Vrijdag 15 maart

Ondanks de korte nacht sta ik vroeg op om om zes uur sharp mijn zwembanen te kunnen trekken. Begin vandaag vanuit huis met het voorzitten van een ingelaste vergadering van de driehoek via MS Teams. Ben aan het eind van de ochtend, in het kader van NLDoet, te gast bij Popradar aan de Burgemeester Hovylaan in Loosduinen. Word samen met de wethouders ontvangen door directeur Bert Winter en beleidsmedewerker Gaby van Gils. Helpen vandaag met het oppakken van een paar ‘klussen’. Er is sloop-, schilder- en vulwerk te doen. Kies voor dat laatste. Vul samen met wethouder Saskia Bruines gaatjes en grotere gaten in de muren van een ruimte naast de onlangs gerestaureerde kapel. Na ons ‘voorwerk’ zullen de muren gestuukt worden en zal de ruimte bij de kapel worden betrokken. 

Fotograaf: Martijn Beekman


‘ … In Den Haag zijn ruim 185.000 vrijwilligers actief. Vrijwilligerswerk biedt gelegenheid om te verbinden, te groeien en nieuwe ervaringen op te doen. Vanaf 1 maart 2024 kunnen gemeentelijke medewerkers onder werktijd vrijwilligerswerk verrichten. Vandaag hebben de burgemeester en wethouders van onze stad de handen uit de mouwen gestoken voor Popradar, om aandacht te vragen voor het belang van vrijwilligerswerk. De directeur van Popradar, Bert Winter, zegt daarover: “Wij zijn op dit moment bij Popradar hard bezig met het wegwerken van achterstallig onderhoud en het aanbrengen van verbeteringen op verschillende plekken, in goed overleg met de gemeentelijke vastgoeddienst. Het is een immens groot gebouw en we hebben maar beperkte personele capaciteit. Vandaar dat we elke hulp op dat vlak kunnen gebruiken, en daarom dan ook dankbaar gebruikmaken van het aanbod van het college om een helpende hand te bieden”…’


Hoorde overigens vlak voor ik aan slag ging met het klussen dat wethouder Robert Barker – in verband met de gebeurtenissen van gisterenavond – om begrijpelijke redenen heeft afgezien van deelname. Spreek via de telefoon uitvoerig met hem. Betuig hem – net als gisterenavond – alle steun. Steek hem een hart onder de riem. Inmiddels is in overleg met hem besloten dat aangifte wordt gedaan. Naast deze aangifte herhaal ik hier nog maar eens in algemene zin dat je met je ‘poten’ van elkaar af moet blijven. Dat geldt in het normale omgangsverkeer, maar zeker ook in het verkeer tussen burgers en bestuurders. We wachten nu verder het onderzoek af, dat na aangifte door de politie zal worden opgestart.

Kan helaas niet de hele middag in Loosduinen blijven. Hijs me thuis in het nette pak. Heb telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma, woordvoerder Robin en met Peter van Heerwaarden (directeur Bestuursdienst). Een groep leerlingen uit Moerwijk maakt vanmiddag een officiële start met hun jongerenrechtbank. Zo’n 25 leerlingen hebben de afgelopen negen weken een training gevolgd zodat ze aan de slag kunnen als lid van de jongerenrechtbank van hun school (het Roemer Visscher College en het Zuid-West College). Bij kleine vergrijpen en ruzies op school kunnen zij de betrokkenen voor een zitting bijeen brengen. Niet om zware straffen op te leggen, maar om er samen uit te komen. Om ervoor te zorgen dat iedereen weer door dezelfde schooldeur kan. De beëdiging van de leerlingen van het Zuid-West College is vanmiddag. Woon de ‘happening’ bij in een zaal in het wijkcentrum Moerwijk. In deze zaal komt ook eens per maand de wijkrechtbank bijeen. Begroet de leerlingen, alsook de trotse docente Esther van ’t Wout (teamleider onderbouw Zuid-West College), een aantal medewerkers van de rechtbank Den Haag en Sandra Harleman van de directie Veiligheid. Deze in Moerwijk gestarte jongerenrechtbanken maken onderdeel uit van een overheidsbreed programma genaamd Preventie met Gezag. Met menskracht en andere activiteiten en investeringen zet dit programma in op het versterken van de veiligheid en leefbaarheid van gebieden waar de grootstedelijke problematiek erg groot is. In Den Haag bijvoorbeeld in Zuidwest. Hier hebben bewoners vaak te maken met meervoudige problemen en zorgen waarbij extra steun nodig is om verschil – dat wil zeggen verbetering – te realiseren. De jongerenrechtbank is een van die vormen. Den Haag, stad van vrede en recht, gaat immers niet alleen over het Vredespaleis en de internationale gerechtshoven, maar ook over recht en rechtvaardigheid in de wijk en op school, zo vertel ik tijdens mijn praatje voor deze leerlingen. Trainer Kim Roelofs begeleidt de leerlingen. Ze vinden het soms best lastig en spannend, maar ze doen en durven het wel. Ze leren over recht, spreken in het openbaar, pleiten voor je medeleerling en het zoeken naar een oplossing voor een ruzie. Komende maandag gaan ze op werkbezoek bij het Paleis van Justitie. Wens ze veel succes en ook een beetje plezier natuurlijk. 

Fotograaf: Valerie Kuypers

Woon in de aula van crematorium Haagse Duinen aan de Wijndaelersingel de afscheidsbijeenkomst bij van Baukje Nagel-de Roo (1928). Condoleer na afloop mijn goede vriendin Tanja en haar broer Wilfred met het verlies van hun moeder.

Begeef me iets na vijven op uitnodiging van Thirza Pluimer richting Hotelschool The Hague aan de Brusselselaan. Woon een bijeenkomst bij ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Ambassade van Den Haag. In de periode 2013-2014 is de Ambassade van Den Haag opgericht door de gemeente en de hotelschool. Het doel was om tijdens het (tot dan toe) grootste sportevenement ooit in Den Haag georganiseerd, het WK Hockey 2014, bezoekers gastvrij te kunnen ontvangen. De insteek van de oprichting was om na het WK blijvend City Hosts in te zetten en daarmee een blijvende bijdrage te leveren aan een gastvrij Den Haag. Ging in het kader van het jubileum afgelopen december op de foto met een aantal vrijwilligers. Berichtte hier destijds over. Marco Esser, directeur van The Hague & Partners doet me in- en uitgeleide. Groet oud-wethouder Karsten Klein en maak kennis met een groot aantal enthousiaste vrijwilligers. Spreek na Marco de aanwezigen toe. Dank de vrijwilligers voor hun enorme inzet. Een aantal van de aanwezigen is er al bij sinds de oprichting. Chapeau.

Avondeet, terug thuis, iets eenvoudigs en ga bijtijds naar bed.