Maandag 8 juli

Maak, na m’n zwembeurt op de fiets bij het Stadhuis aangekomen, in alle vroegte kort kennis met Ashley Boskma en Saskia Laarman. Zij zijn tijdens het zomerreces achtervang van het bestuurssecretariaat. Neem om negen uur tijdens het ‘secaba’ de agenda en de belangrijkste aandachtspunten van de afgelopen en komende week door met het vaste team naaste medewerkers. Ontvang politiefunctionaris Dennis den Os in mijn werkkamer. Dennis is sinds april dit jaar hoofd Operatiën bij de Eenheid Den Haag. Wij zijn elkaar al een aantal keer tegengekomen in het dagelijkse werk. Goed om nu iets uitgebreider met elkaar te spreken.

Zit de wekelijkse vergadering van de driehoek voor. Blikken terug op afgelopen zaterdagavond. Het was de avond waarop het Nederlands voetbalelftal de kwartfinale van het EK speelde. Er was veel feest en saamhorigheid in de stad, maar helaas moest de politie ook ingrijpen bij een groep jongeren die zich misdroeg. Door zwaar vuurwerk hebben agenten gehoorschade opgelopen en zijn sommige journalisten en fotografen belaagd en in het nauw gedreven. Onacceptabel.

Bespreek met Natascha van Grinsven-Admiraal (directeur ADO Den Haag), Karin Krukkert (politiechef Eenheid Den Haag) en eerdergenoemde Dennis de evaluatie van het afgelopen voetbalseizoen. Directeur Veiligheid Herke vergezelt me. Stuur hierover, zoals toegezegd, deze week een brief aan de gemeenteraad. Ontvang Bird & Bird-notaris Jors Zafiris. Onderteken in zijn aanwezigheid als ‘bestuursorgaan’ enkele stukken.

Neem aan het begin van de middag samen met gemeentesecretaris Ilma en raadsgriffier Lilianne de agenda (en alles wat daarmee samenhangt) door van de gemeenteraadsvergaderingen van woensdag en donderdag. De wekelijkse vergadering van de staf Veiligheid volgt. Sabine (communicatie) klopt op de deur. De videografen Ali en Rutger van The Hague en Partners staan klaar op de 1e etage van het Stadhuis. Draag op verzoek van Nathalie Krul en Sjoerd de Vries Lentsch bij aan de opname van twee video’s die Ali en Rutger gaan maken. Promoot een NBTC-beurs voor internationale touroperators op 12 september en de lancering van de ngo Integrity Initiatives International (‘Triple I Europe’).

Ontvang in de collegekamer een delegatie van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) uit Suriname. Het is een vervolg op mijn werkbezoek in 2022 aan Suriname in het kader van de samenwerking tussen Nederlandse gemeenten en Suriname. Goed om de directeur van het ROS Jennyfer Josefzoon weer te zien. Sprak haar eerder samen met minister Gracia Emanuel in Paramaribo. Gedurende hun werkbezoek krijgt de delegatie informatie over hoe Nederlandse gemeenten omgaan met participatie. Sluiten de ontvangst af met een groepsfoto.

Bel met de hoofdredacteuren van Omroep West, het AD en De Telegraaf. Sprak eerder met hen af dat Den Haag zich inzet om journalisten en fotografen ongestoord hun werk te laten doen. Die inzet wordt niet minder. Informeer daarom naar de ervaringen van hun collega’s die afgelopen zaterdagavond aan het werk waren. Journalist Owen O’Brien van Omroep West komt langs voor een kort interview over zaterdagavond. Spreek mijn afschuw uit over het geweld. Owen is ook zelf geconfronteerd met agressie rondom de voetbalwedstrijd.

Bespreek samen met bestuursadviseur Nathalie Felix een aantal onderwerpen met Ronald Nomes, directeur van de dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO). Ronald geeft aan dat hij per 15 september 2024 start als hoofdingenieur-directeur West-Nederland Zuid bij Rijkswaterstaat. Jammer, maar het is zoals het is. Maak (nader) kennis met een nieuw Haags gemeenteraadslid: Noud Dumoulin. Naast het raadswerk is Noud werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ben aan het eind van de middag in het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt. Op 24 januari jl. verrichtten de jongens Tim en André een heldendaad. Zij redden een oudere mevrouw van de verdrinkingsdood in de wijk Ypenburg. Reik hen de versierselen uit die horen bij de bronzen medaille, met bijbehorend getuigschrift, van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD). Vanuit de KMRD is Volkert Teding van Berkhout aanwezig.

Anja de Bruijn (politie Den Haag) belt in verband met de actualiteit. Ben aan het begin van de avond bij de residentie van de Egyptische ambassadeur aan de Surinamestraat. Ambassadeursechtpaar Z.E. Hatem Kamaleldin en Rania Abouelela begroeten mij (en vele anderen) ter gelegenheid van de jaarlijkse Nationale Feestdag van Egypte. Fijn om het echtpaar nog een keer te ontmoeten voor hun vertrek uit Nederland.

Fiets naar huis. Commissaris van de Koning Jaap Smit belt, bel zelf met m’n moeder. Heb in de loop van de avond via MS Teams overleg met Scott Krase (namens aandeelhouder Bolt). Onderwerp van gesprek: ADO Den Haag. Bel met oud-collega’s Petra Nijmeijer en Linda Roos en met gemeenteraadslid Richard de Mos.