Vrijdag 5 mei

Start Bevrijdingsdag in het zwembad aan de Klatteweg. Vandaag heeft Lloyd dienst. Hang, terug thuis, de vlag uit. Ga in de loop van de ochtend naar de Jumbo aan de Van Bergenstraat op Scheveningen. Op verzoek van Anne-Marije van Schie, directieassistente van Jumbo Koornneef, neem ik aldaar het allereerste exemplaar van de tweede editie van een historisch verzamelalbum over Scheveningen in ontvangst. De eerste editie was twee jaar geleden zo’n groot succes dat een tweede editie niet uit kon blijven. Bedank met een korte toespraak de samenstellers van deze editie: Piet Taal, Evert de Niet en Sjaak Bonen. Complimenteer Pieter Goedbloed van de Local Loyalty Group en natuurlijk Jumbo zelve voor het mogelijk maken van het album. Ontvang uit handen van Rietje Staal, voor de gelegenheid in Scheveningse dracht, het eerste exemplaar. Het album ziet er prachtig uit. Verwacht dat dit weer net zo’n groot succes zal worden als de eerste editie. In mijn exemplaar zijn overigens alle plaatjes er al in geplakt.

Wens in de Medemblikstraat in Segbroek Wim en Truus Timmers van harte geluk met hun 70-jarig huwelijk. De zonen Hans en Rob en dochter Linda (en hun ‘kouwe kant’) zijn er ook. Wim werkte bij de PTT en later bij de Sociale Werkplaats. Hij is sinds zijn 62e met pensioen. Truus werkte zoals dat in die tijd was tot aan haar huwelijk op kantoor. Zij gingen vaak kamperen op de Veluwe, en later in Frankrijk, totdat zij de georganiseerde busreizen ontdekte. Ook de wintersportvakanties in Beieren waren erg geliefd. Nu zorgen zij voor elkaar en vinden ze het jammer dat zij geen huisdieren meer kunnen verzorgen. Ze waren ooit overburen (“Zo hebben we elkaar al heel vroeg leren kennen”).

Heb onderweg naar mijn volgende bestemming uitvoerig telefonisch overleg met directeur Veiligheid Hans van der Vet.

In een gezellig drukke Grote Kerk wordt rond het middaguur de Haagse Vrijheidsmaaltijd geserveerd. Francis Broekhuijsen presenteert het programma. Verzorg samen met tv-kok London Loy de aftrap. London bedacht dit jaar het recept voor de vrijheidssoep. Onder de inwoners van Den Haag is een wedstrijd uitgeschreven voor de bijgerechten. De vijf winnende bijgerechten worden voor de gasten bereid en geserveerd door de Participatie Keuken van Ben Lachhab. Marcel Westerdiep, voorzitter van de stichting Museumkwartier Den Haag noemt de maaltijd: “Een geweldige gelegenheid… om culturele diversiteit, artistiek talent en sociale betrokkenheid te bevorderen.”


Maak kennis met de zeer getalenteerde jonge stadsdichter Chelsy Valentina en met stadstekenaar Babette Wagenvoort. Sta bij mijn vertrek Den Haag FM te woord. Floor Zegers en Anne-lyke van den Elshout van Fa-bricage doen me in- en uitgeleide.

Open ’s middags op het Malieveld het ‘veteranendorp’, een nieuw initiatief om onze veteranen tijdens het Bevrijdingsfestival in het zonnetje te zetten. Spreek de veteranen toe en probeer met zoveel mogelijk veteranen kennis te maken. Indrukwekkend om hun verhalen te horen.

Betuig mijn respect voor datgene wat zij voor ons land hebben betekend in de afgelopen decennia. Wandel daarna naar de HI The Hague Student Experience, waar alle Haagse hoger onderwijsinstellingen samen met allerlei studentenverenigingen laten zien dat onze stad zich tot een bruisende studentenstad aan het ontwikkelen is. Voorzitter van HI The Hague en studentensportclub The Hague Hornets Louis Cumberbatch leidt me rond. Neem deel aan een bijzondere foto: in een kring met studenten en bestuurders van de Haagse hoger onderwijsinstellingen.

Spreek de studenten toe en maak op de zogenaamde ‘Yellow Bench‘ van de Invictus Games kennis met een aantal studenten. En daarvoor is de bank ook neergezet: om elkaar beter te leren kennen.

Draag rond half vier met een korte toespraak bij aan de officiële opening van het Bevrijdingsfestival op het grote podium alwaar Asefeh Eskandari het programma presenteert. Neem het vuur van de vrijheid in ontvangst van de estafettelopers die afgelopen nacht met de fakkel van Wageningen naar Den Haag zijn gelopen. Geef het vuur door aan Jessa Zweverink die de grote Vrijheidsvlam boven het podium aansteekt. Jessa was dit jaar een van de ontvangers van een Haags Jeugdlintje.

Voor mij persoonlijk is een ander hoogtepunt van het Bevrijdingsfestival een optreden van ‘Abba fever’. Geniet van het optreden. Heerlijk repertoire. Wandel, na een eenvoudige avondmaaltijd in de buitenlucht achter het podium op de plek waar de artiesten zich voorbereiden op de optredens, naar de plaats waar de helikopter met de Ambassadeur voor de Vrijheid Froukje landt.

Verwelkom haar samen met de Oekraïense zangeres Roxolana op het Malieveld. Na Den Haag is hun laatste (vlieg)bestemming later vanavond Haarlem. Wens ze veel succes. Neem afscheid van de medewerkers kabinetszaken. Ga richting huis om bij te komen van de bomvolle, prachtige dag.