Vrijdag 6 oktober

Lig ondanks de korte nacht om zes uur sharp in het zwembad aan de Klatteweg. Begin m’n werkdag vanuit huis met een overleg met de Amerikaanse ambassadeur H.E. Shefali Razdan Duggal. Doe dat via Ms Teams. Martin Born (directie Internationaal) vergezelt me. Bereid onderweg naar het Stadhuis samen met de secretaris van de regioburgemeester van de politie-eenheid Den Haag, Marlies Koppers, digitaal de vergadering voor van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) van volgende week donderdag.

Ontvang in de collegekamer de registrar Philippe Gautier en special assistant Emilie Conway van het Internationaal gerechtshof (ICJ). Rob Schuurmans en Ties Schelfhout (beiden directie Internationaal) schuiven aan. Nuttig en prettig om elkaar zo nu en dan te ontmoeten en een aantal actualiteiten uit te wisselen. Spreek af dat ik een ontmoeting zal organiseren met de trainees van het hof, de zogenaamde ‘Judicial Fellows’. Sabine (communicatie) neemt in mijn werkkamer twee videoboodschappen op. Zet in de filmpjes op verzoek van goede bekende Leo Stroeven twee recent overleden Overvechters (Ben Hendriks en Erna Broekman) in het zonnetje. Gebruik de lunch met voormalig gemeenteraadslid Nino Davituliani. Praat bij met bestuursadviseur Maarten. Hij was in verband met het verdrietige overlijden van zijn moeder de afgelopen week afwezig.

Aan het begin van de middag is de Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan mijn volgende bestemming. Breng een bezoek aan Art The Hague. Axel Lemmens en Geraldine Kol leiden me rond. ‘Talent’ is dit keer het thema. Er is veel te genieten en te bewonderen. De beurs is tot en met 4 oktober te bezoeken. De ‘eigenzinnige’ beurs geeft bezoekers inzicht in hedendaagse kunst en toont het internationale karakter van Den Haag. Axel probeert met Art the Hague kunstenaars en galeries met elkaar te verbinden en kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Het is de tiende editie dus dat lijkt het hem goed af te gaan. Drinken na afloop een kopje koffie bij de (jonge) mannen van Chimi&Churri. “Een uit de hand gelopen hobby uit onze Groningse studententijd”, vertelt een van de cateraars lachend.

Maak bij Arslan & Ersoy Advocaten aan het Buitenom samen met veiligheidsregisseur Bob van Emmerik kennis met de partner van het dodelijke slachtoffer van het incident bij de Albert Heijn aan de Turfmarkt. Bied mijn condoleances aan en ga met hem en met zijn zaakwaarnemer Deria Bak in gesprek. Een beëdigd tolk Albanees vertaalt. Emotievolle ontmoeting. Maak na afloop kennis met advocaat (en partner) Ümit Arslan. Spreek met hem over de actualiteit. Groet bij het naar buiten lopen voormalig gemeenteraadslid Tahsin Çetinkaya. Wip in de Boekhorststraat aan bij lijstenmaker Menno. Drink aansluitend bij Stach aan het Westerdijkplein een kop verse gemberthee. 

Haast me naar De Schouderdokter aan het Leeghwaterplein. Draag op uitnodiging van assistente Marja de Jager bij aan de opening van de kliniek. Doe dat graag. Hoogwaardige medische zorg in het Laakkwartier, meer verbindend kan bijna niet. Twee schattige kleinkinderen van Marja verwelkomen me. De Schouderkliniek is uniek in Nederland. Het blijkt een mooi licht pand. Familie, vrienden en collega’s zijn aanwezig. De locatie belooft een zeer toegankelijke plek te worden waar Pol Huijsmans (de schouderdokter himself) zijn expertise en toewijding kan delen met zijn patiënten. Pol is de eerste orthopedische chirurg die eigen echo’s gebruikt. Deze innovatie heeft de nauwkeurigheid van zijn diagnoses vergroot. Het leidt tot effectievere behandelplannen, waardoor het welzijn van patiënten verbetert. Pol is een gedreven arts met een enthousiast en vakkundig team (‘sterrenteam’). Spreek de gasten toe. Trek een witte jas aan en geef Pol met reflexhamer een symbolisch schouderklopje. De officiële opening is daarmee een feit. Wens Pol en zijn collega’s veel succes toe. De rondleiding door de kliniek illustreert de ambitie van Pol en zijn team. Chapeau. Complimenteer bij mijn vertrek in het voorbijgaan ‘eigenaar’ Joost Verploegen.

Het laatste programmapunt op de agenda van vandaag is een bijeenkomst van de Adviesraad van het Nationaal Programma Zuidwest (NPZW). De locatie is bijzonder: de Hendrina Johanna, een museumboot uit 1905 die aan de Bierkade ligt. Ooievaart-directeur Peter Duivesteijn ontvangt me. De Hendrina Johanna hoort bij de vloot van de Ooievaart. Krijg een korte rondleiding. Peter vertelt enthousiast over de verbouwing van dit schip die ongeveer 16 jaar heeft geduurd. De boot ‘van het type Hagenaar’ is speciaal gebouwd om onder de Wagenbrug door te kunnen varen. Ontmoet aan boord de leden van de Adviesraad. Spreek met Bruno Bruins en Hans Borstlap (Martin van Rijn is helaas wegens ziekte afwezig) samen met Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden en NPZW-directeur Chris Schaapman over de kansen en uitdagingen rond het uitvoeringsprogramma Zuidwest. Inspirerend. Avondeet thuis, zie flarden van de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-Top Oss (2-1) op televisie en ga op tijd naar bed.