Rijd vanochtend even voor half zes in m’n Fiatje richting het metrostation in Amsterdam-Noord. Pik daar m’n broer Koos op. Reizen door naar Edam. Daar is rond kwart voor zeven onze 90-jarige moeder al enigszins bij de werken. Aangetrouwde achternicht Nel is ook van de partij. Lief van haar. Drink een kopje koffie, neem afscheid van Nel en rijd dan samen met Ma en Koos naar het Dijklander ziekenhuis aan de Maelsonstraat in Hoorn. Bezoeken samen met Ma om half negen de geriater. Ma vertelt haar wel en wee monter en helder en beantwoordt allerlei vragen. Sluiten aan het eind van de ochtend het ziekenhuisbezoek af met het maken van een aantal vervolgafspraken en een bloedafname. Breng Ma en Koos terug naar Edam. Ma is dapper maar ook somber over de ’toestand’. Neem afscheid en race terug naar Den Haag. Kamerbewaarder Tuti zit al bij me thuis klaar voor het middagprogramma. Inmiddels bellen plv. politiechef Tolga Koklu (in verband met een demonstratie) en Christel Mourik (directeur MRDH). Bel zelf met woordvoerder Robin Middel. Kleed me snel om en ga meteen aan het werk.
Bezoek ’s middags in het Atrium van het Stadhuis de kerststallen van broeder Frans Wils van het Stadsklooster Den Haag. Frans heeft 25 van zijn internationale kerststallen uitgeleend aan het Atrium City Hall. Tot Driekoningen (6 januari 2024) is de expositie te zien. De ‘uitstalling’ trekt bezoekers van allerlei culturen en leeftijden. Het gaat over vrede en verbinding (‘Geloven in Ontmoeting’). Broeder Wils leidt me rond en vertelt. Dennis Simonis van Haagse Dingen/het Seniorenjournaal doet verslag.
In de H. Paschalis Baylon Kerk aan de Wassenaarseweg zijn nog veel meer kerststallen te bewonderen; de tentoonstelling aldaar is woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag tussen twee en vijf uur te bezichtigen. Dank Frans en Jacqueline Meijer (directeur stichting Atrium) voor de ontmoeting en loop richting mijn werkkamer op de tweede verdieping.
Ontmoet spontaan voor mijn werkkamer Haidy, Liesbeth en André van Middin.
Zij verzorgen op het Stadhuis de planten. Ze bieden mij een fraaie houten broodplank aan met de skyline van Den Haag erop gemaakt door Turfschipper, werk – en leercentrum. De plank krijgt een mooi plekje in of rond mijn werkkamer.
Ontvang in de collegekamer samen met stadsdeelwethouder Haagse Hout Robert Barker voorzitter Frank Kuipers en penningmeester Debbie Nuijten van de stichting 3 maart ’45. Spreken over de jaarlijkse herdenking van het bombardement op het Bezuidenhout. Een aantal onderwerpen passeert de revue. Onder andere de herdenking van 80 jaar vrijheid in 2025 waar het Nationaal Comité 4 en 5 mei volop mee bezig is. Ook de organisaties van de Haagse herdenkingen zullen hiermee aan de slag gaan. Zit vanaf drie uur in de raadzaal de vergadering voor van het algemeen bestuur van de MRDH. Er is veel te bespreken en er zijn presentaties over relevante thema’s. Verloopt in plezierige sfeer. Hebben het onder andere over het openbaar vervoer en het werken aan ‘brede welvaart‘. Heb na afloop een kort overleg met wethouder Arjen Kapteijns.
Begeef me naar het Hof der Muzen aan het Muzenplein. De medewerkers van de directie Veiligheid komen daar bijeen om het jaar gezamenlijk af te sluiten. Spreek mijn dank uit aan alle collega’s voor hun inzet en werk van het afgelopen jaar en wens iedereen alvast een goed reces toe. Kan er maar kort zijn. Neem afscheid en ga na afloop op speciaal verzoek op de foto met de uitbaters.
Gebruik het avondeten bij Zarautz aan de Prins Willemstraat samen met drie Haverhoeken. Het is verre familie van mijn moeder (die ook een Haverhoek is). Ontmoette Anouck Haverhoek bij de jaarlijkse ‘Lochemconferenties’ van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. De vaders van onze grootvaders waren broers. Maak kennis met Anoucks vader Cees en haar oom Sieuwert. Gezellig om elkaar zo te treffen. Krijg na afloop drie boeken ten geschenke: ‘Tegendraads visionair, de avonturier die nooit thuis was, Adriaan Paulen’ geschreven door Cees (samen met Paul van Gool) en de boeken ‘De verboden werken van Lev Tolstoj’ en ‘Onsterfelijke verhalen’ geschreven en bezorgd door Sieuwert. Eervol.
Draag later op de avond net als vorig jaar bij aan de opening van het festival Jazz en Route in museum Beeld en Geluid aan de Zeestraat. Het festival is volledig uitverkocht. Cultuurwethouder Saskia Bruines en goede bekende pianist Remco Hofman zijn er ook. De initiatiefnemers Jurjen Donkers en Tom van der Zaal verwelkomen me. Houd een korte openingstoespraak en reik de allereerste Jerry van Rooyen Award uit aan Joan Reinders. Joan is al veertig jaar de drijvende kracht achter het Millennium Jazz Orchestra. Geniet na het officiële gedeelte van een tribute jazzconcert. Zeer de moeite waard.
Begin, terug thuis, aan de inhoud van de loodgieterstassen van het Stadhuis. Beluister ondertussen via de radio het eind van de wedstrijd ADO Den Haag-NAC Breda 3-1. Top.