enkele naaste medewerkers. Bespreken onder andere de contouren van het komende VNG Jaarcongres in Groningen. Lopen uit de tijd en spreken af op een later moment telefonisch bij te praten.

Ben rond zes uur ’s avonds op bezoek bij de supportersverenigingen van en bij ADO Den Haag aan het Haags Kwartier. Maak kennis met Geer, Jaap, Koos, Koos, Björn, Peter, Robbie en Rudo. Zij vertegenwoordigen verschillende supportersverenigingen. Ook Maurice (manager Operations) en Hans (directeur Veiligheid) zijn er. Zij komen voor elke wedstrijd bij elkaar om van alles aangaande de wedstrijd te bespreken. Steek hen een hart onder de riem om de ingezette verbeteringen vol te houden. Wens hen ten slotte het allerbeste voor vanavond en de rest van het seizoen.

Werk in een nabijgelegen werkkamer aan de stukken uit de loodgieterstassen van het Stadhuis.

Tweede Kamerlid Sophie Hermans belt, avondeet met ADO-directeur Edwin Reijntjes in de lounge van het bestuur en woon de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-Heracles (0-3) bij. Helaas geen overwinning.