Vrijdag 20 oktober

Heb de afgelopen nacht tijdens de vlucht redelijk goed geslapen. Ben ruim voor de voorziene aankomsttijd vrijdagochtend tegen kwart voor zeven terug in Nederland. Het passeren van de douane verloopt vlot en m’n koffer is er snel. Zeg reisgenoot Martin gedag en ga naar huis. Het regent hier (in Washington scheen gisteren de zon). Fris me op, pak m’n koffer uit, ruim op, geef de planten water en doe de was. Ga dan aan slag met de inhoud van de loodgieterstassen uit het Stadhuis. Bel met m’n moeder in Edam. Heb telefonisch overleg met woordvoerder Robin en directeur Veiligheid Herke Elbers. Meld me terug bij locoburgemeester Arjen Kapteijns.

Overleg aan het begin van de middag via MS Teams met de Egyptische ambassadeur Z.E. Hatem Elsayed Mohamed Kamaleldin. Spreken onder andere over de actualiteit in het Midden-Oosten. Trotseer de regen op weg naar De Werf (Kerketuinen en Zichtenburg). Draag op uitnodiging van gemeenteraadslid Ismet Bingöl in het gezelschap van Sandra (kabinetszaken) en Robin (communicatie) bij aan de ‘grand opening’ van de nieuwe ‘premium showroom’ van de firma THRONE Tegels & Laminaat. In de woorden van Ismet “een ware belichaming van design en vakmanschap”. Ismet is niet alleen. Een groot aantal (ondernemende) leden van de familie Bingöl is aanwezig, waaronder zijn ouders. Vader Bingöl waagde midden jaren 70 de stap om vanuit Oost-Turkije naar Nederland te komen. Hij werkte in het begin in en voor de tuinbouw. Een aantal jaren later kwamen moeder Bingöl en hun vijf kinderen over. Ze begonnen een nieuw leven in Nederland. Vader begon een bakkerij en had later een eetgelegenheid. Vele jaren later werd de familie actief in de evenementensector (specialisatie bruiloften). Eind 2018 startte THRONE. De totale oppervlakte van de bedrijfsruimte is inmiddels 7.000 m2. Ismets broer Fatih Bingöl leidt me rond. Allerlei producten – de meest prachtige badkamervloeren en -wanden – staan uitgestald in de showroom. Bezoek ook het (enorme) nabijgelegen magazijn. Daar is voor klanten een pick-upfaciliteit om bestellingen op te halen. Een aanwinst voor Den Haag en voor het bedrijventerrein ZKD. Het is een echt familiebedrijf. En dat stralen ze ook uit: met optimisme en het van betekenis willen zijn voor de gemeenschap waarvan zij deel uitmaken. Groet gemeenteraadslid Martin van de Goorbergh en wethouder Hilbert Bredemeijer. Maak kennis met Aşkın Pekel, ‘commercial counselor’ van de ambassade van Turkije, en natuurlijk met de trotse ouders van onder anderen Ismet en Fatih. Spreek enkele gelukwensen uit, zet mijn handtekening op een enorme wandtegel en plaats bij de ingang buiten (nog steeds in de regen) een openingsbord bij een olijfboom. De olijfboom staat symbool voor vrede en geluk. Dat kan bepaald geen kwaad ‘these days‘. Ga op de foto voor de lens van Deniz Erkoçu van Kadin. Neem afscheid en wens de ondernemende familie, hun medewerkers, collega’s en relaties veel succes toe.

Onderweg naar mijn volgende afspraak belt plv. politiechef Tolga Koklu in verband met de actualiteit.

Bezoek aan het eind van de middag samen met wethouder Nur Icar de Haagse Markt en spreek met bewoners en ondernemers uit en in de Schilderswijk. Stadsdeeldirecteur Hassan el Houari en Atalay Celenk (gebiedsregisseur Schilderswijk en Transvaal) begeleiden ons. De Haagse Markt ziet er eigenlijk uit zoals altijd. Dit keer in de regen. Het is aardig druk en de ondernemers zijn energiek en enthousiast in de weer met hun handel. Spreek met een aantal marktkooplui en bezoekers van de markt. De betrokkenheid bij hun product of reden van hun bezoek aan de markt spat ervan af. Maken een ronde en lopen richting Lalezar aan het Hobbemaplein. Spreken met Halim Zoubaa, Murat Goleli, Bahaaeldin Zourob, Mustapha Barbouch en Atalay Celenk. Het zijn winkeliers uit de wijk, waarvan een deel is verenigd in het ondernemersberaad Schilderswijk. De ondernemers benadrukken dat we in Den Haag met onze verschillende opvattingen en achtergronden vooral met elkaar in gesprek moeten blijven. Dankzij onder andere deze ondernemers, de buurtvaders en de jongerenwerkers is de afgelopen jaren een hoop ellende in de wijk voorkomen. Vooral door gezamenlijk op te trekken, met elkaar verenigd te zijn en in goed contact te staan met de veiligheidspartners. We spreken af met hen en andere actieve buurtbewoners in gesprek te blijven en de situatie in het Midden-Oosten nauwgezet te blijven volgen. Deel een fotoserie van dit bezoek op Instagram.

Neem afscheid en ga richting huis. Praat later op de avond telefonisch bij met Marijn de Pagter en deel lief en leed met Sjoukje Volten. Hoor dat ADO Den Haag uit bij FC Emmen heeft gewonnen met 2-3. Ga op tijd naar bed.