Vrijdag 29 maart

Het is Goede Vrijdag. Trek m’n zwembaantjes. Heb in alle vroegte telefonisch contact met bestuursadviseur Maarten Beks. Zit om negen uur via MS Teams de vergadering voor van het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). De rest van de ochtend en een groot deel van de middag ben ik in Delft. Woon samen met Simone op uitnodiging van ambtgenoot Marja van Bijsterveldt (Delft) in de Nieuwe Kerk een uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastiaan Bach bij.

Ben onder de indruk van het Bachkoor Holland, de solisten en het kinderkoor van de Academy of Vocal Arts begeleid door het Concertgebouw Chamber Orchestra. Zwaai naar violiste en goede bekende Joanna Westers. Dirigent Gijs Leenaars zet een mooie uitvoering neer. Gebruiken in de pauze de lunch in het Stadhuis van Delft. Erg goed verzorgd. Begroet veel goede bekenden en maak kennis met Hans Doets. Hans vertelt mij dat mijn grootvader Jan van Zanen (hij was kaasgroothandelaar en al overleden toen ik ben geboren) ooit van zijn grootvader in Purmerend de kaaszaak heeft gekocht. De wereld is klein. Maak een foto van een fraaie chocoladelolly geïnspireerd op Pasen en Delfts blauw en van het wapen van Edam.

Neem ’s avonds aan de Volendamlaan in de wijk Leyenburg (stadsdeel Escamp) deel aan de iftar van apotheek Pillen en Praten, ‘de vriendelijkste apotheek van Den Haag’. Doe dat op uitnodiging van eigenaar Esmaa Amer. Heb haar ontmoet bij het burgemeestersontbijt met apothekers. Wens in een korte toespraak de (oud-)medewerkers, huisartsen, werkenden in de zorg in Zuidwest, de zussen en broer van Esmaa en alle andere aanwezigen een fijne iftar. Geniet van een gezonde avondmaaltijd en vrolijke gesprekken midden in de apotheek. Esmaa leidt me rond door de zaak en stelt me voor aan de huisartsen uit de buurt en haar vier zussen en broer die allemaal iets met het apothekerswezen te doen hebben. Ga na afloop met plezier met de hele familie en alle medewerkers op de foto. Vooral als ik hoor dat hun moeder – een Egyptische van geboorte – ooit met een burgemeester verloofd is geweest… Vraag aan Esmaa: “Doet u vooral de groeten aan uw moeder?”

Neem afscheid. Zie, terug thuis, flarden van het voetbal van vanavond. Na de met 0-2 verloren thuiswedstrijd tegen FC Groningen kan ADO Den Haag de rechtstreekse promotie naar de eredivisie waarschijnlijk vergeten. Helaas zat er vanavond niet meer in.