Vrijdag 12 mei

De Klatteweg is ondanks de erg korte nacht tegen zessen mijn eerste bestemming. Ga er zwemmen. Meteen door richting het HagaZiekenhuis, locatie Leyenburg. Vandaag is het in Den Haag de Dag van de Zorg (en landelijk Dag van de Verpleging).

Groet bij binnenkomst een medewerker van de schoonmaakafdeling, hij werkt al ruim 27 jaar in het ziekenhuis. Word warm welkom geheten door broeder Joost en ziekenhuisdirecteur Marlies. Veel zorgmedewerkers hebben zich inmiddels verzameld in de hal; maak kennis met een aantal van hen en vraag naar hun ervaringen van de afgelopen jaren. Begeef me vervolgens naar buiten voor het officiële gedeelte: het hijsen van de vlag voor de Dag van de Verpleging. Alvorens we overgaan tot het hijsen, spreekt broeder Joost een dankwoord uit richting alle zorgmedewerkers, het ziekenhuisbestuur en het gemeentebestuur. Draag samen met Marlies, Hans en Ronne bij aan het hijsen van de vlag. Spreek met een paar medewerkers die ik eerder ontmoette tijdens de pandemie; goed om ze weer te zien en spreken en te horen hoe het gaat. Drink na afloop een kopje koffie en praat bij met broeder Joost Sijtsma, ziekenhuisdirecteur Marlies Jansen, communicatiemedewerker Maj-Britt van Raalte en raad van bestuurslid Hans Turkesteen.

Draag tegen tienen bij aan de opening van de Bestuurdersdag van de Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten (VZHG) – een netwerkbijeenkomst van alle gemeenten in de provincie Zuid-Holland – in Amare. Doe dat met onder anderen met VZHG-voorzitter en ambtgenoot Jolande de Witte (Albrandswaard) en Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit. Maak kennis met Caelesta Braun, hoogleraar Public Governance and Civil Society aan de Universiteit Leiden. Caelesta spreekt over veerkracht en het samenspel van gemeenten en maatschappelijke organisaties. Ambtgenoot Emiel Jaensch (Oegstgeest) treedt op als dagvoorzitter.

Kan de Bestuurdersdag helaas niet zo lang bijwonen want een afspraak in buurgemeente Pijnacker-Nootdorp wacht. In aanwezigheid van Z.M. de Koning, ambtgenoot Björn Lugthart, de eerdergenoemde Jaap en tal van ambassadeurs vindt hier aan de Stoomweg de opening plaats van het nieuwe ChemTech Centre van de Organisation for the Prohibition for Chemical Weapons (OPCW).

Goed om oud-collega Francisca Ravestein en haar echtgenoot te zien en te spreken. Directeur-generaal Fernando Arias en de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Paul Huijts, spreken. De Majesteit onthult een plaquette. Het ChemTech Centre krijgt een cruciale rol in de missie van OPCW: de wereld bevrijden van chemische wapens. Met nieuwe trainingsfaciliteiten, een laboratorium en een logistiek centrum biedt het nieuwe gebouw een uitstekend platform voor kennisuitwisseling over vreedzaam gebruik van chemie. Klasse.

Spreek, ’s middags terug op het Stadhuis, met een betrokken bewoner van Woongroep Akelei over een zaak in de woonomgeving. Bereid met twee medewerkers van de directie Veiligheid een bijeenkomst voor waarbij volgende week twee bewindspersonen aanwezig zijn.

Het is ook in de loop van de middag nog steeds de Dag van de Zorg. Ga daarom opnieuw richting een ziekenhuis. Ditmaal HMC Westeinde.

Draag in de ambulancehal aan de Lijnbaan bij aan de opening van het Haags traumacentrum, een samenwerking tussen het HMC en HagaZiekenhuis. Vanaf deze maand werken het HMC en het HagaZiekenhuis gezamenlijk aan de zorg voor multitraumapatiënten. Er is al lange tijd aan gewerkt en nu is het eindelijk zover. Ingrid Wolf (bestuursvoorzitter HMC) en Norbert Hoefsmit (bestuursvoorzitter HagaZiekenhuis) ontvangen mij. De traumachirurgen Sven en Alexander praten me bij over het tot stand komen van de samenwerking. Jochem, Sharita, Ronne, Frans en Wendy doen datzelfde. Onthul een plaquette ter ere van deze samenwerking. Mag met alle zorgmedewerkers op de foto.

Zit onderweg naar Amstelveen via MS Teams een vergadering voor van het dagelijks bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). In Amstelveen aangekomen drink ik op het terras van The Wine Kitchen At Sea aan de Bovenkerkerweg samen met kamerbewaarder Marcel en Freek van kabinetszaken een kopje koffie. Ga op uitnodiging van museumdirecteur Marieke Uildriks op bezoek bij museum JAN aan de Dorpsstraat. Bewonder er de expositie die is ingericht ter ere van de 80e verjaardag van beeldhouwer Jan Verschoor. Begroet vele oude bekenden waaronder natuurlijk ambtgenoot Tjapko Poppens. Maak (nader) kennis met Nico Delaive. Spreek als ereburger van Amstelveen en voormalig burgemeester (2005-2014) de jubilaris toe en geniet van de rondleiding door het museum. José en Stefan Toth doen verslag. Praat na afloop bij met oud-collega Linda Roos in de nabijgelegen Argentijn. Op tijd terug thuis. Ga bijna meteen naar bed. Morgen opnieuw een drukke dag.