Vrijdag 7 juni

Korte nacht. Ga toch zwemmen. Het is druk in de zwembanen. Mijn eerste afspraak met een chef de poste heeft verband met een komende dienstreis. Nuttig gesprek. Begeef me voor de tweede keer deze week naar het World Forum. Nu om poolshoogte te nemen bij de ‘Centrale Stemopneming’ van de uitslagen van de verkiezingen voor het Europees Parlement gisteren. Hier wordt op kandidaatsniveau de uitslag geteld. Met een frisse ploeg tellers om de kans op fouten te minimaliseren.

Ontvang een delegatie van de Afrikaanse Unie onder leiding van ambassadeur Adeoye Bankole, commissioner voor de Afrikaanse Unie voor Political Affairs, Peace and Security. De delegatie is geïnteresseerd in het stemproces. Lopen de hal door samen met Arjan Brak en Michelle Mangert van de Unit Verkiezingen. Zien op de verschillende plekken in het World Forum de verschillende stappen in het tellen van de stemmen. Beantwoorden ondertussen vragen van de delegatieleden. Altijd indrukwekkend om te zien hoeveel mensen betrokken zijn bij het stemproces.

Groet tussen de bedrijven door plv. secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Mark de Boer en Hans Klok van de Kiesraad. Mark doet verslag.

Heb aan het eind van de ochtend een overleg in de collegekamer met twee experts. Een gesprek via MS Teams met een honorair-consul volgt. Beide afspraken houden verband met een dienstreis waarover het beter is op dit moment verder geen informatie te geven.

De Schilderswijk in Den Haag neemt het voortouw in het bouwen van een meer inclusief ecosysteem voor sociaal ondernemerschap. Het project Bridge to Change wil een brug slaan naar verandering en (nieuwe) kansen bieden aan sociaal ondernemers met een migratieachtergrond. Met ondersteuning van Social Enterprise organiseerde de stichting BBIS daartoe vier inspiratietours. Spreek met plezier aan het begin van de middag in de Social Hub aan de Hoefkade enkele welkomstwoorden uit voor de ‘slot’-bijeenkomst. ‘Sociaal én Succesvol: Summit Sociaal Ondernemen’, luidt de titel van de bijeenkomst. Rabia en Astrid ontvangen me vriendelijk bij de balie. Begroet de buurtvaders ‘Opa’ en Ali Kammyte. Beantwoord een aantal vragen uit het publiek onder leiding van moderator Saja Chander. Maak na afloop kennis met onder anderen Hans, dean van de International Business School The Hague. Stichtingsdirecteur en Schilderswijker Itai Cohn doet me in- en uitgeleide.

Ontvang, in mijn werkkamer terug op het Stadhuis, ambtgenoot Yolanda Hoogtanders, sinds 20 september 2023 burgemeester van Roermond. Praten bij. Een andere ambtgenoot, Cafer Oğur (Karakoçan, Turkije), brengt mij een courtesy visit. Lely Karnaz vergezelt hem. Begroet hem in de collegekamer. Cafer vertelt met trots hoeveel Haagse (Turkse) Nederlanders afkomstig zijn uit Karakoçan en omgeving (ongeveer 28.000). Spreken over de actualiteit in onze twee gemeenten.

Begeef mij aan het eind van de middag naar de Megastores aan de Van der Kunstraat. Woon hier op verzoek van Henk Baars van Voedselbank Haaglanden de opening bij van pastafabriek Het Pastagilde. De opzet is dat van elk verkocht pak pasta een pak naar Voedselbanken Nederland gaat. Maak kennis met initiatiefnemer en ondernemer Jeroen van Rotterdam en spreek de aanwezigen kort toe. Neem een kijkje achter de schermen in de pastafabriek. Jeroen laat de machines zien en spreekt bevlogen over het bedrijf. “Het is een stichting maar we runnen het als een bedrijf.” Zet met een druk op de knop de pastamachine in werking. Het duurt even maar uiteindelijk rolt de verse macaroni eruit. De medewerkers Holly en Goldwin vertellen meer over het proces. Proef de verse pasta. Heerlijk. Een bijzonder initiatief en een aanwinst voor Den Haag.

Haast mij aan het eind van de middag naar de andere kant van de stad. Bezoek Golfclub Ockenburg aan de Wijndaelerweg in Kijkduin. Daar vindt de jaarlijkse PensionADO-dag plaats. Oudgedienden zoals bestuursleden, kaderleden en voormalige voetbalprofs en/of cracks ontmoeten elkaar. Loop helaas Willem van Hanegem en Hans van Breukelen (waarmee ik afgelopen mei nog in het vliegtuig zat) mis. Voorzitter Hans Verhagen en bestuurslid Karel Bouwens van de stichting ADO PensionADO’s ontvangen me. Groet Arjan Verburg. Het is goed toeven op het terras buiten. Met een video wordt stilgestaan bij alle pensionADO’s die het afgelopen jaar overleden zijn. Spreek de pensionADO’s toe.

Kenmerk deze dag als een evenement op Eredivisieniveau. Hopelijk lukt het voor het eerste elftal van ADO ook volgend seizoen. Maak kennis met Bo Augustsson die speciaal uit Zweden is overgekomen. Tref goede bekenden Joop Jochems, oud-speler van VELOX en (doelman) Nico van Zoghel, oud-speler van V.V. DOS. Beide clubs gingen later op in F.C. Utrecht. Joop en Nico zijn ook betrokken bij ADO. Praat bij met John van Loen en John van den Brom. Ontmoet bij het weggaan Leon van der Velde. De firma Van der Velde was gisteren verantwoordelijk voor alle verhuisbewegingen rond de stembureaus. Een megaklus.

Begin, ’s avonds terug thuis, aan de inhoud van de tassen van het Stadhuis. Heb tussen de bedrijven door telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx en (over weer iets heel anders) met wethouder Martijn Balster.