Maak in alle vroegte een wandeling heen en weer naar het Vredespalies. Het is pikkedonker. Heb vanaf acht uur vanuit huis drie digitale overleggen. Maak kennis met m’n Zuid-Koreaanse ambtgenoot Lee Jang-Woo (Daejeon), praat bij met m’n Zweedse ambtgenote Carola Gunnarsson (Sala) en de secretaris-generaal van de Europese vereniging van gemeenten CEMR Fabrizio Rossi. Bereid tenslotte met de algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk, de heidag van het nieuwe bestuur van komende vrijdag voor.
Spreek, op het Stadhuis, samen met wethouder Anne Mulder, met Niek Hommerson en Adri Bax van Hommerson Casino. Zit daarna in het vergadercentrum van het Stadhuis de vergadering van de Alliantieraad Den Haag Zuidwest voor. Bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, het Rijk, de gemeente en andere partners zijn verenigd in deze raad en hebben een breed pakket aan maatregelen opgesteld om Zuidwest op allerlei terreinen weer in de lift te krijgen.
Begeef me rond het middaguur naar het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Ontvang er de (nieuwe) ambassadeurs van Pakistan, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Portugal, Irak en Uruguay. Spreken over hun (eerste) impressies van Den Haag, de focuspunten voor hun ambassadeurschap en de (inter)nationale politieke actualiteit. Ook het Wereldkampioenschap voetbal komt voorbij.
Breng ’s middags een bezoek aan de 100-jarige Ted Wempe-Wartna in Huize Royal aan de Rusthoekstraat. Ze is een geboren Haagse maar soms een ‘Friese Stijfkop’, vertelt ze lachend. Het is een kwieke dame uit een ‘onbeleefd groot’ gezin van elf kinderen. Haar ouders waren van Friese komaf en haar vader was de oprichter van de Haagse stempelfabriek Wartna (1909-2007). Teddy kreeg vier dochters. Trees en Sybke zijn aanwezig. Sinds een half jaar woont ze in Huize Royal. ‘Ik voel mij zo in een bejaardentehuis’, zegt ze. Waarop haar dochters vrolijk roepen: ‘Maar moeder u bent toch bejaard’. Snijd de taart aan, neem afscheid en wens de Wempe’s alle goeds.
Neem in de Frederikkazerne aan de Van Alkemadelaan op uitnodiging van Ben Schoenmaker, directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘De vredelievendste oorlogsman. Levensschets en dagboeknotities van generaal J.C.C. den Beer Poortugael (1832-1913)’. Het boek is geschreven door Ben en Vincent Klooster. Spreek enkele woorden over de markante Hagenaar die een belangrijke rol speelde in de opbouw van Den Haag als internationale stad van vrede en recht. Groet na afloop enkele nazaten van Den Beer Poortugael, onder andere grootmeesteres Bibi van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael en Willem den Beer Poortugael. Helaas kon de drijvende kracht achter het ontstaan van dit boek, Leopold den Beer Poortugael, niet aanwezig zijn. Ben Schoenmaker doet mij in- en uitgeleide en vertelt en passant over de verschillende onderzoeken van het NIMH. Krijg ook een exemplaar van de publicatie ‘Nederland uit de lucht geschoten, de vroegste luchtfoto’s 1916-1939′ geschreven door Judith Moortgat aangereikt.
Haast mij vervolgens naar de Passage. Morgen opent hier boekhandel De Vries Van Stockum een nieuwe vestiging. Mooi om weer een boekhandel in de Passage terug te zien. Ben er op uitnodiging van oud-gemeenteraadslid en voormalig beleidsmedewerker mediazaken van de gemeente Chris Kwant. Chris reisde enkele jaren geleden op de bonnefooi de wereld rond en schreef er het – 237 bladzijden dikke – boek ‘Rond in 80 bedden, belevenissen van een Hagenees op reis’ over. Na een korte inleiding van Frans de Leef (‘Ik heb al heimwee bij de Hoornbrug’) valt mij de eer te beurt om het allereerste exemplaar van het boek in ontvangst te nemen. Spreek de aanwezigen toe. Goede bekende Fred Zuiderwijk stelt een aantal vragen.
Wens boekhandelaar Leon veel succes met de nieuwe zaak en loop richting het Stadhuis. Bewonder onderweg in de Passage de 2.000 hoeden die in 2020 in een leegstaande ruimte boven de voormalige hoedenwinkel Ladies Paradise werden gevonden. Ontwerper Pink Steenvoorden maakte er levensgrote mobielen van. Indrukwekkend. Ambtgenoot Sybrand Haersma Buma (Leeuwarden) belt.
Loop vanuit de Passage door naar de Bibliotheek op het Spuiplein. Op de tiende verdieping in de Haagse Lobby is een bijeenkomst georganiseerd voor Haagse instellingen, organisaties en andere initiatieven, waarvan de activiteiten (deels) gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog, de herdenking en de bevrijding. Een gezelschap met (veelal) vrijwilligers die zich jaarlijks inzetten om gedurende het jaar herdenkingen te organiseren en stil te staan bij het vieren van onze vrijheid. Doel van de bijeenkomst is elkaar om te ontmoeten, te inspireren en te bezien op welke manier dat nog meer mogelijk is. Richt enkele welkomstwoorden tot de aanwezigen. Hierin bedank ik iedereen nadrukkelijk voor hun zeer gewaarde inzet. Hoor van een aantal aanwezigen waar men mee bezig is en wat men motiveert om hierbij aanwezig te zijn. Vervolgens gaat het gezelschap uiteen in een aantal kleine groepjes om over verschillende thema’s te praten. Ga zelf door naar mijn volgende afspraak. Wordt vast en zeker vervolgd.
Aan het begin van de avond ga ik richting de voormalige Maria ten Hemelkerk in Leidschendam-Voorburg. Woon samen met loco-burgemeester Astrid van Eekelen de presentatie bij van de publicatie ‘Naked The Hague – kwetsbaar bloot tegen perfectie’. Veel mensen zijn onder invloed van bijvoorbeeld de social media niet tevreden over hun lichaam. De Haagse fotograaf Leon Schröder begon met dat gegeven in zijn achterhoofd aan het fotoproject. Om te laten zien hoe een lichaam er normaal echt uit ziet. Na een inleiding over het thema van de hooggeleerde Liesbeth Woertman neem ik het boek in ontvangst. Het is een kloek fotoboek over 250 personen uit Den Haag en omgeving die zich naakt hebben laten fotograferen. Spreek Leon en zijn echtgenote Helena toe. De komende week zijn foto’s te zien in de expositie in de kerk. Een aanrader.
Stap later op de avond, terug thuis, op de fiets. Doe in de Keizerstraat een paar boodschappen.