Vrijdag 15 oktober

Begin de dag wederom in het zwembad. Fiets na afloop (extra) snel naar huis, want heb in het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt een kennismakingsontbijt met ‘de buren’ op het Spuiplein. Sven Tepl van het Residentie Orkest, Willemijn Maas van het Nederlands Dans Theater, Jan Zoet algemeen directeur van Amare, Geke Roelink van het Filmhuis Den Haag, Cees Debets van het Nationale Theater, Jacqueline Meijer van het Atrium, Henk van der Meulen van het Koninklijk Conservatorium en Sam Hermans, directeur van de Bibliotheek en het Gemeentearchief. Mooi gezelschap om mee te spreken samen met cultuurwethouder Robert van Asten. Bijvoorbeeld over hoe Amare een huis voor heel Den Haag kan zijn. Hoe cultuur mensen verbindt en welke projecten er worden georganiseerd om dans, muziek en theater dichter bij de mensen te brengen. Hoor over het project ‘Mag ik binnenkomen’, waarbij dansers bij mensen thuis optreden, of hoe het project Residents leerlingen van scholen in staat stelt zich muzikaal te ontwikkelen.


Ontvang, terug op het Stadhuis, Emilia Saiz, Secretary General van de wereldvereniging van gemeenten United Cities and Local Governments (UCLG) en haar beleidsadviseur Pablo Fernández. Stan Abma van VNG International vergezelt me. Wisselen met elkaar van gedachten over de actuele ontwikkelingen in de vereniging. Heb een digitaal overleg met mijn ambtgenoten Eric van Oosterhout (Emmen) en Richard Korteland (Meppel) en met gemeentesecretaris Dick Molenaar (ook Meppel). Bereiden een bijeenkomst van de Drentse burgemeesterskring voor die ik op 5 november hoop bij te wonen en toe te spreken.

Heb aansluitend, eveneens via MS Teams, een overleg met Frederic Vallier, Secretary General van de Europese vereniging van gemeenten Council of European Municipalities and Regions (CEMR).
Ontvang uit handen van Rob Sprinkhuizen, beter bekend als Robbie de Huismuzikant, de single van zijn liedje ‘Den Haag, Den Haag’. Rob won met dit lied dit jaar het Haags Songfestival. Zag hem eerder bij de uitreiking van de Jeugdlintjes, waar hij de muzikale omlijsting verzorgde. Vrolijke ontmoeting met Rob en zijn echtgenote Liesbeth Stinissen.

Ga aan het begin van de middag naar de Noordpolderkade in Molenwijk. Breng een bezoek aan praktijkschool het Esloo College. Woon een les bij van het project ‘Mes Weg!’ van Centrum 16-22. Het doel van deze lessen, die ondersteund worden door de directie veiligheid van de gemeente, is het ontwikkelen van een moreel kompas op het gebied van wapenbezit, het jongeren bewust maken van de gevaren en risico’s van wapenbezit en uiteindelijk het voorkomen van wapenbezit onder jongeren. Teammanager Marcel Malaihollo van de school begroet me bij binnenkomst. Zie in het klaslokaal hoe Amer Mohabir de jongeren aan de hand van een interactief spel leert om te gaan met conflicthantering. Vlucht je, bevries je of vecht je? Leg daarna uit wat een burgemeester nu eigenlijk doet. Een van de jongeren geeft direct aan het ook wel te zien zitten om burgemeester te zijn. Spreek met de groep. Benadruk dat bijvoorbeeld een mes niet voor veiligheid, maar juist voor onveiligheid zorgt. Omroep West doet verslag.


