Vrijdag 20 januari

Begrijp dat het elders in het land sneeuwt. Hier stortregent het. Fiets toch in alle vroegte heen en weer naar het zwembad. Werk een deel van de ochtend vanuit huis. Heb telefonisch overleg met Ronald Nomes, directeur Stedelijke ontwikkeling. Ga in de loop van de ochtend op uitnodiging van Jacco Helmink richting de Westvlietweg. Draag met plezier bij aan het symbolisch slaan van een laatste paal voor de renovatie van de tweede vestiging van de Max Health Club (‘It’s not a gym, it’s life!’). Begroet bij aankomst eigenaar Jacco, Niels Renes (ook eigenaar) en general manager Ambani de Haan. Niet eerder droeg ik bij aan de fundering van een zwembad. Bij deze. Niemand minder dan Frits Wester treedt op als dagvoorzitter ter plaatse. Sandra van der Zwan (kabinetszaken) begeleidt me. Spreek de aanwezigen toe en sla een van de laatste palen.

Praat, terug op het Stadhuis, bij met Talita Loudon. Topvrouw. Neem vervolgens een filmpje op ten behoeve van de collegetour naar en in de Haagse stadsdelen. Sabine (Communicatie) en Rene Louter en Sezer Özdemir verzorgen dit.

De gehele middag besteed ik aan werkzaamheden voor de VNG en VNG International. Begin in de Willemshof aan de Nassaulaan met het gebruiken van een gezamenlijke lunch met de leden van de Commissie Europa en Internationaal van de VNG én de buitenlandse staf van VNG International. Zij zijn in Den Haag in verband met de ‘International Staff Conference’ – een soort van jaarlijkse terugkomdagen voor de mensen die in het buitenland aan VNG International-projecten werken. Vergader met de leden van de internationale delegatie onder voorzitterschap van ambtgenoot Wobine Buijs (Oss) in de Achterhoekzaal. VNG International-experts Nynke Douma en Paskaliah Dachieng’a, beiden in Nederland voor de International Staff Conference, schuiven aan om ons meer te vertellen over de projecten (ESPER en SDLG landenprogramma) waar zij aan werken, in respectievelijk de Democratische Republiek Congo en Oeganda. De projecten worden uitgevoerd in een zeer fragiele context, maar het blijkt toch mogelijk om het verschil te kunnen maken voor mensen in de gemeenten waar VNG International werkt. Chapeau.

Daarna komen we met de (meer dan 30) leden van de Commissie Europa & Internationaal plenair bijeen in de Havermans/Opsteltenzaal voor een gesprek onder leiding van Jody van Diemen over de impact van Europa. Oud-Europarlementariër Thijs Berman – huidig algemeen directeur van het NIMD (Netherlands Institute for Multiparty Democracy) en Europa-kenners Rob Jonkman (wethouder Opsterland) en ambtgenoot Ellen Nauta-van Moorsel (Hof van Twente) delen hun ervaringen met het Brusselse, en hoe gemeenten en de VNG invloed kunnen uitoefenen. Benadruk na afloop in een paar dankwoorden dat gemeenten niet om Europa heen kunnen en dat ik verwacht dat we ons als VNG eerder moeten voorbereiden op méér Europa dan op minder Europa. Spreek aan het eind van de middag tijdens de nieuwjaarsontvangst van VNG International met diverse collega-bestuurders, ambassadeurs en medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Richt me, na de toespraak van Kitty van der Heijden (Directeur Generaal Internationale Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken), ook tot alle aanwezigen. Onderstreep dat we de diverse complexe uitdagingen waar we in Nederland én wereldwijd voor staan alleen sámen kunnen oppakken – ook met bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Het partnerschapsprogramma Sustainable Development Through Improved Local Governance (SDLG) tussen VNG International en het ministerie van Buitenlandse Zaken is een goede springplank om het leven van mensen in diverse Afrikaanse landen en landen in het Midden-Oosten van onderop te verbeteren. Dank voor vertrek ook nog Björg Blöndal & Thorkell Ragnar voor de muziek zij verzorgden bij de receptie.

Ambtgenoot Sharon Dijksma belt naar aanleiding van een actualiteit.

Gebruik het avondeten bij Buurten in de Gaard in het Utrechtse Troosterhof. Het is mijn afscheidscadeau voor Sjoukje Volten die vanaf 1 januari 2014 tot eind vorig jaar een van mijn naaste medewerkers was. Bedrijfsleider Charlotte Oosterwijk heeft het prima voor elkaar en good old Frans van Wieren kookt.