Vrijdag 28 juni

Haast me na het zwemmen naar huis. Verwacht in alle vroegte een schoorsteenveger. Didier doet in alle rust zijn werk. Spreek via MS Teams met directeur Korrie Louwers (dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn) over haar contacten met Suriname, zowel tussen onze gemeenschappen hier en daar als initiatieven vanuit de verschillende overheden. Heb telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Werk een deel van de ochtend thuis. Bernadette van der Wal belt. Praat uitvoerig telefonisch bij met raadsgriffier Lilianne Blankwaard. Heb via MS Teams bilaterale overleggen met de wethouders Martijn Balster en Robert van Asten. Doe dat samen met de gemeentesecretaris.

Stap rond het middaguur op de fiets. Ontvang, op het Stadhuis aangekomen, in mijn werkkamer het bestuur van de Haagsche Studenten Vereeniging. Zij bieden mij de lustrumdas aan. De HSV is 95 jaar geleden opgericht en daarmee de oudste studentenvereniging van Den Haag. Leuk om Florian Reimus, Yuan Scherpbier, Marnix van Hamersveld, Eliza Akkermans en Figo Jans weer te ontvangen. Bij dit lustrum is de Haagse Ooievaar vervangen door een pauw. Het lustrumthema is dit keer Pracht en Praal. Vandaar.

Maak in de collegekamer samen met plv. woordvoerder Annelou kennis met drie nieuwe crisiswoordvoerders. Buiten kantooruren staat er altijd een woordvoerder klaar om bij bijzondere situaties als een brand of stormschade mij te informeren over de meest actuele stand van zaken en eventueel, als er vragen van de media komen, te zorgen dat zij ook dan een reactie van de gemeente of van mij kunnen krijgen. Marco Weijers, Gilles van Santvoort en Raoul Rozestraten, die allen dagelijks als woordvoerder van een wethouder werken, komen bij dit illustere team. Goed dat we nu weer op volle sterkte zijn en nu maar hopen dat het vrijwel nooit nodig is.

Ontvang bijna meteen aansluitend oud-stadsbeiaardier en historica Heleen van de Wiel samen met penningmeester Ton Rijksen van de stichting Carillon Den Haag en de huidige stadsbeiaardier Gijsbert Kok. De Haagse Toren bestaat dit jaar 600 jaar. Was op 3 april aanwezig bij de speciale bijeenkomst ter gelegenheid van dat heuglijke feit. Inmiddels is er een boekje geschreven door Heleen van der Wiel. Een ‘strooiboekje’ noemt ze het zelf. Het is inderdaad handzaam en ongetwijfeld de moeite van het lezen waard. Zo weet zij mij te vertellen dat de Haagse Toren als het enige belfort van Nederland wordt aangemerkt. Bijzonder. Neem het boekje met plezier in ontvangst.

Heb agendaoverleg met kabinetschef Eline en Pauline van het bestuurssecretariaat.

Begeef me in de loop van de middag naar de Eerste Haven van Scheveningen voor een bezoek aan A.R.C. Gloria. Het vlaggenschip (en trainingsschip) van de Colombiaanse marine is gisteren aangekomen en vertrekt zondag weer. De driemaster komt uit 1968 en is 56 meter lang. Het schip maakt een wereldreis vanwege het 200-jarig bestaan van de Colombiaanse marine. Word hartelijk ontvangen door de Colombiaanse ambassadeur H.E. Carolina Olarte Bácares en de kapitein César Alejandro Iregui Quevedo. Krijg een rondleiding. Teken ook in de zogeheten Chamber of Officers het gastenboek. Zie dat het schip prachtig is afgewerkt en aanschouw de gigantische Colombiaanse vlag. Indrukwekkend allemaal. Krijg uit handen van de kapitein een prachtig schildje ter ere van het bezoek aan Den Haag. Zeer eervol.

Moet meteen terug naar het Stadhuis. Draag in het Atrium bij aan de opening van de tentoonstelling ‘125 jaar Stad van Vrede en Recht’. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Eerste Haagse Vredesconferentie in 1899 en hoe in de 125 jaar die volgde Den Haag veranderde in de internationale stad van vrede en recht. Spreek de belangstellenden, waaronder ambtsvoorganger Jozias van Aartsen, voormalig burgemeester Bas Verkerk (Delft, Rijswijk) en diplomaat en schrijver Benjamin Duerr, toe. Mooi dat deze tentoonstelling in het Atrium te zien is. Goed werk van Martin Born (directie Internationaal).

Wandel aan het begin van de avond naar de Bagijnestraat. Gebruik het avondeten in Seoul Garden met Pieter Jeroense, Renske Steenbergen en Michelle ter Meer van VNG International en Peter Kievoet, Martin Born, Camilla van Kooten, Eline Tops en Maarten Beks van de gemeente Den Haag. De ontvangst in Seoul Garden is altijd vrolijk – een bijzondere plek in onze stad. Bereiden het voorzitterschap voor van de wereldvereniging van gemeenten UCLG. Bespreken onderwerpen en praktische zaken die geregeld moeten worden. Het is belangrijk om de verschillende netwerken en contacten bij elkaar te brengen in deze ingewikkelde tijden. Nuttig samenzijn. Wandel terug naar de fietsenstalling. Pak m’n fiets en ga richting huis.