Meteen door naar het World Trade Center aan het Prinses Margrietplantsoen. Ga op bedrijfsbezoek bij het Europese hoofdkantoor van Xiaomi. Ou Wen (General Manager West Europa) en Richard de Borst (Country Manager Benelux) leiden me rond langs hun elektronische producten en de verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Dan volgt in een aparte vergaderzaal een presentatie door Xin Shi (‘Call me Steven’) en Daisy Hu over het bedrijf. Sinds de komst van het bedrijf in Den Haag op 1 januari 2020 heeft het een explosieve groei doorgemaakt. Het bedrijf heeft inmiddels een top drie positie bereikt qua marktaandeel. De vooruitzichten van het bedrijf en het aantrekken van nieuw personeel zien er veelbelovend uit.


Op het programma staat dan een kennismaking met stichting Binnenstad Den Haag in Dudok aan de Hofweg. Maar neem voor ik dat doe op het voorplein van Dudok op een heuse (ge)bakfiets een appeltaart in ontvangst uit handen van de kersverse bedrijfsleider Robert Wittenberg. Dudok Den Haag bestaat 20 jaar. Vandaar. Binnen informeren directeur Ad Dekkers, voorzitter John Kroes en de bestuursleden Rita van Hasselt, Ad van Ginkel, John Gulay en programmanager Titia Sterk mij over het wel en we van de zeer fraaie Haagse binnenstad. Verheug me op een volgende ontmoeting.

Ga aan het einde van de middag even langs bij strandclub WIJ om gedag te zeggen tegen André Triep en zijn partner Nicolette Krul. André stopt na vele jaren als strandtenthouder om in deeltijd aan de slag te gaan op Bonaire in de vastgoedsector. Wens André en Nicolette veel succes en alle goeds. Maak kennis met de familie en de opvolgers in het bedrijf. Begroet ook Frits Landesbergen en zijn partner Joke Bruijs. Ken Frits van de middelbare school toen ik in het Westfriese Hoorn op het Gymnasium zat.
Krijg aan het begin van de avond in museum Sophiahof uit handen van de schrijver en straatbewoner Peter Strengers het eerste exemplaar uitgereikt van het boek ‘De Surinamestraat in Den Haag‘. Het 184 bladzijden tellende boek gaat over de geschiedenis en de vroegere bewoners van de Surinamestraat. Aanwezig zijn familie en vrienden van de auteur en huidige bewoners van de straat, onder wie de ambassadeurs Z.E. Hatem Elsayed Mohamed Kamaleldin (Egypte) en H.E. Plejić Dubravka Plejić Marković (Kroatië). De voorzitter van de bewonersvereniging Surinamestraat, Robert Van Moorsel, spreekt lovende woorden over de straat en het boek. Spreek na de overhandiging enkele dankwoorden uit. Wat een mooie aanvulling op de geschiedschrijving van Den Haag. Maak kennis met een aantal aanwezigen en begroet goede bekende Hugo Ditmar. Museumdirecteur Reinier van Ooijen doet me in- en uitgeleide. Moet snel door naar de Koninklijke Schouwburg aan het Korte Voorhout. Draag op uitnodiging van Ellen Geertse met een toespraak bij aan de opening van het theaterfestival De Betovering, het internationaal kunstfestival tijdens de herfstvakantie voor de jeugd van 15 tot en met 23 oktober op 55 locaties in en om Den Haag. Heerlijk dat het festival dit jaar weer kan plaatsvinden. Het festival biedt een programma aan met theater- en dansvoorstellingen, films, muziek, workshops en straattheater. Programmamedewerker Jana Mol laat me binnen via de artiesteningang. Begroet festivaldirecteur Suzanne Verboeket. Ze loopt mee naar de coulissen van het podium. Cees Debets zegt even gedag. Roep hem lachend toe: ‘We begonnen de dag vandaag met elkaar met een ontbijt en sluiten de dag ook af met elkaar’. Ga na de cue van Suzanne het podium op om via een grote deur mijn entree te maken. Wat een feest om samen met artiest Francis en allerlei kinderen tussen vrolijk gekleurde ballonnen het festival te zien starten. Neem afscheid van Suzanne en vertrek richting huis. Een lange volle dag zit erop.