Vrijdag 3 december

Begin de vrijdagochtend met het trekken van een aantal zwembanen. Fiets terug naar huis. Neem een douche en kleed me ‘aan’. Heb om negen uur een digitaal overleg met Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG. Praat, inmiddels op het Stadhuis, bij met Jessie Post. Jessie is terug van zwangerschapsverlof en werkt als projectmanager bij VNG International. Neem filmpjes op voor het jubileum van een voormalige medewerkster en spreek een adventsboodschap uit op verzoek van de Haagse Gemeenschap van Kerken.

Spreek samen met Wilma Verschoor (hoofd bestuursadvies en strategie) met Jesse Maes en Wesley Willemse van KPMG over de toekomst van de bestuursadvisering binnen de gemeentelijke organisatie. Maak langs digitale weg (nader) kennis met medewerker Michelle Kames. Ze vertelt over haar werkzaamheden als opgavemanager ‘Werken & ontmoeten’. Ontmoette Michelle onlangs tijdens de uitreiking van de overheidsawards. Toen werden de drie finalisten van de jonge ambtenaar van het jaar 2022 bekend gemaakt. Michelle Kames is een van de finalisten. Snap na het gesprek waarom dat is. Stemmen kan via de site van het jonge ambtenaren netwerk Futur. Op 20 januari 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Intussen informeert Tolga Koglu (politie) mij over de actualiteit rond het pand van de OPCW aan de Johan de Wittlaan. Praat bij met Kevin Verbaas (kabinetszaken). Ontvang aan het begin van de middag in de collegekamer Remco Hulsbergen, directeur van de Francois Vatelschool. Remco wordt vergezeld door Peter Lamers (bestuursvoorzitter van de scholengroep Spinoza) en door Linda Mensingh en Bart Bakker (beiden van Trust Mediapartners). Overhandig Remco – in aanwezigheid van wethouder Saskia Bruines – de Stadspenning vanwege het 75-jarig bestaan. De vmbo-school die ooit startte als bakkersschool aan de Ammunitiehaven bevindt zich nu aan de Granaathorst met zo’n 350 leerlingen. Zodra het weer mogelijk is, ga ik graag op bezoek bij de school. Krijg als voorproefje van de bak- en kookkunsten van de leerlingen zelfgemaakte roze koeken en speculaas kado.

Zit de (digitale) vergadering van de staf burgerzaken voor. Spreken onder anderen over de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.

Het is vandaag Wereld Gehandicaptendag, oftewel de Internationale dag van Mensen met een beperking. Breng in dat kader een werkbezoek aan de stichting Voorall aan de Van Diemenstraat. Voorall behartigt sinds de oprichting in 2006 de belangen van Hagenaars en Hagenezen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking en/of een chronische ziekte. Directeur Wim Carabain en beleidsmedewerker toegankelijkheid Margreet Roemeling ontvangen me allerhartelijkst. Ontmoet ervaringsdeskundigen Jacob Zuurmond en Leo Dijk. Jacob zit sinds 16 jaar in een rolstoel. Een ontsteking in het ruggenmerg veroorzaakte ooit een dwarslaesie. Naast zijn professionele leven is hij bij Voorall betrokken als voorzitter van de Raad van Toezicht. Samen met Wim en Margreet vertellen Jacob en Leo over de activiteiten van Voorall. Maak aansluitend een ‘ervaringstour’. Neem buiten plaats in een rolstoel en ervaar hoe het is om jezelf op deze manier te moeten verplaatsen. Over het voetpad met alle drukte en obstakels van een levendige stad is dat een behoorlijke uitdaging. Leo loopt, met begeleiding, ook mee. Bij het verkeerslicht vertelt Leo mij wat het belang is van de rateltikkers is voor iemand zoals hij. Leo is zijn hele leven al blind en verplaatst zich in de openbare ruimte met behulp van zijn stok met een grote bal aan onderkant. Samen lopen we vanaf de oversteek Waldeck Pyrmontkade – Emmakade naar het Koningsplein. Onderweg praat ik met Leo over zijn leven, zijn huwelijk en zijn werk. Begroet bij het Koningsplein aangekomen Marcel Boer en Tia Quadvlieg.  Marcel vertelt enthousiast over zijn ervaringen voor de klas. Door zijn verhaal te vertellen (hij werd zeven jaar geleden blind) op basisscholen in groepen 7 en 8 probeert hij kinderen bewust te maken hoe het is om te leven met een beperking. Tia is Vrijwillige Onafhankelijke Cliënten Ondersteuner (VOCO’er) en helpt mensen met bijvoorbeeld aanvragen voor hun WMO of de zoektocht naar een geschikte woning. Prima werkbezoek. Ben dankbaar voor ieders inzet. Aandacht voor het onderwerp leven met een beperking blijft belangrijk. Krijg na afloop de publicatie ‘Allemaal Hagenaars, leven met een beperking in Den Haag’ kado. Waarvan akte.

Vandaag staat stichting knaagdierenopvang ’t Knagertje aan de Stieltjesstraat stil bij het 25-jarig bestaan. Ga er daarom aan het eind van de middag op bezoek. Wethouder Liesbeth van Tongeren en stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa zijn er ook. Wens oprichtster Geertje Krechting van harte geluk. Geertje en haar zoon leiden me in alle rust rond langs de vele knaagdieren. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Hamsters, ratten, chinchilla’s, konijnen en eekhoorns bijvoorbeeld. Indrukwekkend allemaal. Het lijkt me een enorme klus om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Wens Geertje en haar gezin samen met alle vrijwilligers heel veel succes voor de toekomst.

Begin ’s avonds thuis aan de inhoud van de loodgieterstassen van het Stadhuis, fiets de weekendboodschappen alvast in huis en heb telefonisch overleg met Fernando Arias, de directeur-generaal van de OPCW.