Vrijdag 1 april

Het heeft gesneeuwd. En eigenlijk best veel. Ploeg er me met m’n fiets richting zwembad doorheen. Bij aankomst voelen m’n handen als bevroren. Terug thuis is het inmiddels licht geworden. Heb vanuit mijn huis een prachtig winters uitzicht.

Ontvang op mijn werkkamer op het Stadhuis Shamim Patwary. Hij overhandigt mij zijn boek ‘Frozen Mind’. Shamim is al 25 jaar een inwoner van Den Haag. Hij komt van oorsprong uit Bangladesh. Het boek bevat zijn levensverhaal en de ervaringen die hij uit verschillende culturen meenam. Daarnaast is hij amateurfotograaf. Vriendelijke ontmoeting.

Draag bij aan twee filmopnamen voor de VNG. Kevin Driessen en Vincent van Dalen zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. Maak samen met Camilla van kabinetszaken kennis met de honorair consul voor Oekraïne Emiel de Sévrèn Jacquet. Hij is in 2020 benoemd en is verantwoordelijk voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. We spreken over de zorgelijke situatie in Oekraïne en de inzet van de gemeente Den Haag ten behoeve van de Oekraïense vluchtelingen

Breng samen met Hans en Bart (beiden van de directie veiligheid) een ingelast bezoek aan de Groot Hertoginnelaan en omgeving om met een paar zeer betrokken bewoners van gedachten te wisselen over de actualiteit. Inmiddels schijnt het zonnetje volop. De tijd en de logistiek maakt dat ik vanuit huis via MS-Teams een overleg voer met Michel Rogier (voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking ‘s-Gravenhage) en met Gerard van den IJssel, organisator van het Haagse Bevrijdingsfestival. Spreken over de spin-off van het themajaar 75 jaar vrijheid.

Ben aan het begin van de middag op de Pier van Scheveningen. Het is er met de stevige wind ijskoud. Arish brengt bestuursadviseur Ingrid en mij in een golfkarretje naar het einde van de pier. Daar vindt met alle partners zoals ondernemers, de politie en handhavingsorganisatie, het jongerenwerk en fietscoaches de kick-off plaats voor het komende strandseizoen. Spreek ze kort toe, dank ze voor hun enorme inzet en wens ze veel succes.

Een werkbezoek aan de Haagse Aardwarmte Leyweg (HAL) aan de Zuidwoldestraat volgt. Krijg in aanwezigheid van wethouder Liesbeth van Tongeren ter plaatse uitleg over geothermie. Het is een duurzame manier van energieverwerking die erg geschikt is voor Den Haag. De bodem is hier bovendien gunstig voor. De locatie Leyweg is een van de bronnen. Theo begroet ons. Hij is de man die de deuren opent en erop toeziet dat alles veilig verloopt. Hijs me in veiligheidskleding, doe veiligheidsschoenen aan en zet een veiligheidshelm op. Krijg een rondleiding langs de putten, ketels, pompkelders en installaties van Jan Willem Rösingh van HAL. Indrukwekkend.

Ga in de loop van de middag op kennismakingsbezoek bij de Human Rights Space aan de Riviervismarkt. Merijn en Wim (beiden van de directie Internationaal) begeleiden me. Op deze locatie werken de organisaties Nederlands Helsinki Comité (Building and Securing Justice Across Europe – NHC), Justice & Peace (J&P) en het Human Security Collective (HSC) aan het verbeteren van mensenrechten over de hele wereld. Ontmoet Aicha Chaghouani en Miranda van Iersel (beiden van het NHC), Sebastiaan van der Zwaan en Marjolijn Lampe (beiden van J&P) en Lia van Broekhoven en Jeanne Abdulla (beiden van het HSC). Spreken over de verbinding van de bewoners van onze internationale stad en de actuele situatie in Oekraïne. Wandel aansluitend naar de Grote Markstraat. Tref daar Nic Lee en Maarten Konert van INSO (International NGO Safety Organisation (INSO) | Analysis & Advice for Humanitarians. Zij bieden veiligheid aan humanitaire organisaties in conflictgebieden. Interessante bezoeken.

Maak aan het eind van de middag in hotel Des Indes nader kennis met het Buurtschap Centrum 2005. Het buurtschap is een vereniging van bewoners en ondernemers in de omgeving van de Denneweg. Ontmoet Theo Heere, Clara Tabingh Suermondt, Agnes Philipse, Jelle Wijkstra en Geneviève Wehry (‘Ik ben een diplomatenkind’). Stadsdeeldirecteur Hassan is er ook. Leerzame ontmoeting met bevlogen bewoners en ondernemers.

Draag aan het begin van de avond in de Humanity Hub aan Fluwelen Burgwal bij aan de onthulling van het logo van het Emergency Appeal The Netherlands. De initiatiefnemers Kristin en Anna hebben in korte tijd het Appeal – een NGO – opgericht. Het zet zich in voor Oekraïners en Oekraïense vluchtelingen. Een initiatief dat steun verdient. Spreek de aanwezigen toe en toon iedereen het logo.

Gebruik het avondeten op uitnodiging van ambtgenoot Femke Halsema in de Amsterdamse ambtswoning aan de Herengracht. Spreek tijdens het informele samenzijn met een aantal collega’s uit de verschillende gemeentelijke netwerken over hoe wij door samen te werken de positie van de 344 gemeenten verder kunnen versterken. Zeer bemoedigende gedachtewisseling.