Vrijdag 1 oktober

Ga zwemmen. Fiets naar huis en begin vanuit mijn werkkamertje via MS Teams de werkdag met een rondetafelgesprek over veiligheid en publieke gezondheid met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Meteen door naar de Dierenselaan. Verras ondernemer Frits Lubout met een bezoek. Frits is vandaag 45 jaar werkzaam bij AJ Sports. Naast zijn werk is hij voorzitter van de ondernemersvereniging van het winkelgebied Dierenselaan/Apeldoornselaan. Sport blijkt een rode draad in de familie. Maak kennis met zijn vrouw. Ze leerden elkaar kennen op de sportacademie. Maak ook kennis met zijn zoon Tim, die inmiddels werkzaam is bij de KNVB.

Begeef me meteen aansluitend naar de Centrale Bibliotheek. Ben hier in het kader van de Nationale Ouderendag. Tijdens de negende editie van deze dag zetten bibliotheken en verzorgingstehuizen door heel het land ouderen in het zonnetje. Ze lunchen samen, en het Nationale Voorleeslunchverhaal ‘Altijd Wat’ van Mensje van Keulen wordt overal voorgelezen. In Den Haag organiseert het project Ouderen in de Wijk het voorlezen. Doe dat op uitnodiging van Sannah Runherd-van der Meer. Maak kennis met de kersverse directeur Sam Hermans en begin met lezen.  Het verhaal heeft een verrassend einde, blijkt ook uit de reacties uit de zaal … Dankbaar om te doen.

Draag aan het begin van de middag op het oude stadhuis aan de Groenmarkt bij aan de uitreiking van de versierselen die horen bij twee onderscheidingen. De eerste is het Mobilisatie Oorlogskruis. Deze is postuum toegekend aan Michiel Vrolijk. Reik na een korte toespraak de versierselen uit aan zijn gelijknamige zoon Michiel Vrolijk en kleinzoon Ronald Vrolijk. Ronald is in de geschiedenis van zijn grootvader gedoken en heeft de onderscheiding voor zijn grootvader aangevraagd.

De tweede onderscheiding is de Zilveren Medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Dit voor een moedig optreden vorig jaar. De 86-jarige Irvin Faneyte raakte met zijn auto te water in de buurt van de Haringvlietkade. Gelukkig waren Cornelis Schouten en Emre Senturk aanwezig, die geen seconde twijfelden en hem uit het water hebben gered. Emre is helaas met vakantie, maar Cornelis krijgt na een korte toespraak de versierselen uitgereikt. Zeer verdiend. Mooi dat Henk Leegte van de maatschappij de moeite heeft genomen bij de uitreiking aanwezig te zijn. Tanja Verkaik en René Oudshoorn van De Telegraaf doen verslag, net als Christy Dollen van AD Den Haag.

Loop naar Loetje aan Haagsche Bluf. Woon er deels de afscheidslunch bij van plaatsvervangend chef van de politie-eenheid, Paul Entken. De veiligheidsdirectie (brandweercommandant Esther Lieben en directeur Veiligheid Hans van der Vet) en eenheidschef Paul van Musscher en een paar naaste medewerkers zetten Paul in het zonnetje. Ben dan in de loop van de middag in de ontmoetingsruimte aan De La Reyweg. Woon op uitnodiging van Hans en Hennie Steenwijk van de stichting Christiaanhof Ouderenzorg – het is nog steeds Nationale Ouderendag – opnieuw de spelletjesmiddag voor ouderen uit de buurt bij. Praat met de aanwezige senioren die aan het kaarten zijn of mens-erger-je-niet spelen. Hans en Hennie zorgen voor dit soort sociale bijeenkomsten en middagen. Top. Krijg een versgemaakt appeltaartje mee voor thuis. Spreek, samen met Nazli Tuzer (directie veiligheid) en Hans en Hennie over de afval- en verkeersoverlast in de buurt.

Moet aan het einde van de middag naar Rotterdam The Hague Airport. Draag samen met ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) bij aan de opening van de vernieuwde vertrekhal. Neem samen met Ahmed, Dick Benschop (CEO Schiphol) en Ron Louwerse (directeur van Rotterdam The Hague Airport) deel aan een live talkshow in restaurant Horizon over de betekenis van de 65-jarige luchthaven voor Den Haag en hoe de toekomst eruit komt te zien. Sander Kramer is de presentator en Boyan Ephraim verslaggever. Er is een gedicht van Derek Otte. Aardige happening kortom. Vervolgens vindt buiten de officiële openingshandeling plaats. Druk vanonder een knalrode paraplu in de stromende regen samen met burgemeester Aboutaleb op een evenzo rode knop en de nieuwe vertrekhal is geopend. Luchtvaartnieuws.nl doet verslag. En daarmee is het weekend.