Vrijdag 16 december

Het is spekglad onderweg op de fiets naar het zwembad. Doe voorzichtig, maak toch een glijerd. Valt mee. Kom uiteindelijk veilig heen en weer over. Werk vanochtend vanuit huis. Loodgieter Chiel van der Plas komt langs, net als aannemer Gerard van Blokland. Ze doen beiden hun werk terwijl ik aan de slag ga op mijn werkkamertje boven. Wethouder Mariëlle Vavier belt. Bereid via MS-Teams met de secretaris van de regioburgemeester Marlies Koppers de vergadering van komende maandag van het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP) voor. Woon via MS-Teams een deel van de vergadering van het Veiligheidsberaad bij. Heb tenslotte aan het eind van de ochtend via MS-Teams een overleg met ambtgenoot Henri Lenferink (Leiden).

Reis aan het begin van de middag naar Wassenaar. Bel onderweg met Sabine Gimbrère (gemeente Amsterdam). Woon in het fraaie raadhuis De Paauw aan de Raadhuislaan de vergadering bij van het Algemeen bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Praat na afloop bij met ambtgenoot Cor Lamers (Schiedam) die per 1 juni zijn ontslag heeft aangeboden.

Draag aansluitend bij aan de opening van de nieuwe behuizing van Grabowsky.

Begeef me daartoe naar het rijksmonument De Hoogwerf in Marlot, op de grens van Wassenaar en Den Haag. In dit pand huist sinds begin dit jaar het Haagse bedrijf. Grabowsky verhuisde hierheen vanaf de Koninginnegracht. De wereld digitaliseert in hoog tempo. Daarbij komen veel aspecten om de hoek kijken: bijvoorbeeld veiligheid, privacy en burgerrechten. Om meer dan één reden is Den Haag de juiste plek om aan dit soort kwesties te werken. Grabowsky maakt deel uit van het ecosysteem dat Den Haag huisvest op het gebied van IT, zowel in technisch als in juridisch/ethisch opzicht. Van The Hague Tech tot de Humanity Hub.

Directeur Steven Daniëls heeft in een wel heel bijzondere openingshandeling voorzien. Mag als mystery guest alias de kerstman de medewerkers een aantal vragen stellen en vervolgens laten stellen. Zodra ze mij hebben herkend door het intypen van de juiste naam is het pand officieel geopend. Emmy Nederhorst, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie, heeft de touwtjes strak in handen. Gelukkig voor de medewerkers (die allemaal buiten in de vrieskou staan) ontmaskeren ze mij snel. Spreek de aanwezigen kort toe, maak kennis met de meest seniore en de jongste medewerker en neem afscheid.

Praat in Mr. Smith aan het Anna Paulownaplein bij met Cees en Jort. Gebruiken ondertussen het avondeten.

Verlaat het overleg om bij te dragen aan de opening van festival Jazz En Route. Drie jaar geleden werd het culturele aanbod van Den Haag hiermee verrijkt. Na een tweede editie in coronatijd begint vanavond de derde, gelukkig zonder restricties. Er zijn bijzondere locaties in- en rondom het Hofkwartier en ook de gespeelde muziek is divers: jazz in al zijn verschijningsvormen plus de vele substijlen die eruit voortkomen. Er wordt samengewerkt met de ondernemers in winkelgebied Noordeinde, de Grote Marktstraat en de Royal Christmas Fair. De organisatoren Tom van der Zaal en Toine Scholten verwelkomen mij in museum Beeld en Geluid samen met directeur Tom de Smet. Spreek enkele openingswoorden uit, begroet Remco Hofman en geniet van het optreden van Jeangu Macrooy.