Vrijdag 16 juni

Zwem m’n 500 meters in Max Health Club. Fiets tegen negenen naar het Toussainthuis aan de Toussaintkade. Woon er het eerste deel van de financiële retraite van het college bij.

Voor we beginnen vertelt eigenaar Phillip Pieters iets over de achtergrond van het pand.

Begeef me tijdens de schorsing voor de lunch richting de Tweede Haven van Scheveningen. Hier vindt sinds 2004 de jaarlijkse vaartocht van oud-vissers boven de 65 jaar plaats. Naar vast gebruik op de vrijdag voor Vlaggetjesdag. De mannen varen uit en de vrouwen blijven aan wal. Betreed, na het laten bestempelen van mijn eigen Monsterboekje, het schip ‘De Fortuna’ van Rederij Groen en hijs de Scheveningse vlag. Doe dit alles onder het oog van Henk Grootveld en Henk Groen. Wens alle mannen een behouden vaart en verlaat het schip. Wens ook de oud-vissers aan boord van de ‘Trip Junior’ van Rederij Vrolijk een goede vaart en zwaai samen met de dames de twee schepen uit. Word vergezeld door de oude en nieuwe generatie Scheveningse dames. Ontmoet Lindsay de Jong. Ze maakt zich hard voor het behoud van de Scheveningse cultuur. Vergezel de dames richting Het Gouden Kalf en groet eigenaar Niels Schavemaker. In Het Gouden Kalf wordt een bingo georganiseerd, die in goede banen wordt geleid door dominee Maasland. Geniet zelf van een advocaatje met slagroom. Maak kennis met een aantal van de dames, waaronder mevrouw Leny uit Leidschendam. Zij was vroeger werkzaam bij de Bestuursdienst van de gemeente Den Haag en geniet nu van haar pensioen. Wens alle dames een prettige middag en zal een groot gedeelte vast morgen ook weer tegenkomen op Vlaggetjesdag.

Bijna de gehele middag staat overigens in het teken van de financiële retraite van het college. Heb tussen de bedrijven door veelvuldig telefonisch overleg met directeur Veiligheid Hans van der Vet in verband met de actualiteit.

Begeef me ’s avonds op uitnodiging van Tom Verboom, voorzitter van de stichting Diner Lange Voorhout, naar Hotel Des Indes voor de negende editie van het jaarlijks ‘verbindende’ samenzijn. Tom, penningmeester Christiaan van der Harst en general manager van het hotel Yvonne van der Klaauw ontvangen me allerhartelijkst. Voer tijdens het avondeten aardige gesprekken met mijn tafelgasten, de Spaanse ambassadeur H.E. Consuelo Femenía, de bestuursleden Tom en Christiaan, Marie Thérèse Tricoit (International Criminal Court), Laura Birkman (HCSS), Frederik Mertens (HCSS) en Marjolein van Griethuysen. Spreek de aanwezigen die wonen en werken aan het Lange Voorhout tussen de eerste en tweede gang informeel toe. Sta als het ware tussen de schuifdeuren. Leuk om te mogen doen.

Zwaai bij mijn vertrek naar goede bekenden Agnès van Panthaleon van Eck en Ton Elias. Fiets via de Rusthoekstraat terug naar huis. Een latertje.