Vrijdag 3 juni

Fiets ondanks de korte nacht heen en weer naar het zwembad. Trek m’n zwembaantjes. Praat, langs digitale weg, bij met VNG-directeur Leonard Geluk en met VNG-collega bestuurder en wethouder Arjan van Gils (Rotterdam) ter voorbereiding van het BOFV (Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen) met de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Financiën volgende week. Zit om negen uur in de fraaie raadzaal in het gemeentehuis van Midden-Delfland aan de Anna van Raesfeltstraat in Schipluiden de vergadering voor van het algemeen bestuur van Veiligheidsregio Haaglanden. Zetten na afloop de medewerkers van het eerste uur ten tijde van de coronapandemie in het zonnetje en ook gastheer-burgemeester Arnoud Rodenburg die binnenkort afscheid neemt als burgemeester. Maak om half elf nader kennis met m’n nieuwe ambtgenoot Björn Lugthart, die afgelopen januari is geïnstalleerd als burgemeester van Pijnacker-Nootdorp.

Rond elf uur belt mijn moeder. M’n vader heeft een enorme terugslag in het gezondheidsbeeld. Bel met chef kabinet Eline om mijn agenda zo leeg mogelijk te maken.

Race inmiddels aan het eind van de ochtend naar de Paets van Troostwijkstraat. Om de hoek van Leo’s Koffiehuis zijn een paar van zijn vrienden, bij elkaar gebracht door het televisieprogramma ‘Even tot Hier’, samen gekomen om Leo een verrassing te bezorgen. Draag bij aan de verrassing door een schilderij van ‘Mona Leo’ en een symbolische Zilveren Ster te onthullen. Lex verzorgt de productie en Hans het geluid. Cameravrouw Roos heeft de touwtjes strak in handen. Leo is ontroerd. Hoop dat hij goede moed houdt.

Ga meteen door naar School2Care aan het Willem Dreespark in Laakhaven. Draag op uitnodiging van Priscilla Speijer bij aan de opening van bakkerij. School2Care is een school met een vernieuwende aanpak voor jongeren die thuis en op school problemen ervaren. Word welkom geheten door Emma Herweijer en directeur, Cor Zandvliet. Begroet gemeenteraadslid Rita Verdonk, zij is ook aanwezig. Luister naar het gesprek tussen regiodirecteur Martijn Zaal en oud-leerling. Na mijn toespraak loop ik samen met een andere oud-leerling, Duncan, naar de bakkerij. Duncan knipt een lint door (dat heb ik nog nooit gedaan) en ik voorzie samen met de bakker-koks Henny en Jan een taart van een toefje slagroom. Daarmee is de opening officieel. In de bakkerij liggen heerlijke verse broodjes en hapjes klaar voor de lunch straks. Wens School2Care Laakhaven een mooie voortzetting van hun prachtige werk. Bel naar aanleiding van de vergadering van de gemeenteraadscommissie van gisteren met m’n ambtgenoten Anja Schouten (Alkmaar) en Ahmed Marcouch (Arnhem).

Besteed de gehele middag samen met mijn broer Koos aandacht aan mijn moeder en (doodzieke) vader. Neem bezorgd en verdrietig afscheid en hoop dat Pa een goede nacht heeft.

Ben aan het begin van de avond terug thuis. Fris me even op en stap op de fiets richting de Oude Kerk van Scheveningen aan het einde (of zo u wilt het begin) van de Keizersstraat. Diny Flinterman en Arie Verbaan, respectievelijk voorzitter en secretaris van de vereniging Herdenking Scheveningse Zeelieden ontvangen mij bij de deur van de kerk. Diny stelt me voor aan de aanwezige nabestaanden van de twee schepen die dit jaar tijdens de herdenking bijzondere aandacht krijgen, de Hoek van Holland 2 ‘Simon’ en de Scheveningen 319 ‘Johanna’. Beide schepen zijn ten tijde van de Eerste Wereldoorlog door oorlogsgeweld tot zinken gebracht. Loop samen met de nabestaanden en de voorzitter en secretaris als laatste de kerk binnen. Begroet onderweg de gemeenteraadslid Yousef Assad, fractievertegenwoordiger Simon Fritschij en bestuursadviseur Bernadette die actief is binnen de KNRM. De herdenking omvat onder andere zang van het Christelijk Mannenkoor Scheveningen en voordrachten van leerlingen van de Oranjeschool, Brenda Groen en dominee Jan Maasland. De voordracht van laatstgenoemde wordt voorgelezen door Arie Verbaan. Na afloop van de bijeenkomst begeven alle aanwezigen zich in een lange stoet naar het monument van de Vissersvrouw aan de boulevard. Houd een korte toespraak, gevolgd door een slag van klinker Wout Bruin met de ‘klink’ en een minuut stilte. Leg net als veel anderen een krans bij het monument. Mooi om te merken dat het rijke Scheveningse verenigingsleven en de gemeenschap zelve zo nauw betrokken zijn bij de herdenking. Defileer ter afsluiting van de herdenking langs het namenmonument. Mooie plechtigheid. Fiets naar huis. Doe onderweg een paar boodschappen in de Keizerstraat.

Begin aan de stukken uit de loodgieterstas van het stadhuis. Zie ondertussen flarden van de voetbalinterland België-Nederland (1-4). M’n vader is in de rust spijtig genoeg niet te raadplegen.